-2 °C Budapest

Egy teknő, mint fürdőszoba? Szegénységéről vallott a tehetségkutató nyertese

2017. március 18. 16:00

Több ismert hazai sztárnak indult nehezen az élete, ők tudják, milyen éhesnek és szegénynek lenni. A nehéz körülmények ellenére mégis sikerült kitörniük. Közéjük tartozik Szűcs Judith is, akinek az 1972-es Ki Mit Tud? hozta meg a várt sikert, és a nagy fordulatot az életében.

Az énekesnő elmondása szerint a szüleinek is nagyon jó hangja volt, a testvére hangszeren játszottak, és úgy gondolja a zene tartotta össze a családot, és közben nem gondoltak arra, hogy éhesek.

Nagyon pici házunk volt, sokáig mind egy szobában éltünk, ezt az otthont bővítették. Nagy szó volt, amikor fürdőszobánk lett, addig teknőben fürödtem vagy hetente-kéthetente a szomszédoknál, akiknek cserébe anyu varrt. Télen, hogy ne fázzunk a buszmegállóban, anyu táncolt velem"

- mondta a Hot! Magazinnak Szűcs Judith, aki úgy emlékszik vissza, hogy nagyon szép gyerekkora volt. Az énekesnő a szegénység miatt jelentkezett fodrásztanulónak, hogy segíthesse a családját.

Nagyon jó bizonyítványom volt, mondták is, hogy 4,6-tal nem fodrásznak szoktak menni. De én minél előbb pénzt akartam keresni, hogy segítsek anyunak"

- mondta az 1972-es Ki Mit Tud? nyertese. A 63 éves énekesnő gyermekkori szegénysége egyáltalán nem példátlan, az 1950-60-as években a magyarok többségénél még luxusnak számított a fürdőszoba, csak nagyon kevesen engedhették meg maguknak. Az igazán nagy baj az, hogy még napjainkban is 200 ezer magyar gyermek olyan házban él, hol nincs fürdőszoba és WC. A szegénység és a lakhatási szegénység még ma is hatalmas társadalmi problémát jelent.

A lakhatási szegénységről tavaly a Habitat for Humanity készített átfogó kutatást. Magyarországon 840 ezer ember küzd ma súlyos megfizethetőségi problémával, akiknek a fizetésük 40 százaléka lakhatásra megy el. Emellett két és fél millió magyar él olyan lakásban, ami beázik, penészes, és egészségtelenek az életkörülmények. Körülük fél millió gyerek. A méltányos lakhatáshoz az is hozzátartozik, hogy nem túlzsúfolt a lakás, hanem mindenkinek van lehetősége normális pihenésre, a gyerekeknek tanulásra - ez ma 4 millió embernek nem adatik meg - derült ki a szervezet Magyarország lakhatási szegénységről szóló jelentéséből.

Elemzésük szerint 300 ezer ember él olyan településrészeken, ahol nincs munkalehetőség, a gyerekeknek pedig nem biztosított a színvonalas oktatás. És ezek csak a rossz településrészeken élők száma, nincsenek beleszámolva a leromlott, elszigetelt kis települések lakosai.

Sorra szüntetik meg segítséget

Megszűnt 2015-ben a normatív lakásfenntartási támogatás, amely korábban a többtagú, alacsony jövedelemmel rendelkező családoknak jelentett segítséget. Ők most már az önkormányzatokhoz fordulhatnak támogatásért, a települési támogatást viszont az adott önkormányzatnak saját forrásból kell fedeznie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emellett az adósságkezelési szolgáltatás is megszűnt, ami az eladósodott háztartásoknak jelentett állami segítséget a törlesztéshez. A szervezet megvizsgálta a magáncsőd intézményét is. Azt látták a nemzetközi összehasonlításban, hogy a magyar törvény nagyon szigorú lett, és az adósnak nagyon sok feltételnek kell megfelelnie, ami csak növeli a kiszolgáltatott helyzetét.

A lakásszerzési támogatások nem a szegényeknek segítenek

A csok, az új építésű ingatlanokra vonatkozó áfa-csökkentés, az építés esetén igényelhető adóvisszatérítés és az építési jogszabályok változásai nem a lakhatási szegénységben élőknek nyújtanak segítséget. Így az ő helyzetükben érdemi változásokat nem hoznak ezek az intézkedések. A jelentés készítői emellett azt is problémának látják, hogy az említett intézkedések mind hozzájárulnak a tulajdonorientációs problémához, és ezzel egy időben nem látnak semmilyen érdemi változást a bérlakás-szektor fejlesztésében.

Ha szegény családok is hozzáférnek a jelenlegi támogatásokhoz, ez is újabb problémákat vetnek fel. Olcsóbban jutnak lakáshoz, de ezáltal olyan területekre mennek, ahol kevesebb a munkalehetőség. Tehát nem született 2015-ben egyetlen intézkedés sem, ami valóban megoldást jelenthet a lakhatási szegénységre - ez derült ki a kutatásból. Így még ma is sok család olyan körülmények között él, mintha az 1950-es évek Magyarországában.

Címlapkép: MTVA, Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?