9 °C Budapest

Sötétben tüntetnek az éttermek

Pénzcentrum
2007. június 1. 09:30

A magyar kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást - Magyarország ezt az álláspontot képviselte tegnap az Európai Bizottság egészségügyi miniszteri találkozóján. Az előterjesztés a hazai szakmai szervezetek körében heves tiltakozást váltott ki, olyannyira, hogy a Liszt Ferenc téri vendéglátóhelyeket tömörítő Broadway Egyesület éttermeiben egy percre eloltották a világítást - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke kijelentette: támogatják a Broadway Egyesület kezdeményezését, mert a dohányzás teljes tiltása súlyos üzleti károkat okozhat a vendéglátó ágazatnak. Emlékeztetett: Kökény Mihály miniszteri biztos 2005 márciusában kezdeményezte, hogy öt éven belül valamennyi hazai vendéglőben tiltsák be a dohányzást. Ezzel Magyarország követné Írország és Olaszország példáját, ahol tavaly tavasszal, illetve az idén év elején lépett életbe ez a szabály.

"A nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a tiltás jelentős forgalomkieséssel és ez közvetve a munkavállalók elbocsátásával jár" - mondta Háber Tamás. Példaként említette, hogy New York államban a dohányzás tilalma miatt a vendéglátásban 28 százalékkal csökkent a dolgozók létszáma, harminc százalékkal a bevétel, az államkasszába pedig 71,5 millió dollárral kevesebb adó folyt be a szektorból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?