32 °C Budapest
Külföldi luxusfizetés: ilyen hirdetésekkel verik át magyar melósok ezreit

Külföldi luxusfizetés: ilyen hirdetésekkel verik át magyar melósok ezreit

Pénzcentrum
2016. szeptember 2. 05:35

Magas fizetés, nyugati munka, adnak szállást is, és még nyelvtudás se kell hozzá - ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel tele van az internet, pedig ezzel még nem is lenne probléma, ha sokan nem csak kihasználni és lehúzni szeretnék a leendő munkavállalókat. Utánajártunk, mire figyelj, hogy ne ess áldozatul.

Egyes becslések szerint már két évvel ezelőtt megugrotta a 600 ezret a külföldön dolgozó magyarok száma, amely azóta csak tovább növekedett. Jelenleg is sokan gondolkodnak azon, hogy külföldön vállalnak munkát, és az internet hemzseg a nekik szóló hirdetésektől. Végeztünk egy kis kutatást arról, mire figyelj, ha külföldi munkát keresel, és utánajártunk, hogyan, és milyen módszerekkel verik át a jóhiszemű dolgozni vágyó magyarokat.

Az egyik nagy magyar álláshirdetési portálon találtunk egy munkalehetőséget: a Zara northamptoni raktárába keresnek embereket, biztos munkalehetőséget, 7.20 fontos órabért ígérnek, és közvetítői díjat sem kérnek. A hirdetés szerint havonta nettó 900 fontot (kb. 330 ezer forintot) lehet így keresni, és csak minimális (B1 szintű) angol nyelvtudás kell hozzá. A Facebookon egy angliai magyar csoportban megosztottuk a hirdetést, és a csoport tagjait megkérdeztük arról, mit gondolnak az ajánlatról.

A közösség szerint ez egy korrekt, minimálbéres állás, és úgy látják, hogy kezdésnek jó lehetőség. Az állást egyébként az Euwork munkaerő-közvetítő hirdeti.

A párommal másfél éve jöttem ki Northamptonba az Euwork segítségével. Nálunk minden rendben volt, és mivel a lakhatást magunk intéztük, így egyáltalán nem volt közvetítői díj. A Zara szerintem első, kezdő munkának jó, és ha már itt van az ember, akkor sokkal több lehetősége van munkát keresni, vagy továbblépni. Korábban amúgy én is dolgoztam a Zaránál

- írta a csoport egyik tagja.

A hozzászólók szerint meg lehet élni kint az angol minimálbérből, sőt, még félre tenni is lehet belőle, persze ez függ attól is, ki milyen életszínvonalat enged meg magának, és Londonban, vagy vidéken él. 

(Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy ami az egyik embernek megfelel, az a másiknak nem feltétlenül jó. Előfordul, hogy valaki maximálisan elégedett az adott közvetítővel, míg a másik csalódik benne. Egyazon munkahely sem ugyanazt jelenti két embernek, éppen ezért szinte lehetetlen biztosra menni.)

Természetesen előkerültek a rémtörténetek is, mert mindenkinek van olyan ismerőse, akit átvertek, vagy rosszabb esetben saját maga esett áldozatul.

Krisztina két éve él az Egyesült Királyságban, és jelenleg konyhai kisegítőként dolgozik egy kisebb városban. Ő azok közé tartozik, aki sajnos két átverésbe is belefutott. 

"Egy nyelvtudást nem igénylő takarítói munkára jelentkeztem, a hirdetés a neten találtam. Mindig el lehetett érni telefonon a kapcsolattartót, viszont a személyes találkozóra mást küldött maga helyett. Ott azt mondták, hogy ki kell fizetnem 16 ezer forintot, mert valamilyen speciális erkölcsi bizonyítványt kell lekérni a munkához. 

Odaadtam a pénzt, aláírtunk egy papírt, hogy azt a jelenlévő átvette, még le is pecsételte. Három hónapig vártam, hogy megérkezzen az az okmány. Később persze kiderült, hogy ilyen bizonyítvány nincs is, mint ahogy az a cég sem létezett, amelynek a pecsétje az átvételi elismervényen volt" 

- mondta Krisztina. Nem sokkal később egy újabb átverés áldozata lett, akkor egy nő kínált neki takarítói állást, telefonon mindent lebeszéltek, Krisztina repülőre szállt, és elment arra a címre, amit megadtak neki. Csakhogy ott senki se várta. Fejetlen telefonálgatás kezdődött, aminek a vége az lett, hogy tegyen le az asztalra 400 fontot szállásért - amit nem nézhetett meg előre - és néhány napon belül lesz állása, de csak akkor, ha ott lakik. Ebbe már nem ment vele, és végül egy kint élő barát tudott segíteni neki munkát és lakhatást találni.

Szintén a csoport egyik hozzászólójától megtudtuk, hogy sok "közvetítő" úgy "dolgozik", hogy meghirdetnek állásokat, és szállást is kínálnak, de valójában a szálláson van a hangsúly. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy barátom felhívott egy céget, hogy jelentkezzen az állásra, és minden simán ment egészen addig, amíg nem közölte, hogy ő már Angliában él, és meg tudja oldani a lakhatását, csak a munka érdekelné. A telefon másik végén erre azt a választ kapta, hogy: akkor tárgytalan"

- írta a csoport egyik tagja. Megkérdeztük erről az Euworköt, és alátámasztották, hogy valóban lehet találkozni ezzel a jelenséggel, hogy valójában szállást kínál, és amikor kiérkezik a munkavállaló, akkor kap egy listát, hogy ezeken a helyeken kereshet magának állást. 

Érezd a kamuszagot!

Honnan lehet biztosra tudni, hogy amit találsz álláshirdetést, az nem átverés? Belefuthatsz kamuba a legnagyobb álláshirdető portálokon is? Erről kérdeztünk szakértőket.

"Létezik egy nemzetközi állásportál szövetség, amely több mint 130 ország piacvezető toborzási szolgáltatóját kapcsolja össze. A profession.hu oldalon is megjelenő külföldi álláslehetőségek egy része ezen keresztül érkezik, de közvetlenül is hirdetnek a munkáltatók hasonló lehetőségeket. Utóbbi esetben a vállalatot is és a hirdetés szövegét is átvizsgáljuk, és csak ezt követően jelennek meg az ajánlatokat" - tudtuk meg Sámson Dorottyától, a Profession toborzási üzletágvezetője.

A szakértő szerint minden esetben érdemes tájékozódni az állásinterjún arról, hogy milyen juttatási csomagot kínálnak, hogy alakul a bérezés, ha bruttó összeget adnak meg, akkor az adott országban milyen az adózási rendszer, illetve az adott városban mennyiből lehet megélni. Valamint már az álláshirdetés szövegében benne kell lennie pontosan a feladatoknak és az elvárásoknak. Érdemes megnézni a hirdető céget is, és annak honlapját. Soha ne induljon senki el biztosítás nélkül, és ha kint probléma adódik, akkor a nagykövetséghez lehet fordulni.

"A cégek honlapját nézzük meg, cégnyilvántartást, és fórumokat, ezekből szerzünk információkat az adott vállalkozásról. Majd amikor szerződést kötünk velük, akkor a fontos adataikhoz is hozzájutunk, tehát mi csak valós cégek valós állásajánlataival foglalkozunk" - mondta Tanay Marcell az Euwork ügyvezetője.

A szakértők szerint mindig legyenek gyanúsak azok a hirdetések, ahol csak telefonszámot tüntetnek fel, vagy egy magánszemély (például gmailes) e-mail címére kell küldeni a jelentkezést.

Ha az adott ország minimálbérénél jóval nagyobb fizetést ígérnek betanított munkás pozícióért, akkor szintén érdemes gyanakodni. Arról nem is beszélve, ha mindent fizetnek, és még zsebpénzt is adnak az első fizetésik. Ez alól kivételt, ha mondjuk szívsebész, vagy mérnök kap külföldi állást, mert ott előfordulhatnak ilyen ajánlatok is, de betanított munkakörnél semmiképp. Ha semmilyen nyelvtudást nem kérnek, akkor is villogjon a kamulámpa, de persze ez alól is vannak kivételek, mert például egy takarítónak elég, ha a legalapvetőbb információkat megérti.

Természetesen azok, akik úgy akarnak külföldön dolgozni, hogy egyáltalán nem beszélik a nyelvet, nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, mert nem tudnak panaszt tenni, sem a helyszínen utánajárni dolgoknak, nem véletlenül ők az elsődleges célpontjaik a csalóknak.

Egy kis utánajárással találtunk az interneten több olyan álláshirdetést is ingyenes oldalakon, ahol egyszerű betanított munkás, takarító, raktáros állásokat kínáltak, és egyáltalán nem kell hozzá nyelvtudás (a három kiszemelt hirdetést - a számláló szerint - két hét alatt összesen 24 ezren látták!). Ezekre csak telefonon keresztül lehetett jelentkezni, cégnevet nem tüntettek fel, se azt, hogy az adott ország melyik városában lenne a munkavégzés helyszíne, viszont mindegyiknél ugyanazt a három telefonszámot találtuk. Napokon keresztül próbáltunk "jelentkezni az állásra", de egyszer sem vették fel a telefont. Amint elérjük őket, beszámolunk a hallottakról.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10