13 °C Budapest

Ennyit keres Stohl a börtönben

Pénzcentrum
2011. december 13. 16:07

Törvény kötelezi az elítélteket munkavégzésre Magyarországon: a fogvatartottak átlagosan az előző évi minimálbér harmadára, aktuálisan 25 ezer forint körüli munkadíjra jogosultak - ez persze attól is függ, milyen munkát végeznek, hogyan teljesítenek.

A levonások után 17 ezer forint havonta - ennyi a börtönkeresménye Stohl Andrásnak, aki raktárosként dolgozik a Kozma utcai börtönben - mondta a Blikknek Ruttner György, a színész-műsorvezető ügyvédje. Stohl szabadidős kulturális tevékenységként a börtön színházában is dolgozik, rendezőként - ez azonban nem számít munkának.

Az elítélteket törvény kötelezi a munkavégzésre. A kormány intézkedései köszönhetően folyamatosan nőtt a börtönökben dolgozó fogvatartottak száma - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Sajtó Irodája.

 

Mint megtudtuk, az elítéltek munkavégzési jogát és kötelezettségét törvény írja elő, meghatározza, hogy fokozatonként (fegyház, börtön, fogház) hol és milyen feltételek mellett végezhetnek munkát, és azt, hogy a dolgozó elítéltek kötelesek tartásukhoz hozzájárulni. A bv. intézetek jelenlegi fogvatartotti létszáma meghaladja a 17 450 főt, ebből mintegy 12 ezer az elítéltek száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben dolgoznak (intézetfenntartás, ellátás), de termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A bv. intézetek mellett 12 ilyen gazdasági társaság működik, alapfeladatuk - törvényi kötelezettségként meghatározott közfeladat - a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása. Tevékenységi körük megoszlása szerint nyolc ipari és négy mezőgazdasági társaság működik. A fogvatartotti munkáltatás másik formája az ún. költségvetési munkáltatás, melynek során a fogvatartottak az intézetek fenntartásában (felújítás, karbantartás), a működés kiszolgáló funkcióinak ellátásban (mosoda, konyha) vesznek részt.

A két foglalkoztatási formában összesen körülbelül 6 ezer elítélt dolgozik. Járulékok tekintetében az elítéltek foglalkoztatása nem munkaviszony, nem számít társadalombiztosítási szempontból jogszerű időnek, ugyanakkor járulékfizetési kötelezettség sem terheli.

A letéti számlára utalt keresményből minden fogvatartott napi 300 forint tartási hozzájárulást fizet az intézménynek, illetve kötelező tartalékolás is van a szabadulásra, de így is marad a család támogatására, illetve a börtönkantinra. A  BVOP tapasztalatai szerint azonban korántsem csak a díj a vonzerő, a fogvatartottak élvezik az új arcokat, a levegőváltozást, az értelmes tevékenységet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?