17 °C Budapest

Még meg is lopják az éhbérért dolgozókat!

2009. szeptember 2. 13:02

Megdöbbentő adatokra derült fény az amerikai munkaerőpiacon: minél kevesebbet keres valaki, annál inkább megpróbálják átvágni a munkaadói.

Az utóbbi években készült leghasznosabb tanulmány New York, Los Angeles és Chicago keveset kereső dolgozóit interjúvolta meg. Eszerint a munkások 68(!) százaléka tapaszalta legalább egyszer az interjú időpontját megelőző héten, hogy valami nincs rendben a fizetésével.

A 4 387 dolgozó mindegyike keveset fizető szakmában tevékenykedik: leginkább összeszerelő üzemekben, kiskereskedelmi egységekben, illetve bébiszitterként. Egy átlagos dolgozót hetente 51 dollárral vágnak meg a munkaadók, ami a 339 dolláros átlagkeresethez képest 15 százalékos veszteséget jelent.

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a munkahelyi előírásokat mindössze néhány munkáltató szegi meg, elsősorban illegálisan az országban tartózkodó külföldivel szemben. Ám a tapasztalatok szerint a jelenség sokkal szélesebb körben elterjedt az országban.

A felmérés kérdéseire választ adók 39 százaléka volt illegális bevándorló, 31 százalék legálisan az országban tartózkodó külföldi, és 30 százalékuk tősgyökeres amerikai. A dolgozók 26 százaléka a minimálbérnél is kevesebb fizetést kapott az előző héten, minden hetediket pedig túlóráztatták. A túlórázók 76 százaléka azonban nem kapott annyi fizetést, mint amennyit megérdemelt volna a munkaórái alapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válaszadók 57 százaléka semmilyen papírt nem kapott a fizetéséről, pedig ez szükséges lenne ahhoz, hogy a a munkavállaló bizonyítani tudja: legálisan jutott a pénzhez. A borravalóban részesülő dolgozók 12 százaléka jelezte, hogy a munkaadója levett a borravalójából.

A legmeglepőbb azonban mégis az, hogy milyen hatásosan veszik rá a felettesek a beosztottaikat arra, hogy ne jelentkezzenek táppénzért. A munkahelyi sérülést szenvedett dolgozók mindössze nyolc százaléka kért bér- és orvosi költségkompenzációt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?