Ezért nem beszélsz nyelveket? A gatyád is rámehet

Pénzcentrum
2011. december 4. 14:03

Az Euro Nyelvvizsga Központ számba vette, hogy a magánoktatásban átlagosan mennyi idő- és pénzráfordítással érhető el a B2 (közép-), illetve C1 (felsőfokú) nyelvvizsgaszint. A nyelvtudás megszerzéséhez szükséges idő számos tényezőtől függ. A két legfontosabb ezek közül a más idegen nyelv ismerete és a tanórákon kívüli rendszeres gyakorlás - ecseteli Rozgonyi Zoltán, az Euro Nyelvvizsga Központ vezetője.

A szakértő szerint az a diák, aki az első idegen nyelvet tanulja és a tanuláson túl valódi, élő helyzetekben csak minimálisan használja a nyelvet, hatékony oktatás mellett körülbelül 500-700 tanórával érheti el a B2-es szintet. Ha valaki már ismer egy másik, a tanult nyelvvel rokonságban álló idegen nyelvet (például ha mindkettő indoeurópai nyelv, ebbe a csoportba tartozik a magyar, a finn, a finnugor csoport, valamint a baszk kivételével lényegében valamennyi európai nyelv) könnyedén lefaraghat ebből 150-200 órát. Ha pedig közeli rokonról van szó (például angol-német, vagy újlatin nyelvek, úgymint a portugál, spanyol, katalán, francia, olasz és román), akkor ennél több idő is megspórolható.

Nehezebb meghatározni, hogy mennyit lendít az adott nyelv tanulásában az eredeti nyelvű filmek nézése, a számítógépezés, a szakmai környezetben rendszeresen felbukkanó nyelvhasználat. Aki inkább kitér az ilyen találkozások elől, annak keveset, aki örömmel veszi, sőt maga is keresi az ilyen helyzeteket, annak viszont nagyon sokat segít.

A B2-es szint elérését követően további 120-180 órányi nyelvtanulás után reális próbálkozni a C1-es nyelvvizsgával. Ezen a szinten a legfontosabb tényező a tanulás melletti önálló nyelvhasználat, a különböző műfajú szövegek gyakori olvasása, hallgatása. Ezek nélkül a mai kommunikációközpontú vizsgákon nehéz teljesíteni a felsőfokú vizsgakövetelményeket.
Az Euro Nyelvvizsga Központ vezetője szerint a magánoktatásban az óradíj jelenleg 1000-4000 forintig terjedő sávban mozog a piacon. Így kezdő szintről indulva a B2-es szint eléréséhez magánúton legkevesebb 600-700 ezer forintot kell fizetnünk, de ugyanez akár 2 millió forintba is belekerülhet attól függően, hogy egyénileg vagy csoportban tanulunk. A C1-es szint elérése további 200-600 ezer forinttal is megterhelheti a pénztárcát.

Ha tudásunkról bizonyítványt szeretnénk, ehhez adódik még hozzá a vizsgadíj. A Magyarországon akkreditált komplex (teljes, azaz írásbelit és szóbelit is tartalmazó) vizsgák díja 20-40 ezer forint között szóródik.

A nyelvvizsga sikerét nagymértékben növeli, ha ismerjük a ránk váró feladatok típusát, és ha nem akkor találkozunk először a feltett kérdésekkel. A vizsgafelkészítő tanfolyamokon lehet rutint szerezni ehhez. A nyelvtanulás vizsgát megelőző utolsó, 40-80 órás szakaszában a szakmailag alapos felkészítő tanfolyamok ára jellemzően 50 és 100 ezer forint között mozog, csoportmérettől és óraszámtól függően - mondja Rozgonyi Zoltán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

E számok fényében érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az állami oktatásban megszerezhető ismeretekre, még akkor is, ha annak hatékonysága nem csupán a tanulón múlik. A vizsgáztatók tapasztalatai szerint a legjellemzőbb a sok éven át elhúzódó, szünetekkel tarkított felkészülés. Az iskolában szerzett, gyakran hézagos tudást egészítik ki a nyelviskolai tanfolyamok és magánórák. Fontos tényező a tanár felkészültsége és személyisége. A tanulóra igazán figyelő, a tananyagot a tanuló személyére szabó, motiváló tanári támogatás óraszámokban és így forintokban is mérhető - mutat rá Rozgonyi Zoltán.

Sokaknak hirtelen válik halaszthatatlanná a nyelvvizsga megszerzése, amikor már szűkre szabott az idejük és az anyagi lehetőségük is. Nekik érdemes körülnézniük az interneten található ingyenes felkészítő tanfolyamok között, amelyek során akár állandó tanári támogatás mellett is lehet készülni a nyelvvizsgákra.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm