Ezért nem beszélsz nyelveket? A gatyád is rámehet

Pénzcentrum
2011. december 4. 14:03

Az Euro Nyelvvizsga Központ számba vette, hogy a magánoktatásban átlagosan mennyi idő- és pénzráfordítással érhető el a B2 (közép-), illetve C1 (felsőfokú) nyelvvizsgaszint. A nyelvtudás megszerzéséhez szükséges idő számos tényezőtől függ. A két legfontosabb ezek közül a más idegen nyelv ismerete és a tanórákon kívüli rendszeres gyakorlás - ecseteli Rozgonyi Zoltán, az Euro Nyelvvizsga Központ vezetője.

A szakértő szerint az a diák, aki az első idegen nyelvet tanulja és a tanuláson túl valódi, élő helyzetekben csak minimálisan használja a nyelvet, hatékony oktatás mellett körülbelül 500-700 tanórával érheti el a B2-es szintet. Ha valaki már ismer egy másik, a tanult nyelvvel rokonságban álló idegen nyelvet (például ha mindkettő indoeurópai nyelv, ebbe a csoportba tartozik a magyar, a finn, a finnugor csoport, valamint a baszk kivételével lényegében valamennyi európai nyelv) könnyedén lefaraghat ebből 150-200 órát. Ha pedig közeli rokonról van szó (például angol-német, vagy újlatin nyelvek, úgymint a portugál, spanyol, katalán, francia, olasz és román), akkor ennél több idő is megspórolható.

Nehezebb meghatározni, hogy mennyit lendít az adott nyelv tanulásában az eredeti nyelvű filmek nézése, a számítógépezés, a szakmai környezetben rendszeresen felbukkanó nyelvhasználat. Aki inkább kitér az ilyen találkozások elől, annak keveset, aki örömmel veszi, sőt maga is keresi az ilyen helyzeteket, annak viszont nagyon sokat segít.

A B2-es szint elérését követően további 120-180 órányi nyelvtanulás után reális próbálkozni a C1-es nyelvvizsgával. Ezen a szinten a legfontosabb tényező a tanulás melletti önálló nyelvhasználat, a különböző műfajú szövegek gyakori olvasása, hallgatása. Ezek nélkül a mai kommunikációközpontú vizsgákon nehéz teljesíteni a felsőfokú vizsgakövetelményeket.
Az Euro Nyelvvizsga Központ vezetője szerint a magánoktatásban az óradíj jelenleg 1000-4000 forintig terjedő sávban mozog a piacon. Így kezdő szintről indulva a B2-es szint eléréséhez magánúton legkevesebb 600-700 ezer forintot kell fizetnünk, de ugyanez akár 2 millió forintba is belekerülhet attól függően, hogy egyénileg vagy csoportban tanulunk. A C1-es szint elérése további 200-600 ezer forinttal is megterhelheti a pénztárcát.

Ha tudásunkról bizonyítványt szeretnénk, ehhez adódik még hozzá a vizsgadíj. A Magyarországon akkreditált komplex (teljes, azaz írásbelit és szóbelit is tartalmazó) vizsgák díja 20-40 ezer forint között szóródik.

A nyelvvizsga sikerét nagymértékben növeli, ha ismerjük a ránk váró feladatok típusát, és ha nem akkor találkozunk először a feltett kérdésekkel. A vizsgafelkészítő tanfolyamokon lehet rutint szerezni ehhez. A nyelvtanulás vizsgát megelőző utolsó, 40-80 órás szakaszában a szakmailag alapos felkészítő tanfolyamok ára jellemzően 50 és 100 ezer forint között mozog, csoportmérettől és óraszámtól függően - mondja Rozgonyi Zoltán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

E számok fényében érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az állami oktatásban megszerezhető ismeretekre, még akkor is, ha annak hatékonysága nem csupán a tanulón múlik. A vizsgáztatók tapasztalatai szerint a legjellemzőbb a sok éven át elhúzódó, szünetekkel tarkított felkészülés. Az iskolában szerzett, gyakran hézagos tudást egészítik ki a nyelviskolai tanfolyamok és magánórák. Fontos tényező a tanár felkészültsége és személyisége. A tanulóra igazán figyelő, a tananyagot a tanuló személyére szabó, motiváló tanári támogatás óraszámokban és így forintokban is mérhető - mutat rá Rozgonyi Zoltán.

Sokaknak hirtelen válik halaszthatatlanná a nyelvvizsga megszerzése, amikor már szűkre szabott az idejük és az anyagi lehetőségük is. Nekik érdemes körülnézniük az interneten található ingyenes felkészítő tanfolyamok között, amelyek során akár állandó tanári támogatás mellett is lehet készülni a nyelvvizsgákra.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?