8 °C Budapest

Nem tandíj, de fizetni kell

Pénzcentrum
2008. április 16. 08:45

Az utolsó simításokat végzik a rektorok azon az általuk javasolt módszeresen, amelyről azt állítják, nem a tandíj visszacsempészése, hanem a diákok egy része által eddig is fizetendő hozzájárulás igazságosabbá tétele - adja hírül a Világgazdaság.

A rektorok pénteken ülnek össze, az elképzelés végső formájáról pedig a Magyar Rektori Konferencia (MRK) zárt ülésén döntenek. Magda Sándor, az MRK elnökségének tagja és a Károly Róbert Főiskola rektora szerint az alapvető kérdésekben már egyetértenek a professzorok.

Ezek szerint az első évben minden olyan diák államilag finanszírozott képzésben vehetne részt, aki az érettségi vizsgán legalább 160 pontot elér az új, 480 pontos rendszerben, miközben a kapacitásszabályok nem változnak. Az első évben senkinek sem kellene fizetni, ami az államnak 5-7 milliárd forintos többletkiadást jelentene, melyet azonban kész lenne állni a kormány.

A második évtől a tanulmányi eredménytől függne, kinek kell fizetnie. A rossz eredménnyel évet záróknak körülbelül annyiba kerülne a taníttatás, mint a jelenlegi költségtérítés. Magda Sándor számításai szerint 2010-2011-ig a felvett diákok mintegy 60 százalékának a második évtől is ingyenes maradna az oktatás, később pedig a támogatottak aránya akár a 80 százalékot is elérheti.

A rektor állítása szerint az intézmények ezáltal nem jutnának több bevételhez, így azért támogatják az új szisztémát, mert az igazságosabb, illetve a minőségi munkára ösztönöz. Emellett a rendszer figyelembe veszi a szociális szempontokat is, ugyanis indokolt esetben az állam átvállalhatja a fiatalok helyett a fizetést még akkor is, ha nem érnek el kiváló eredményt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a felsőoktatási intézményeknek kötelezővé lehetne tenni, hogy biztosítsanak lehetőséget a rászorulóknak, hogy legalább azt az összeget megkereshessék, amennyibe a képzésük kerül.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem