17 °C Budapest

A szerzői jog buktatói: mihez van jogod és mihez nincs?

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 12:00

Alapvetően ha valamilyen művet adunk ki a kezünkből, arra büszkék vagyunk, legyen akár egy dal, egy vers, vagy a modern világban élve egy saját fejlesztésű szoftver. De mi van akkor, ha valaki visszaél a bizalmunkkal, és a tudtunk nélkül piacra dobja, terjeszteni kezdi a saját neve alatt azt, amivel mi szenvedtünk, a mi agyunkból pattant ki...

Először is legyünk tisztában az alapokkal

A szerzői jog védelmére a jogalkotók 1999-ben hoztak törvényt, ez hivatott védeni az irodalmi, tudományos és művészeti alkotásokat.

Szerzői jogi védelem alá tartozik - függetlenül attól, hogy a törvény megnevezi-e - az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ennek minősül többek között a nyilvánosan tartott beszéd, a számítógépi programalkotás és a hozzá tartozó dokumentáció akár forráskódban, akár tárgykódban vagy bármilyen más formában rögzített minden fajtája, a színmű, a zenés színmű, a táncjáték és a némajáték, a rádió- és a televíziójáték, a fotóművészeti alkotás, az építészeti alkotás és annak terve, de a gyűjteményes műnek minősülő adatbázis is.

Amennyiben az elvileg szerzői jog védelem alá tartozó mű először külföldön kerül nyilvánosságra, az sem jelent problémát, mivel ha magyar a szerző, akkor a magyar törvények vonatkoznak rá. A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta, vagyis a szerzőt.

A jogi védelem időtartama

Alapszabályként a szerző életében és halálától számított 70 éven át él a szerzői jogi védelem. A szerző halála után a jogokat az örökösei gyakorolhatják 70 éven keresztül. Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet, amennyiben szerzőtársak által létrehozott művekről van szó vagy filmalkotásokról, de akkor is, ha a szerző személye nem állapítható meg. Ilyenkor speciális szabályok vonatkoznak a védelmi időre.

Szerzőtársak esetében az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani a 70 éves időtartamot. A filmalkotásoknál szintén ez a helyzet, a védelmi időt az utoljára elhunyt szerző halálát követő év első naptól kell számítani. Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. Ha azonban ez alatt az idő alatt a szerző jelentkezik, a védelmi időt a normál szabályok szerint, vagyis a halálát követő naptól kell.

Jogi korlátok, vagyis a szabad felhasználás esetei

Bizonyos esetekben a törvény lehetővé teszi a szerzői művek felhasználását anélkül, hogy a szerző engedélyét kellene kérni, vagy díjat kellene fizetni. Ezek a szabad felhasználás esetei. Ilyen például a mű idézése, annak magáncélra történő felhasználása vagy akár az iskola, oktatás célokra történő felhasználás. A szabad felhasználást azonban egyes esetekben csak akkor lehet felhasználni, ha a mű már nyilvánosságra van hozva, és csak akkor megengedettek, ha nem sértik a rendes felhasználást, vagy nem károsítják a szerző jogos érdekeit.

A szabad felhasználás további feltétele, hogy meg kell nevezni például a szerzőt, és a felhasználása nem jár jövedelemszerzéssel.

Felhasználás szerződéssel

Felhasználási szerződés alapján a szerző engedélyt adhat a díjfizetés ellenében történő használatra. A szerződés tartalmát a felek szabadon állapítják meg, a vonatkozó rendelkezésektől közös megegyezéssel eltérhetnek, ha a szerzői jogról szóló törvény vagy más jogszabály ezt nem tiltja. Ha a szerződés tartalma nem állapítható meg egyértelműen, a szerző számára kedvezőbb értelmezést kell elfogadni.

A törvény külön szerződéstípusként szabályozza többek között a kiadói, a szoftver- és a filmalkotásokra vonatkozó felhasználási szerződéseket. A szerzői jogi szabályok mellett alkalmazni kell a Polgári Törvénykönyvnek a szerződésekre vonatkozó általános szabályait is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Munkaviszonyban létrehozott mű

Egy új alkotás létrehozása nem csak a saját fejünkből pattanhat ki, hanem megbízhatnak vele a munkahelyünkön is, mint például a szoftverfejlesztőket egy-egy program megírásával. Ilyen esetben, hacsak nincs ettől eltérő megállapodás, a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, mivel annak elkészítése a szerző munkaviszonyból folyó kötelessége.

Ezért cserébe viszont a dolgozó, vagyis a szerző megfelelő díjazást kap. Ha a mű elkészítése a szerzőnek munkaviszonyból folyó kötelessége, a mű átadása a nyilvánosságra hozatalhoz való hozzájárulásnak minősül. Vagyis ha a dolgozó elkészíti mondjuk a szoftvert, és amikor készen van, azt átadja a munkaadójának, amiért cserébe megkapja a fizetését, akkor később már nem követelhet az alkotásért pénzt.

Mi van, ha nem fizetnek?

Abban az esetben, ha határozott idejű szerződés keretein belül fejleszt a dolgozó szoftvert, és az utolsó mondjuk 2-3 havi bért nem fizette ki a cég valamilyen okból, például fizetésképtelenségre hivatkozva, akkor sajnos nincs meg az a lehetőség, hogy a teljes játékot visszatartsa a dolgozó és saját maga kezdje el azt értékesíteni. Egy egy éves projekt esetén ugyanis az első 9-10 havi munkabért megkapta, vagyis a fejlesztésnek az a része már a munkaadót illeti.

Ilyenkor, ha nem lehet elkülöníteni az utolsó 2-3 havi fejlesztést, érdemes lehet visszatartani a szoftvert. Ez tárgyalási alapot jelenthet egy későbbi alkunál. Arra viszont figyelni kell, hogy konkrétan nem megfogható dologgal kell érvelni, nehogy lebukjon a leleményes programozó. Nem várt problémára hivatkozva, vagy arra, hogy még nem készült el, egy ideig megoldható annak visszatartása.

Olyan papírt viszont semmiképpen sem szabad aláírni, hogy nem tartozik a cég munkabérrel, mivel így elveszti a dolgozó a szerzői jogát, vagyis ha kiadják a játékot, a cégnek pedig papírja van arról, hogy nincs tartozása a dolgozó felé, akkor az alkalmazott nem nagyon tud mit tenni, bár bíróságon még lehet esélye, mivel a cég nem tudja bebizonyítani, hogy fizetett.

Olyan eset is lehet, ha a dolgozó határozatlan idejű szerződéssel rendelkezik, hogy a szoftver elkészült már pár hónapja, viszont még nem adták ki, majd ez után válik fizetésképtelenné a cég és nem fizeti ki a szóban forgó 2-3 havi munkabért. Ebben az esetben sem nagyon van mit tenni, mivel a fejlesztés már befejeződött, az arra eső időszakra pedig megkapták a dolgozók a munkabért.

Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH)

A művek önkéntes műnyilvántartásba vételét a szerző, illetve a szerzői joghoz kapcsolódó jogok jogosultja kérheti az MSZH-tól. Az önkéntes műnyilvántartás a szerzői jogról szóló törvény hatálya alá tartozó valamennyi műtípusra, illetve kapcsolódó jogi teljesítményre kiterjed.

A nyilvántartásba vételére irányuló kérelmet az MSZH által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani az MSZH Ügyfélszolgálatán. Ez rögzíti a szerző nevét és címét, képviselőjének nevét és címét (székhelyét), a nyilvántartásba venni kért mű címét, műfaját és hordozóját, továbbá (szükség esetén) a mű egyedi azonosítását segítő további adatokat. A kérelemhez mellékelni kell a mű eredeti vagy másolati példányát. A kérelemért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj összege 5 ezer forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem