A legbefolyásosabb magyarok: itt a lista!

2010. november 12. 05:25

A Forbes amerikai magazin idén is összeállította a 6,8 milliárd lakosságú Föld legbefolyásosabb 68 emberének listáját. A világ legbefolyásosabb embere eszerint Hu Csin-tao kínai elnök lett, aki letaszította a trónról az Egyesült Államok elnökét, Barack Obamat. De vajon ki lehet a legbefolyásosabb Magyarországon? A Pénzcentrum.hu listájából kiderül!

Kína megkerülhetetlen tényezővé vált a világ gazdasági és politikai életében. Hu Csin-tao diktatórikus eszközökkel vezeti országát, és a Föld lakosságának egyötöde felett "uralkodik".Gyakorlatilag azt csinál az országban, amit csak akar: bebörtönöztetheti a másként gondolkodó értelmiségieket, cenzúráztathatja az internetet, városokat építtet vagy romboltat le. A kínai hadsereg a legnagyobb a világon, az ország gazdasága pedig 20-25 év múlva lekörözheti az Egyesült Államokét. Már ma is Kína rendelkezik a világ legnagyobb valutatartalékával, amely eléri a 2,6 trillió dollárt. 

Barack Obama amerikai elnök visszaesése azzal indokolható, hogy az utóbbi hónapokban sokat romlott népszerűsége. Ezen felül a képviselőházban pártja, a demokraták kisebbségbe kerültek a nemrég megtartott félidei választás során, így a világ egyetlen szuperhatalmának első embere sem tehet azt, amit akar. 

A lista harmadik helyén Abdullah bin Abdul Aziz al-Szaúd, Szaúd-Arábia uralkodója áll. Őt követi Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. A világ ötödik legbefolyásosabb személyisége XVI. Benedek pápa, a hatodik pedig Angela Merkel német kancellár asszony lett. A TOP10-be befért még David Cameron (7) brit kormányfő, Ben Bernanke (8), az amerikai jegybank (FED) elnöke, Sonia Gandhi (9), az indiai kormánypárt elnöke; valamint a Microsoft vezére, Bill Gates (10). 

Az összeállítás további érdekességei: Dilma Rousseffet (Brazília elnökét) az előkelő 16. helyre sorolták. Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy 19., Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter pedig a 20. pozíciót foglalhatta el. A Forbes szerint a földkerekség 31. legbefolyásosabb személyisége Kim Dzsong Il, (észak-koreai diktátor), 39. helyezett a dalai láma és 41. Ban Ki Mun (ENSZ- főtitkár). 

A tőzsdeguru Warren Buffett a 33. a sorban megelőzve a Nemzetközi Valutaalap igazgatóját, Dominigue Strauss-Kahnt (37) és az ifjú milliárdos Facebookos, Mark Zuckerberget (40).

A 68-as mezőnyben ott találjuk az 57. helyen tanyázó Oszama bin Ladent és Joseph "Sepp" Blatter (65) FIFA elnököt is, a felsorolást pedig a 68. helyen álló Julian Assange zárja, aki nyilvánosságra hozta az iraki és az afganisztáni háborúra vonatkozó, titkos Pentagon-iratokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Játszunk el a gondolattal! Ha nálunk is készülne ilyen lista, vajon kik lennének Magyarország legbefolyásosabb emberei? A Pénzcentrum.hu szerint a magyar TOP 10-es listát is egy politikus, az ország miniszterelnöke, Orbán Viktor vezetné. De helyet kellene kapnia a rangsorban a legnagyobb ellenzéki párt, a Magyar Szocialista Párt erős embereinek, Mesterházy Attila pártelnöknek valamint Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnöknek. A pártok pénzügyeit intéző háttéremberek szintén komoly befolyással bírnak az országban történtekre, így a listáról hiba lenne kifelejteni a szocialista Puch Lászlót és a Fidesz gazdasági ügyeit kézben tartó Simicska Lajost.

Nem hagyhatók le a legbefolyásosabb emberek listájáról a gazdasági élet meghatározó vezetői, a leggazdagabb magyarok sem: Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a MOL igazgatóságának alelnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint Demján Sándor a TriGránit Fejlesztési Zrt. vezetője, tulajdonosa, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke.

Szintén komoly befolyással bírnak mindennapjainkra a politikától független közhivatalok vezetői: Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke; Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész és a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András

A negyedik hatalmi ág, a média ugyancsak alkalmas széles tömegek véleményének formálására. A médiát ellenőrző hatóság vezetője Szalai Annamária így ugyancsak kihagyhatatlan a legbefolyásosabb magyarok listájárról. Akárcsak a két nagy kereskedelmi televíziós csatorna irányítója: Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója és Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója. Komoly befolyással bír a médiában Bayer József, az Axel Springer ügyvezetője is, hiszen az általa kiadott vidéki lapokat naponta milliók olvassák Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?