31 °C Budapest
Szemétkedik veled a főnököd? Mutatjuk, hogyan szereld le

Szemétkedik veled a főnököd? Mutatjuk, hogyan szereld le

2016. november 22. 11:06

Az egész munkahelyi létünket meghatározhatja, hogy milyen a viszonyunk a főnökkel. Ha jó a kapcsolat, akkor többnyire jól érzi magát az ember a munkahelyén. Ha viszont nem, akkor minden munkával töltött óra maga a földi pokol. Ha az utóbbi igaz rád, ez a cikk neked készült. Mutatjuk, mit tehetsz, ha a főnököd "bonyolult".

A főnök személye igenis fontos és meghatározó minden munkahelyen, hiszen ő adja a feladatokat, vele kell egyeztetni, éppen ezért nagyon fontos, hogy jó legyen vele a kapcsolat. Nem mindegy, hogy egy hiteles vezetőként tudsz ránézni, vagy egy okoskodó, hatalommániás, akaratos zsarnokként, aki egyetlen dologhoz ért csak: ugráltassa a beosztottakat. És ez a két véglet között még végtelenszámú átmenet létezik. 

Nincs olyan, hogy egy munkahelyen mindenkivel jó kapcsolatban legyen az ember, de ha pont a főnökkel vannak gondok, az eléggé megbonyolítja a helyzetet. Ha csak annyi a probléma, hogy merőben más a személyiségetek, akkor idővel és egy adag jóindulattal előbb-utóbb meg lehet találni a közös nevezőt.

Azt viszont be kell látni, hogy idővel és jóindulattal sem lehet mindig mindent megoldani, mert az is előfordulhat, hogy a főnök ebben nem partner, sőt, kiállhatatlan, és olyan viselkedést enged meg magának, ami az adott szituációban nem helyes. Ilyenkor a következőket lehet tenni.

Vezess nyilvántartást a kérésekről

Ha írásban adja ki neked a feladatokat, akkor tarts meg minden dokumentumot, levelet, és jegyezd fel azt is, amikor helytelenül viselkedik. Mindez felbecsülhetetlen értékű bizonyíték lesz, ha a későbbiekben esetleg lépésre szánod el magad.

Gary Wood pszichológus, life coach szerint az adatgyűjtés egy ideig segít átlátni a problémákat, kirajzolódnak a valóban nagy gondok, és könnyebb lesz elengedni a kisebbeket.

Ha szükségessé válik, akkor ezeket a bizonyítékokat meg lehet mutatni valakinek, hogy valós problémákról van szó, és nem személyes támadásokról.

Légy nyugodt és közvetlen

Próbálj meg beszélni a főnököddel, az mindig jobb, mintha a háta mögött pletykálnál. A nyugodt, tiszta és objektív vita talán a legcélravezetőbb módja a problémák megoldásának. 

Lehet, hogy a gondok hátterében csak annyi áll, hogy amikor írásban kommunikáltok, szimplán félreértitek egymást. Ez előfordulhat, hiszen közben nem hallassz hangsúlyt, nem látod a gesztusait. Egy személyes beszélgetés sokat segíthet. 

Maradj profi

Nem lehet mindig egyetérteni, vagy mindenkivel jól kijönni a munkahelyen, és néha vannak súrlódások, sőt, ütközések is. Ha ilyen történik, akkor légy diplomatikus, ez a legjobb taktika. Emlékeztesd magad, és őket arra, hogy együtt kell dolgoznotok ahhoz, hogy a közös célokat elérjétek. 

Azt ne téveszd szem elől, ha egy vezető munkatársat szeretnél kritizálni, akkor a viselkedésednek kifogástalannak kell lennie.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne reagáld le érzelmileg a helyzetet, se dühöt, se könnyeket ne lássanak. Ha egy találkozó, beszélgetés nem alakul jól, akkor menj el, és később menj vissza, amikor már nyugodt vagy, és újra hiteles tudsz lenni. 

Beszélj a HR vagy a jogi csapattal

Ha valóban nagy a gond, érdemes megkeresni a cég HR csapatát. Ott dolgoznak, látják, hogy milyen megoldás lesz a legjobb a vállalatnak. És ha jó a csapat, akkor mindenki azon lesz, hogy megoldja a problémát. De sajnos nem mindenhol megbízható ez a csapat, és ez nagyon kis cégeknél különösen gyakori. Ebben az esetben külső segítséget kell kérned, fordulj ügyvédhez, vagy HR tanácsadóhoz.

Az utolsó lehetőség: a főnök főnöke. Ennél a pontnál fennáll a veszélye annak, hogy tovább romolhat a kapcsolat, de sajnos van az a pont, amikor már az az egyetlen megoldás, hogy a főnököd főnökéhez fordulsz.

Még, ha nem is értesz egyet

Az igazság az, hogy a munka nem demokrácián alapszik. A vezetőket azért fizetik, hogy felelősséget vállaljanak bizonyos döntésekért. Szóval, ha ők már döntöttek valamiről, és elkötelezték magukat, hogy melyik utat szeretnék végigjárni, akkor azt el kell fogadni. Természetesen tehetsz javaslatot, az érdemi hozzászólásokat, észrevételeket a legtöbb helyen értékelik. Ha viszont érdemben nem változtatnak a kijelölt úton, akkor is az ő játékszabályukat kell követned, függetlenül attól, hogy nem értesz vele egyet.

Legyenek lehetőségeid

Ha úgy érzed, hogy elviselhetetlen a helyzet, és megoldhatatlannak is tűnik, akkor nem vagy köteles mindent eltűrni. Keresd a lehetőségeket, és ha megtaláltad, válts. 

Ha anyagi, vagy más okok miatt nem opció a munkahelyváltás, akkor meg kell találni a módját, hogy javítsd a munka és a magánélet egyensúlyát. Próbáld csökkenteni a stresszt és növelni a pihenést. Bárhogy is legyen, ne engedd, hogy egy rossz főnök szabotálja a karrieredet. Próbálj ki stresszoldó technikákat, és erősítsd meg magad lelkileg.

Címlapkép: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?