28 °C Budapest

18 ezer betöltetlen állás: nincs megfelelő szakember Magyarországon

Pénzcentrum
2010. május 27. 09:02

A Manpower Inc. 36 országban végzett felmérése szerint a világon - csakúgy, mint Magyarországon - a munkaadóknak a megfelelően képzett, tapasztalattal rendelkező szakmunkások megtalálása a legnehezebb - írja a Napi Gazdaság.

Az ötödik alkalommal elvégzett Éves Tehetség Felmérés szerint már a munkaadók 31%-a számára okoz nehézséget egyes munkakörök betöltése megfelelő képességekkel rendelkező munkaerő hiányában. Bár a nemzetközi gazdasági helyzet hatására világszerte növekedett az álláskeresők száma, ennek ellenére bizonyos munkakörökben továbbra is jelentős kielégítetlen kereslet mutatkozik.

Magyarországon 18 ezer olyan álláshely van, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő. Alapvetően a gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő szakmunkások hiányoznak. A Manpowernek adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő.

Amerikában a jól képzett szakmunkások és a technikusok kapnak szinte azonnal állást, Ázsiában és Európában a szakmunkások mellett az értékesítők hiányával küszködnek a munkaadók, Afrikában is a szakmunkásokra és a mérnökökre van nagy igény.

A munkaadók számára Japánban, Brazíliában, Argentínában, Szingapúrban, valamint Lengyelországban okozza a legnagyobb problémát a megfelelő munkatárs megtalálása. A "tehetséghiány" a legkevésbé kínzó Írország, az Egyesült Királyság, Norvégia, az USA és Spanyolország munkaadói számára. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a probléma súlyosabbá vált Kína, Japán és Szingapúr esetében. Románia, Tajvan és a Dél-afrikai Köztársaság munkaadói számára viszont a 2009-eshez képest jóval könnyebb lett a megfelelő munkaerő megtalálása.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?