12 °C Budapest

Értékelt az APEH - Kevesebb az adóbevétel

Pénzcentrum
2010. február 8. 17:32

Az APEH által kezelt államháztartási bevételek összességében mintegy 5 %-kal maradtak el az előző évi teljesítéstől. A bevételek csökkenésében szerepet játszott a gazdasági válság, de az adóterhelés szerkezetének évközi átalakítása is. Hatósági eszközeinek alkalmazásakor pedig a korábbiaknál is körültekintőbben mérlegelte a külső körülményeket, eljárásai során méltányosságra törekedett.

Az APEH adójellegű bevétele 2009-ben összességében 8341 milliárd forint volt, amely az államháztartás adójellegű bevételeinek 81 százaléka. A 8341 milliárd forint 2009-es bevétel azt jelenti, hogy a hivatal 5%-kal gyűjtött kevesebb pénz az államkassza számára 2008-hoz képest - áll a hivatal közleményében.

A kiemelt adókból és járulékokból 2009. évben 5,1 %-kal, 429,7 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be, mint az előző évben. A mérséklődés döntően a gazdasági válság és az évközi adópolitikai intézkedések hatásait jelzi.

Személyi jövedelemadóból a nettó 1874,2 millió forintos bevétel 124,6 milliárd forinttal alacsonyabb lett, mint az előző évben. Az általános forgalmi adóból 2168,5 milliárd Ft nettó bevétel származott, amely 2,6 %-kal, 54,4 milliárd forinttal haladja meg a 2008. évi bevételt. Az eredmény annak tulajdonítható, hogy a befizetések kisebb mértékben estek vissza, mint a visszaigénylések, másrészt az áfakulcs emelkedésének hatása - aszimmetrikusan - először a fizetendő adó emelkedésében jelentkezik.

A társasági adóból származó bevételekben tükröződik legélesebben a gazdasági válság hatása. A 2009. évi nettó 385,5 milliárd Ft bevétel több mint 20 %-kal, közel 102 milliárd forinttal maradt el az előző évitől.

Az egyszerűsített vállalkozói adó bevétele - a bázissal azonos adókulcs mellett is - növekedett (166,5 milliárd Ft-ról 169,7 milliárd Ft-ra).

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulékból az előző évhez viszonyítva 198,7 milliárd forinttal kevesebb, összesen 2993 milliárd bevétel képződött. E bevételek visszaesésében a reálgazdasági folyamatok mellett a 2009. július 1-jétől hatályos kedvezményes járulékkulcs bevezetése is közrejátszott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Annak ellenére, hogy az előző évhez képest közel 25 százalékkal több (összesen mintegy 1,2 millió darab) illetékfizetési meghagyás került kibocsátásra, a befolyt illetékbevételek mérséklődtek.

Szigorú, de méltányos a hivatal

A hivatal változatlanul kiemelt figyelmet fordít a kötelezettségüket nem teljesítő adózók székhelyvizsgálatára. Ennek során az APEH mintegy 13 ezer adószám-felfüggesztésre vonatkozó határozatot hozott, és több mint tízezer adószámot törölt.

Az adózók az elmúlt évben 281ezer db fizetési kedvezményi kérelmet nyújtottak be összesen 337 milliárd Ft tartozásra. A kérelmek száma az előző évinél mindössze 1,7 %-kal több, összegét tekintve azonban már közel 20 %-os volt a növekedés. A hivatal méltányossági döntéseinél különös tekintettel volt a gazdasági válság következményeire is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem