Ennyit kereshetsz a BKV-nál: érettségi sem kell hozzá

Ennyit kereshetsz a BKV-nál: érettségi sem kell hozzá

2016. július 12. 06:00

A BKV Zrt. is munkaerő-problémákkal küzd, jelenleg 130 betöltetlen állás van fizikai, 111 járművezető és 26 szellemi munkakörben. A társaság közlése szerint az elvándorlások miatt trolibuszvezető tanulók felvételét tervezik.

Jelenleg 10 300 főállású, teljes munkaidőst foglalkoztat a BKV. Évente 600-700 fő megy el a cégtől, fele azért, mert nyugdíjba vonul, de nagy gondot okoz a társaságnak a kiesett munkaerő pótlása. 

Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások és a növekvő számú külföldre kivándorló miatt egyre markánsabb hiány alakult ki bizonyos ágazatokban, régiókban, ami miatt nagy és egyre fokozódik a verseny a jól képzett munkaerőért, amely a társaságunkat is jelentős mértékben érinti"

- közölte a BKV.

További negatív tényezőként említették, hogy a cég létszáma főleg az idősebb korosztályokból tevődik össze, ugyanis a fiatal munkavállalók egyre része még viszonylag korán kilép. A legfiatalabb korosztály igényei is átalakultak és egyre kevesebben érdeklődnek a társaságnál jellemző nehéz fizikai munkával járó munkakörök és a sok szakmában alacsonynak számító keresetek iránt.

Mit kér, és mit ad

Jelentős a bérek közötti különbség, mivel igen sok szempontot vesz figyelembe a cég a fizetéseket illetően. A bérek függnek:

  • a munkakörtől és a munka tartalmától (adatrögzítő, üzemmérnök, betanított munkás, szerelő, stb.),
  • az elvárt iskolai végzettségtől,
  • a speciális képzettségtől (pl. gázautó-szerelői, vagy emelőgép-kezelői végzettség),
  • és a speciális tapasztalatoktól is (járműdiagnosztikai, klímakarbantartói tapasztalat).

A fizikai munkakörökben óránként ezer forint az alapbér, és erre jönnek rá a pótlékok, amik függnek az imént felsorolt kritériumoktól, a társaságnál eltöltött időtől, a vállalt műszaktól, és a túlóráktól is. Mindezt figyelembe véve az alap órabért plusz (bruttó) 50-700 forintos óránkénti pótlék egészíti ki.

A sofőrök bére ettől a szisztémától abban tér el, hogy a vállalt műszak és a túlóra mellett kiegészül még azzal a kritériummal is, hogy milyen típusú járműveket vezet, és mindez még kiegészülhetnek a minőségi munkavégzés, a jegyellenőrzés, a jegyértékesítés miatti fis óradíjas pótlékokkal. Mindez plusz 10-40 százalékos pótlékot jelent a sofőröknek. Az alapbérükről azonban nem kaptunk pontos információt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Béren kívüli juttatás is van

A cafeteria keret éves összege idén 164 ezer forint, és 10 elem közül választhatnak a jogosultak. Valamit két, közös háztartásban élő családtagja (ez a Kollektív Szerződésben részletesen szabályozott) díjtalanul utazhat a BKV járatain.

Ahol a legnagyobb a gond

Három fő hiányszakma-kategóriát különít el a cég: mérnök, szakmunkás, sofőr. A többi szakmába, például forgalmi munkakörök, középfokú adminisztráció, satöbbi rendszerint nem okoz nehézséget az utánpótlás. A vállalat tájékoztatása szerint

a mérnökök ugyan nagy számban fellelhetők a munkaerőpiacon, a multik viszont a magasabb bérezés illetve a jobb munkakörülmények miatt jobb eséllyel tudják alkalmazni őket.

A szakmunkás munkakörök nem túl népszerűek a fiatalok körében, akik mégis ezen a területen szeretnének elhelyezkedni, náluk szakszervizekkel, multikkal és külföldi lehetőségekkel kell versenyeznie a BKV-nak. Emellett olykor még az is előfordul, hogy létszám- és bérgazdálkodási okokból nem tudja a végzős szakmunkásokat foglalkoztatni a társaság.

Kötött pályán közlekedő járművezetők esetében a hosszú, nehéz és költséges tanfolyam (6-9 hó) és az ez idő alatt adható alacsony fizetés (7 órás minimálbér) együttesen okozza a jelentős elvándorlást, és egyre kevesebben jelentkeznek, pedig alapfokú végzettség is elegendő a munkakör betöltéséhez.

"Autóbuszvezetőknél "C" kategóriás jogosítvány kell a munkakör betöltéshez, illetve a külső autóbusz szolgáltató és a teherfuvarozó Társaságok is konkurenciát jelentenek" - tudtuk meg a BKV-tól.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?