Még meg is lopják az éhbérért dolgozókat!

2009. szeptember 2. 13:02

Megdöbbentő adatokra derült fény az amerikai munkaerőpiacon: minél kevesebbet keres valaki, annál inkább megpróbálják átvágni a munkaadói.

Az utóbbi években készült leghasznosabb tanulmány New York, Los Angeles és Chicago keveset kereső dolgozóit interjúvolta meg. Eszerint a munkások 68(!) százaléka tapaszalta legalább egyszer az interjú időpontját megelőző héten, hogy valami nincs rendben a fizetésével.

A 4 387 dolgozó mindegyike keveset fizető szakmában tevékenykedik: leginkább összeszerelő üzemekben, kiskereskedelmi egységekben, illetve bébiszitterként. Egy átlagos dolgozót hetente 51 dollárral vágnak meg a munkaadók, ami a 339 dolláros átlagkeresethez képest 15 százalékos veszteséget jelent.

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a munkahelyi előírásokat mindössze néhány munkáltató szegi meg, elsősorban illegálisan az országban tartózkodó külföldivel szemben. Ám a tapasztalatok szerint a jelenség sokkal szélesebb körben elterjedt az országban.

A felmérés kérdéseire választ adók 39 százaléka volt illegális bevándorló, 31 százalék legálisan az országban tartózkodó külföldi, és 30 százalékuk tősgyökeres amerikai. A dolgozók 26 százaléka a minimálbérnél is kevesebb fizetést kapott az előző héten, minden hetediket pedig túlóráztatták. A túlórázók 76 százaléka azonban nem kapott annyi fizetést, mint amennyit megérdemelt volna a munkaórái alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszadók 57 százaléka semmilyen papírt nem kapott a fizetéséről, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy a a munkavállaló bizonyítani tudja: legálisan jutott a pénzhez. A borravalóban részesülő dolgozók 12 százaléka jelezte, hogy a munkaadója levett a borravalójából.

A legmeglepőbb azonban mégis az, hogy milyen hatásosan veszik rá a felettesek a beosztottaikat arra, hogy ne jelentkezzenek táppénzért. A munkahelyi sérülést szenvedett dolgozók mindössze nyolc százaléka kért bér- és orvosi költségkompenzációt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?