18 ezer betöltetlen állás: nincs megfelelő szakember Magyarországon

Pénzcentrum
2010. május 27. 09:02

A Manpower Inc. 36 országban végzett felmérése szerint a világon - csakúgy, mint Magyarországon - a munkaadóknak a megfelelően képzett, tapasztalattal rendelkező szakmunkások megtalálása a legnehezebb - írja a Napi Gazdaság.

Az ötödik alkalommal elvégzett Éves Tehetség Felmérés szerint már a munkaadók 31%-a számára okoz nehézséget egyes munkakörök betöltése megfelelő képességekkel rendelkező munkaerő hiányában. Bár a nemzetközi gazdasági helyzet hatására világszerte növekedett az álláskeresők száma, ennek ellenére bizonyos munkakörökben továbbra is jelentős kielégítetlen kereslet mutatkozik.

Magyarországon 18 ezer olyan álláshely van, amelyet akár holnap be lehetne tölteni, ha lenne kellően képzett munkaerő. Alapvetően a gyakorlattal rendelkező, nyelveket beszélő szakmunkások hiányoznak. A Manpowernek adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a magyar szakmunkások képzettsége nem követi a piaci igényeket, a frissen végzett szakemberek gyenge problémamegoldók, rosszul teljesítenek csapatban és a munkavállalási hajlandóságuk sem megfelelő.

Amerikában a jól képzett szakmunkások és a technikusok kapnak szinte azonnal állást, Ázsiában és Európában a szakmunkások mellett az értékesítők hiányával küszködnek a munkaadók, Afrikában is a szakmunkásokra és a mérnökökre van nagy igény.

A munkaadók számára Japánban, Brazíliában, Argentínában, Szingapúrban, valamint Lengyelországban okozza a legnagyobb problémát a megfelelő munkatárs megtalálása. A "tehetséghiány" a legkevésbé kínzó Írország, az Egyesült Királyság, Norvégia, az USA és Spanyolország munkaadói számára. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a probléma súlyosabbá vált Kína, Japán és Szingapúr esetében. Románia, Tajvan és a Dél-afrikai Köztársaság munkaadói számára viszont a 2009-eshez képest jóval könnyebb lett a megfelelő munkaerő megtalálása.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22