"Kell egy hét együttlét"- Néhány érdekes adat a Szigetről

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 09:00

Naponta kétszáz programmal, 252 nemzetközi és 500 magyar produkcióval 66 helyszínen várja a látogatókat a szerdán kezdődő Sziget Fesztivál. A fellépők a hat kontinensről érkeznek az egyhetes fesztiválra, ahol a zenekarok és lemezlovasok mellett utca- és táncszínházak, balett-táncosok, akrobaták és bábosok is szórakoztatják a látogatókat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb külföldi fellépő Nagy-Britanniából érkezik. Az Egyesült Államokból 24 csapat míg Németországból 26 banda érkezik. Franciaországból 22 fellépő művészt, illetve társulatot várnak a szervezők.

A Hajógyári-szigetet hatezer dolgozó 15 nap alatt rendezi be. A sátrak összterülete mintegy 30 000 négyzetméter, amelyek közül a legnagyobb a Party Aréna 2700 négyzetméteres nagysátra. A por ellen a sátrakban és az utakon burkolatot fektetnek le, a főbb útvonalakra 11 kamionnyi műanyag út kerül, a sátrak padlóját pedig 24 000 négyeztméter faburkolattal látják el, idén már 4,5 kilométernyi úton lesz közvilágítás.

A több mint 3500 négyzetméter alapterületű színpadokat 7 napon keresztül 80 ember és 4 targonca építi. Közülük a legnagyobb a 840 négyzetméteres, 14 méter magas, húsz tonna teherbírású Nagyszínpad, ahol négy tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 400 ezer watt teljesítménnyel, nyolcvan lámpával. Fejlesztik az egyes színpadok hangminőségét is, a Nagyszínpadon digitális hangkeverőpultokat szerelnek fel.
A higiéniai körülményeket és a vízellátás zavartalanságát 125 vizes- és kazánkonténer, 155 iroda, raktár, öltöző, tároló biztosítja. Az illemhelyek száma is nőtt az idén: összesen 1329 mobil- és konténervécét telepítenek, lesz 16 darab mobil pissoir, és újdonság a 32 kézmosó alkalmatosság is. A tusolók és mosdók száma az idén tíz új konténerrel nő.

A tavaly kialakított vendéglátóblokkok tovább bővülnek: három kürtöskalácsos, tíz grillhúsos, öt pizzás, hat hot-dogos, öt pékárus, egy melegszendvicses, egy rétes- és egy minifánkárus, egy halas, három főtt-, illetve pattogatott kukoricás, hét lángosos, két gyümölcsárus, négy jégkrémes, tíz nemzetközi specialitásokat kínáló étterem, két vegetáriáus konyha, három főzelékes várja a vendégeket. Ezenkívül két narancsfacsaró, négy borozó, három pálinkaház, 52 kocsma, öt kávézó és egy teázó épül. Az italárak mindenhol szabottak: egy deciliter üdítő 60, ugyanannyi bor 90, és fél liter csapolt sör 320 forintba kerül.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. húszmillió forintért vállalta a Sziget takarítását, a hulladék elszállítását. A cég 250 konténert, 200 hulladékgyűjtő tartályt és 15 darab hat köbméteres gyűjtőkonténert helyez el a Szigeten. A tárolókat naponta többször ürítik. A Szigeten idén is lesz lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, papír- és üveggyűjtésre 10 köbméteres, a műanyag hulladékok számára 6 köbméteres tömörítős konténert helyeznek ki. A Szigetet 60 munkás tíz célgéppel takarítja majd minden nap, a rendezvény után a területet körülbelül tíz nap alatt állítják vissza eredeti állapotába.

A Szigeten mobil szélessávú internetkapcsolat is szolgálja a látogatók kényelmét. A nagyszínpadon és környékén kivetítők, a színpadi műsorhoz illeszkedő vizuális effektekkel várják a nézőket. A Szigeten lesznek bankautomaták és egy gyógyszertár is, a látogatók ellátásáról 400 fős egészségügyi csapat, egy rohamkocsi, három esetkocsi és két kiemelt mentőkocsi gondoskodik. Az egy hét alatt 1500 biztonsági őr és 100 rendőr ügyel a biztonságra.

A szervezők kérik a látogatókat, hogy lehetőleg ne autóval érkezzenek. A BKV és a MÁV kedvezményes jegyeket kínál a szigetelőknek, a kedvezményekről a cégek honlapjai adnak tájékoztatást. A Szigetre hajóval is el lehet jutni, a járatok a Batthyány térről és a Jászai Mari térről indulnak.

A mozgássérültek bejutását idén is speciális buszjárattal és segítőkkel oldják meg a szervezők, a Veled - Érted Egyesület segítségével. A Batthyány térről indul majd buszjárat, ami megáll a Flórián téren is (ahol a saját gépjárművel érkezők parkolhatnak). A Batthyányi térről 13 órától kétóránként indul a Szigetre a járat, visszafelé 14 órától kétóránként jár a busz. Az utolsó busz a Szigetről 24 órakor indul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?