13 °C Budapest

Drámai a nyelvtudás, de a hallgatók szeretik az egyetemeiket

Pénzcentrum
2008. október 15. 09:35

Magyarországon idén húsz felsőoktatási intézmény vett részt a legnagyobb olyan évente ismétlődő európai szintű közvélemény-kutatásban, amely az egyetemi és főiskolai hallgatók véleményét, elégedettségét és jövőbeni elvárásait vizsgálta a saját képzésüket illetően.

A European Student Barometer 2008 eredményei szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számos ponton elégedettebbek az oktatás feltételeivel és minőségével, mint európai társaik, de a magyar átlaghoz hasonlóan borúlátóbbak a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Ugyanakkor nyelvi felkészültségük még nem érte el az európai színvonalat, de lényegesen jobb a hazai átlagnál.

A felmérés 20 európai ország mintegy 550 oktatási intézményének több mint 90000 hallgatóját kérdezte meg olyan témákban, mint pl. a mobilitási hajlandóság, a nyelvi felkészültség, elképzelések, elvárások az első munkahellyel szemben, illetve, hogy mennyire elégedettek a saját jelenlegi képzésükkel. Magyarországon 24 felsőoktatási intézmény vett részt a kutatásban, közel 11000 - döntő többségben közgazdász és műszaki - hallgató töltötte ki a kérdőívet, és a Szegedi Tudományegyetemen több száz hallgató vett részt a felmérésben.

Az egyetem értékelése

A kutatás szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az európai és magyar átlagnál is pozitívabban értékelték többek között az egyetemi infrastruktúrát, a diákéletet, valamint az intézmény informatikai felszereltségét. (Az 1-2. ábra azt szemlélteti, hogy a közgazdász és műszaki hallgatók hány százaléka értékelte saját egyeteme teljesítményét jónak vagy kiválónak a különböző faktorokban.)

Kiemelkedő továbbá, hogy mindkét karon a válaszadók több mint 90%-a jónak vagy kiválónak minősítette a képzés tudományos hírnevét és a diploma értékét a munkaerőpiacon, ami az előzetes elvárások teljesülését is jelenti egyben, hiszen a magyar egyetemisták körében - az oktatói teljesítmény után - ez a két legfontosabb szempont a képzés kiválasztásánál. Ugyanakkor más európai egyetemekhez viszonyítva a szegedi diákok - különösen a műszaki hallgatók - kevésbé elégedettek az egyetemi adminisztrációval és a hallgatói juttatások hazai szintjével.

Munkavállalás és karrier

Az oktatás feltételeinek és minőségének pozitív megítélése ellenére a magyar és szegedi hallgatók pesszimistábbak az európai átlagnál a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Míg egy holland vagy francia pályakezdő a diploma megszerzése után körülbelül 2-2,5 hónapot jósol az első munkahely megszerzéséig, addig a felmérés szerint Magyarországon - főleg az elmaradt gazdasági fejlettségű régiókban - a hallgatók ennek a duplájával számolnak.

Ugyanakkor az elküldött önéletrajzok és motivációs levelek számát tekintve Európa középmezőnyéhez tartozunk. A műszaki területen elhelyezkedők úgy gondolják, hogy némileg jobb helyzetben vannak közgazdász társaiknál, hiszen becslésük szerint megközelítőleg tízzel kevesebb helyre kell beadni a jelentkezésüket az első állás betöltéséig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatásból az is kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem polgárai egy vonzó állás érdekében mobilisabbak más magyar egyetemistáknál - ami Európát és Magyarországot illeti - de kevésbé dolgoznának szívesen más kontinensen. A szegedi közgazdászok 68, míg a műszaki hallgatók 65%-át foglalkoztatja a külföldi munkalehetőség gondolata.

Nyelvtudás

Az európai felmérés ismét bebizonyította, hogy hazánk nyelvtudás tekintetében nem jeleskedik, pedig a munkaerőpiacon ma már itthon is nélkülözhetetlen legalább egy, de sokszor két idegen nyelv felsőfokú ismerete. Amíg az európai közgazdász hallgatók több mint 85%-a beszél angolul, addig Magyarországon csak a diákok 56%-a rendelkezik tárgyalási szintű angol nyelvtudással. A műszakiak körében még rosszabb a helyzet, hiszen náluk ez az arány átlagosan mindössze 38%.

Ugyanakkor a kutatás szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói - felismerve hátrányukat - egyre inkább közelítenek az európai színvonal felé, melynek eredményeként a közgazdászok 63, míg a műszaki hallgatók 51%-a beszél angolul, ami jelentősen jobb a hazai átlagnál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04