13 °C Budapest

Ilyen gagyi pénzhamisítókat! Hogy néz ki szegény Deák Ferenc?

Pénzcentrum
2014. október 17. 16:05

Mohácson megpróbálták újrarajzolni a bankjegyeket, és azokat forgalomban használni, azonban a rendőrség nem díjazta az ötletet, így a két elkövető ellen pénzhamisítás miatt indult büntetőeljárás. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank a magyarországi bankjegyek cseréjét tervezi, először a tízezer forintosokat fogják leváltani, majd folyamatosan meg fog újulni az összes bankjegy.

Haszontárgyak felvásárlása ürügyén csengetett be egy ismeretlen férfi 2014. október 15-én a koradélutáni órákban Mohácson egy idős házaspárhoz. A férjjel megállapodtak abban, hogy a családi ház elhasznált ablakait felvásárolja, melyhez vele nagyobb bankjegyekből álló pénzösszeget váltatott fel. A középkorú férfi azzal távozott, hogy az általa vásárolt ablakokért később egy fuvaros fog érkezni. Kis idő elteltével az idős sértettnek gyanússá vált, hogy senki nem jön az ablakokért, ezért a kapott bankjegyeket alaposabban megvizsgálta, melyeken elváltozást észlelt. A sértett a lakóhelyéhez közeli boltból kért segítséget, ahonnan értesítették a rendőrséget - olvasható a police.hu-n.

Forrás: Police.hu


A rendőri intézkedéseknek, valamint az elvégzett adatgyűjtésnek köszönhetően a Mohácsi Rendőrkapitányság nyomozói az elkövetők beazonosítását követően a Kiskunfélegyházi Rendőrség segítségével elfogtak két kiskunfélegyházi lakost. A beszerzett adatok alapján a feltételezett elkövetők a később felhasznált bankjegyeket saját maguk hamisították. A 47 éves férfit, valamint pár évvel fiatalabb társát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A nyomozó hatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására, ellenük a Mohácsi Rendőrkapitányság folytatja a büntetőeljárást. A rajzolt bankjegyek távolról valóban megtévesztőek lehetnek, ahogy az alábbi képen látni.

Forrás: Police.hu


Mivel lehetne elkerülni a hamisításokat?

A Pénzcentrum az elmúlt hetekben többször is foglalkozott azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb, biztonságosabb bankjegyekre cseréli a jelenleg forgalomban lévőket. A Jegybank friss tanulmányából újabb izgalmas részleteket tudhatunk meg a pénzcseréről. Kiderült például, hogy a tízezres után a húszezres cserélődik le, egy év múlva.

Lássuk az ütemezést!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Az MNB 2013. június 11-én döntött a jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozat megújításáról, a biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyek kibocsátásáról.
  • A folyamat 2014 végén veszi kezdetét, amikor a 10 000 forintosok megjelennek a készpénzforgalomban. Az új 10 000 forintos 2014 szeptemberében vált törvényes fizetőeszközzé, s a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően, 2014 decemberétől fokozatosan jelenik majd meg a forgalomban.
  • Ezt követi majd a 20 000 forintos bankjegy megjelenése, várhatóan 2015 végén.
  • Azt egyelőre nem tudni, mikor jön az az új ötszázas, ezres, kétezres, ötezres. Az MNB a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a további címleteknél a kibocsátási ütemezés nincs meghatározva, véglegesítve. Az MNB a kibocsátási sorrend további időzítéséről a készpénzállomány bővülése, a selejtezés mértéke, valamint a jegybanki készletek alakulása függvényében hoz döntést. (Mivel azonban a bankjegycserét 2018-ig tervezik véghezvinni, minden bizonnyal lesz olyan év, amikor legalább két címlet is megújul).
  • A jelenleg használt és a továbbfejlesztett bankjegycímletek a jegybank tervei szerint egyaránt forgalomban maradnak. Az MNB a készpénzforgalmi tendenciák értékelését követően, megfelelő előkészítettség mellett határozza majd meg, mikor vonja ki a forgalomból a jelenlegi címleteket.
Forrás: MNB


A 2030-as években jöhet a következő pénzcsere

A tanulmány szerint nemzetközi tapasztalatok, ajánlások azt mutatják, hogy egy nemzeti valuta bankjegyeinek korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét jellemzően öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű komolyabb változtatást, fejlesztést végrehajtani. a jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt kezdődött - így arra lehet számítani, hogy a következő bankjegycsere a 2030-as években várható (persze az is elképzelhető, hogy addigra már euróval fizetünk Magyarországon).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem