18 °C Budapest

Ennyit keres Stohl a börtönben

Pénzcentrum
2011. december 13. 16:07

Törvény kötelezi az elítélteket munkavégzésre Magyarországon: a fogvatartottak átlagosan az előző évi minimálbér harmadára, aktuálisan 25 ezer forint körüli munkadíjra jogosultak - ez persze attól is függ, milyen munkát végeznek, hogyan teljesítenek.

A levonások után 17 ezer forint havonta - ennyi a börtönkeresménye Stohl Andrásnak, aki raktárosként dolgozik a Kozma utcai börtönben - mondta a Blikknek Ruttner György, a színész-műsorvezető ügyvédje. Stohl szabadidős kulturális tevékenységként a börtön színházában is dolgozik, rendezőként - ez azonban nem számít munkának.

Az elítélteket törvény kötelezi a munkavégzésre. A kormány intézkedései köszönhetően folyamatosan nőtt a börtönökben dolgozó fogvatartottak száma - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Sajtó Irodája.

 

Mint megtudtuk, az elítéltek munkavégzési jogát és kötelezettségét törvény írja elő, meghatározza, hogy fokozatonként (fegyház, börtön, fogház) hol és milyen feltételek mellett végezhetnek munkát, és azt, hogy a dolgozó elítéltek kötelesek tartásukhoz hozzájárulni. A bv. intézetek jelenlegi fogvatartotti létszáma meghaladja a 17 450 főt, ebből mintegy 12 ezer az elítéltek száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben dolgoznak (intézetfenntartás, ellátás), de termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A bv. intézetek mellett 12 ilyen gazdasági társaság működik, alapfeladatuk - törvényi kötelezettségként meghatározott közfeladat - a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása. Tevékenységi körük megoszlása szerint nyolc ipari és négy mezőgazdasági társaság működik. A fogvatartotti munkáltatás másik formája az ún. költségvetési munkáltatás, melynek során a fogvatartottak az intézetek fenntartásában (felújítás, karbantartás), a működés kiszolgáló funkcióinak ellátásban (mosoda, konyha) vesznek részt.

A két foglalkoztatási formában összesen körülbelül 6 ezer elítélt dolgozik. Járulékok tekintetében az elítéltek foglalkoztatása nem munkaviszony, nem számít társadalombiztosítási szempontból jogszerű időnek, ugyanakkor járulékfizetési kötelezettség sem terheli.

A letéti számlára utalt keresményből minden fogvatartott napi 300 forint tartási hozzájárulást fizet az intézménynek, illetve kötelező tartalékolás is van a szabadulásra, de így is marad a család támogatására, illetve a börtönkantinra. A  BVOP tapasztalatai szerint azonban korántsem csak a díj a vonzerő, a fogvatartottak élvezik az új arcokat, a levegőváltozást, az értelmes tevékenységet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?