21 °C Budapest

Drámai a nyelvtudás, de a hallgatók szeretik az egyetemeiket

Pénzcentrum
2008. október 15. 09:35

Magyarországon idén húsz felsőoktatási intézmény vett részt a legnagyobb olyan évente ismétlődő európai szintű közvélemény-kutatásban, amely az egyetemi és főiskolai hallgatók véleményét, elégedettségét és jövőbeni elvárásait vizsgálta a saját képzésüket illetően.

A European Student Barometer 2008 eredményei szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számos ponton elégedettebbek az oktatás feltételeivel és minőségével, mint európai társaik, de a magyar átlaghoz hasonlóan borúlátóbbak a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Ugyanakkor nyelvi felkészültségük még nem érte el az európai színvonalat, de lényegesen jobb a hazai átlagnál.

A felmérés 20 európai ország mintegy 550 oktatási intézményének több mint 90000 hallgatóját kérdezte meg olyan témákban, mint pl. a mobilitási hajlandóság, a nyelvi felkészültség, elképzelések, elvárások az első munkahellyel szemben, illetve, hogy mennyire elégedettek a saját jelenlegi képzésükkel. Magyarországon 24 felsőoktatási intézmény vett részt a kutatásban, közel 11000 - döntő többségben közgazdász és műszaki - hallgató töltötte ki a kérdőívet, és a Szegedi Tudományegyetemen több száz hallgató vett részt a felmérésben.

Az egyetem értékelése

A kutatás szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az európai és magyar átlagnál is pozitívabban értékelték többek között az egyetemi infrastruktúrát, a diákéletet, valamint az intézmény informatikai felszereltségét. (Az 1-2. ábra azt szemlélteti, hogy a közgazdász és műszaki hallgatók hány százaléka értékelte saját egyeteme teljesítményét jónak vagy kiválónak a különböző faktorokban.)

Kiemelkedő továbbá, hogy mindkét karon a válaszadók több mint 90%-a jónak vagy kiválónak minősítette a képzés tudományos hírnevét és a diploma értékét a munkaerőpiacon, ami az előzetes elvárások teljesülését is jelenti egyben, hiszen a magyar egyetemisták körében - az oktatói teljesítmény után - ez a két legfontosabb szempont a képzés kiválasztásánál. Ugyanakkor más európai egyetemekhez viszonyítva a szegedi diákok - különösen a műszaki hallgatók - kevésbé elégedettek az egyetemi adminisztrációval és a hallgatói juttatások hazai szintjével.

Munkavállalás és karrier

Az oktatás feltételeinek és minőségének pozitív megítélése ellenére a magyar és szegedi hallgatók pesszimistábbak az európai átlagnál a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Míg egy holland vagy francia pályakezdő a diploma megszerzése után körülbelül 2-2,5 hónapot jósol az első munkahely megszerzéséig, addig a felmérés szerint Magyarországon - főleg az elmaradt gazdasági fejlettségű régiókban - a hallgatók ennek a duplájával számolnak.

Ugyanakkor az elküldött önéletrajzok és motivációs levelek számát tekintve Európa középmezőnyéhez tartozunk. A műszaki területen elhelyezkedők úgy gondolják, hogy némileg jobb helyzetben vannak közgazdász társaiknál, hiszen becslésük szerint megközelítőleg tízzel kevesebb helyre kell beadni a jelentkezésüket az első állás betöltéséig.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatásból az is kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetem polgárai egy vonzó állás érdekében mobilisabbak más magyar egyetemistáknál - ami Európát és Magyarországot illeti - de kevésbé dolgoznának szívesen más kontinensen. A szegedi közgazdászok 68, míg a műszaki hallgatók 65%-át foglalkoztatja a külföldi munkalehetőség gondolata.

Nyelvtudás

Az európai felmérés ismét bebizonyította, hogy hazánk nyelvtudás tekintetében nem jeleskedik, pedig a munkaerőpiacon ma már itthon is nélkülözhetetlen legalább egy, de sokszor két idegen nyelv felsőfokú ismerete. Amíg az európai közgazdász hallgatók több mint 85%-a beszél angolul, addig Magyarországon csak a diákok 56%-a rendelkezik tárgyalási szintű angol nyelvtudással. A műszakiak körében még rosszabb a helyzet, hiszen náluk ez az arány átlagosan mindössze 38%.

Ugyanakkor a kutatás szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói - felismerve hátrányukat - egyre inkább közelítenek az európai színvonal felé, melynek eredményeként a közgazdászok 63, míg a műszaki hallgatók 51%-a beszél angolul, ami jelentősen jobb a hazai átlagnál.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem