14 °C Budapest

Még meg is lopják az éhbérért dolgozókat!

2009. szeptember 2. 13:02

Megdöbbentő adatokra derült fény az amerikai munkaerőpiacon: minél kevesebbet keres valaki, annál inkább megpróbálják átvágni a munkaadói.

Az utóbbi években készült leghasznosabb tanulmány New York, Los Angeles és Chicago keveset kereső dolgozóit interjúvolta meg. Eszerint a munkások 68(!) százaléka tapaszalta legalább egyszer az interjú időpontját megelőző héten, hogy valami nincs rendben a fizetésével.

A 4 387 dolgozó mindegyike keveset fizető szakmában tevékenykedik: leginkább összeszerelő üzemekben, kiskereskedelmi egységekben, illetve bébiszitterként. Egy átlagos dolgozót hetente 51 dollárral vágnak meg a munkaadók, ami a 339 dolláros átlagkeresethez képest 15 százalékos veszteséget jelent.

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a munkahelyi előírásokat mindössze néhány munkáltató szegi meg, elsősorban illegálisan az országban tartózkodó külföldivel szemben. Ám a tapasztalatok szerint a jelenség sokkal szélesebb körben elterjedt az országban.

A felmérés kérdéseire választ adók 39 százaléka volt illegális bevándorló, 31 százalék legálisan az országban tartózkodó külföldi, és 30 százalékuk tősgyökeres amerikai. A dolgozók 26 százaléka a minimálbérnél is kevesebb fizetést kapott az előző héten, minden hetediket pedig túlóráztatták. A túlórázók 76 százaléka azonban nem kapott annyi fizetést, mint amennyit megérdemelt volna a munkaórái alapján.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszadók 57 százaléka semmilyen papírt nem kapott a fizetéséről, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy a a munkavállaló bizonyítani tudja: legálisan jutott a pénzhez. A borravalóban részesülő dolgozók 12 százaléka jelezte, hogy a munkaadója levett a borravalójából.

A legmeglepőbb azonban mégis az, hogy milyen hatásosan veszik rá a felettesek a beosztottaikat arra, hogy ne jelentkezzenek táppénzért. A munkahelyi sérülést szenvedett dolgozók mindössze nyolc százaléka kért bér- és orvosi költségkompenzációt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem