11 °C Budapest

Pótfelvételi: mihez kezdjünk, ha nem jutottunk be sehova?

2015. augusztus 26. 19:31

A pótfelvételi ponthatárok kihirdetésével ma azok számára is kiderül, hogy megkezdhetik-e felsőoktatási tanulmányaikat, akik második körben adták be jelentkezésüket. Nem kell elkeserednie azonban annak, aki nem jutott be idén egyetemre vagy főiskolára. Ha OKJ-s képzést választ, az előtte álló évben elsajátíthat egy szakmát, és akár a következő évi felvételihez szükséges többletpontszámot is megszerezheti.

A jelentkezők 68 százaléka, összesen 72 ezer fiatal már július 23-án biztos lehetett benne, hogy bejutott a kiválasztott egyetemre vagy főiskolára. Az a körülbelül 33 ezer diák ugyanakkor, aki ebben a körben nem nyert felvételt, pótfelvételi keretében is jelentkezhetett egy kiválasztott intézmény képzésére. Számukra ma dől el, hogy szeptemberben ők is egyetemisták vagy főiskolások lesznek-e.

Azoknak sem kell elkeseredniük azonban, akik idén nem nyertek felvételt. Középfokú végzettséggel ugyanis a munkaerőpiacon keresett szakképesítések megszerzésének lehetősége is megnyílik a diákok előtt. Számos gyakorlatorientált, értékes tudást biztosító felnőttképzésre lehet beiratkozni, és sok pozíció betöltéséhez nem is szükséges a felsőfokú végzettség. A felnőttképzéssel foglalkozó, országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. oktatási igazgatója, Bársony Csaba szerint az OKJ-s képzések előnye, hogy gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani, sok munkaadó kifejezetten a szakképesítéssel rendelkezőket részesíti előnyben.

A legnépszerűbb, érettségivel is megkezdhető OKJ-s képzések

Pénzügyi-számviteli ügyintéző
Bérügyintéző
Társadalombiztosítási ügyintéző
Logisztikai ügyintéző
Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző

Forrás: Perfekt Zrt.

Azoknak, akik későbbi felsőoktatási tanulmányokban gondolkodnak, fontos szempont, hogy a szakterületi OKJ-s képzés akár 24 többletpontot jelenthet a felsőoktatási felvételi során, ráadásul az OKJ-s képzés ideje alatt nem fogynak a felsőoktatásban felhasználható állami ösztöndíjas szemeszterek.

A számok is azt mutatják, hogy az érettségizett fiatalok közül egyre többen érdeklődnek az OKJ-s képzések iránt. 2010-hez képest ugyanis megnégyszereződött azoknak a fiataloknak az aránya, akik valamilyen szakma elsajátítása mellett döntenek közvetlenül az érettségi bizonyítvány megszerzése után. A jelenség alapvetően az OKJ-s képzések rugalmasságával, a végzettség hasznosíthatóságával, és a felsőoktatás hosszú képzési idejével magyarázható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit.
Érdemes ugyanakkor körültekintően eljárni, és a megfelelő engedélyekkel rendelkező, elismert felnőttképző intézményt választani, hogy a munkáltatók is elismerjék a megszerzett bizonyítványt.

Az OKJ-s képzésekre nem központilag, hanem a kiválasztott intézményben kell jelentkezni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem