Megfizethetetlen borok a briteknél! Az adók tönkreteszik az ágazatot!

Pénzcentrum
2008. június 9. 11:00

Amikor egy drága bort rendelünk egy étteremben, nem is gondolunk bele, hogy az vajon a termelőnek mennyibe kerülhet. Bordeaux egyik híres borásza lerántotta a leplet arról, hogy Nagy-Britanniában mennyibe is kerül egy üveg minőségi bor termelői áron és mennyit kérnek érte mondjuk egy étteremben. Nem is gondoltuk volna, mekkora különbségek vannak, egy eredetileg 1 fontba (307 forint) kerülő borért az éttermekben akár 14-15 fontot (4298-4605 forint) is elkérnek...

Egy 14 fontba kerülő üveg esetében azonban nem mind az étterem haszna, abból még sokan mások is profitálnak. A raktározás és a disztribúciós költségek levonása után az éttermek és borkereskedők ráteszik az árra a saját árrésüket, de ami még fontosabb, a kormány is beszedi a jövedéki adót és a forgalmi adót is, aminek köszönhetően a 14 fontból (4298 forint) mindössze 1 font (307 forint) jut a termelőnek, aki egész évben foglalkozott a szőlővel és palackozta a bort.

Darling tavaszi bejelentése után, hogy növelik a jövedéki adókat, mind a kereskedőkre, mind a fogyasztókra rossz idők következtek. Az emelés óta havonta több, mint 50 pub zárja be a kapuit, folyamatosan csökken a szórakozóhelyeken történő fogyasztás, az emberek egyre inkább otthonra veszik meg az innivalót.

Nem kap inni a pénzügyminiszter: nem szolgálják ki az adóemelés miatt...

A hivatalos indok az emelésre az volt, hogy a sör- és borfélék, valamint a skót whisky jövedéki adójának emelésével szeretne fellépni a kormány a mértéktelen alkoholfogyasztás ellen. De a tavaszi emelés még nem minden, az elkövetkező 4 évben további emelésre lehet számítani, az infláció felett 2 százalékkal évente.

Miközben az árak már így is jelentős nyomás alatt állnak, az egyre emelkedő üzemanyagárak sem tesznek jót a piacnak, tovább drágítják az előállításai költségeket, aminek következtében idővel kénytelenek lesznek árat emelni a termelők, vagyis a fogyasztók nem csak az adóemelést fogják megérezni. Ráadásul az elkövetkezendő 4 év adóemeléseiről még szó sem volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jövedéki adó egy üveg boron jelenleg 1,5 font (460 forint) körül van, amire még az áfa is rájön. Ezzel szemben például Olaszországban, Spanyolországban és Németországban nem vetettek ki ilyen jellegű adókat, a franciáknál pedig van ugyan, de nagyon alacsony mértékű.

A becslések szerint ha a briteknél nem lenne jövedéki adó és a kereskedők illetve éttermek nagyságrendileg ugyanakkora árréssel dolgoznának, akkor a borok ára nagyjából megfeleződne. Emiatt lehet, hogy az európai országokban lényegesen alacsonyabbak az árak, ami akár veszélyeztetheti is a borászati ágazatot, ha a pénzügyminiszter nem változtat az adópolitikáján...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?