34 °C Budapest

Szemétkedik veled a főnököd? Mutatjuk, hogyan szereld le

2016. november 22. 11:06

Az egész munkahelyi létünket meghatározhatja, hogy milyen a viszonyunk a főnökkel. Ha jó a kapcsolat, akkor többnyire jól érzi magát az ember a munkahelyén. Ha viszont nem, akkor minden munkával töltött óra maga a földi pokol. Ha az utóbbi igaz rád, ez a cikk neked készült. Mutatjuk, mit tehetsz, ha a főnököd "bonyolult".

A főnök személye igenis fontos és meghatározó minden munkahelyen, hiszen ő adja a feladatokat, vele kell egyeztetni, éppen ezért nagyon fontos, hogy jó legyen vele a kapcsolat. Nem mindegy, hogy egy hiteles vezetőként tudsz ránézni, vagy egy okoskodó, hatalommániás, akaratos zsarnokként, aki egyetlen dologhoz ért csak: ugráltassa a beosztottakat. És ez a két véglet között még végtelenszámú átmenet létezik. 

Nincs olyan, hogy egy munkahelyen mindenkivel jó kapcsolatban legyen az ember, de ha pont a főnökkel vannak gondok, az eléggé megbonyolítja a helyzetet. Ha csak annyi a probléma, hogy merőben más a személyiségetek, akkor idővel és egy adag jóindulattal előbb-utóbb meg lehet találni a közös nevezőt.

Azt viszont be kell látni, hogy idővel és jóindulattal sem lehet mindig mindent megoldani, mert az is előfordulhat, hogy a főnök ebben nem partner, sőt, kiállhatatlan, és olyan viselkedést enged meg magának, ami az adott szituációban nem helyes. Ilyenkor a következőket lehet tenni.

Vezess nyilvántartást a kérésekről

Ha írásban adja ki neked a feladatokat, akkor tarts meg minden dokumentumot, levelet, és jegyezd fel azt is, amikor helytelenül viselkedik. Mindez felbecsülhetetlen értékű bizonyíték lesz, ha a későbbiekben esetleg lépésre szánod el magad.

Gary Wood pszichológus, life coach szerint az adatgyűjtés egy ideig segít átlátni a problémákat, kirajzolódnak a valóban nagy gondok, és könnyebb lesz elengedni a kisebbeket.

Ha szükségessé válik, akkor ezeket a bizonyítékokat meg lehet mutatni valakinek, hogy valós problémákról van szó, és nem személyes támadásokról.

Légy nyugodt és közvetlen

Próbálj meg beszélni a főnököddel, az mindig jobb, mintha a háta mögött pletykálnál. A nyugodt, tiszta és objektív vita talán a legcélravezetőbb módja a problémák megoldásának. 

Lehet, hogy a gondok hátterében csak annyi áll, hogy amikor írásban kommunikáltok, szimplán félreértitek egymást. Ez előfordulhat, hiszen közben nem hallassz hangsúlyt, nem látod a gesztusait. Egy személyes beszélgetés sokat segíthet. 

Maradj profi

Nem lehet mindig egyetérteni, vagy mindenkivel jól kijönni a munkahelyen, és néha vannak súrlódások, sőt, ütközések is. Ha ilyen történik, akkor légy diplomatikus, ez a legjobb taktika. Emlékeztesd magad, és őket arra, hogy együtt kell dolgoznotok ahhoz, hogy a közös célokat elérjétek. 

Azt ne téveszd szem elől, ha egy vezető munkatársat szeretnél kritizálni, akkor a viselkedésednek kifogástalannak kell lennie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne reagáld le érzelmileg a helyzetet, se dühöt, se könnyeket ne lássanak. Ha egy találkozó, beszélgetés nem alakul jól, akkor menj el, és később menj vissza, amikor már nyugodt vagy, és újra hiteles tudsz lenni. 

Beszélj a HR vagy a jogi csapattal

Ha valóban nagy a gond, érdemes megkeresni a cég HR csapatát. Ott dolgoznak, látják, hogy milyen megoldás lesz a legjobb a vállalatnak. És ha jó a csapat, akkor mindenki azon lesz, hogy megoldja a problémát. De sajnos nem mindenhol megbízható ez a csapat, és ez nagyon kis cégeknél különösen gyakori. Ebben az esetben külső segítséget kell kérned, fordulj ügyvédhez, vagy HR tanácsadóhoz.

Az utolsó lehetőség: a főnök főnöke. Ennél a pontnál fennáll a veszélye annak, hogy tovább romolhat a kapcsolat, de sajnos van az a pont, amikor már az az egyetlen megoldás, hogy a főnököd főnökéhez fordulsz.

Még, ha nem is értesz egyet

Az igazság az, hogy a munka nem demokrácián alapszik. A vezetőket azért fizetik, hogy felelősséget vállaljanak bizonyos döntésekért. Szóval, ha ők már döntöttek valamiről, és elkötelezték magukat, hogy melyik utat szeretnék végigjárni, akkor azt el kell fogadni. Természetesen tehetsz javaslatot, az érdemi hozzászólásokat, észrevételeket a legtöbb helyen értékelik. Ha viszont érdemben nem változtatnak a kijelölt úton, akkor is az ő játékszabályukat kell követned, függetlenül attól, hogy nem értesz vele egyet.

Legyenek lehetőségeid

Ha úgy érzed, hogy elviselhetetlen a helyzet, és megoldhatatlannak is tűnik, akkor nem vagy köteles mindent eltűrni. Keresd a lehetőségeket, és ha megtaláltad, válts. 

Ha anyagi, vagy más okok miatt nem opció a munkahelyváltás, akkor meg kell találni a módját, hogy javítsd a munka és a magánélet egyensúlyát. Próbáld csökkenteni a stresszt és növelni a pihenést. Bárhogy is legyen, ne engedd, hogy egy rossz főnök szabotálja a karrieredet. Próbálj ki stresszoldó technikákat, és erősítsd meg magad lelkileg.

Címlapkép: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem