7 °C Budapest

Reuters-poll: még több kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. augusztus 18. 12:39

Ismét felmérés készített a Reuters a piaci elemzők és kereskedők körében a várható makrogazdasági és pénz- illetve tőkepiaci folyamatokról. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan újabb negyed százalékponttal csökkenti alapkamatát, azaz az elmúlt öt hónapban tapasztalt ütemben folytatódik a monetáris lazítás. A jövő évi költségvetésben mintegy 500 milliárd forint kiadáslefaragásra lesz szükség - mondták az elemzők.

Az augusztusi felmérésben az elmúlt hónapokban tapasztalt minta folytatódott: az elemzők ismét későbbre csúsztatták a monetáris lazítás lelassulásának várt időszakát és egészében a kamatok nagyobb csökkenésére látnak esélyt, mint korábban. Ugyanakkor a többségük továbbra sem látja esélyét a kamatmérséklés felgyorsulásának, amire a piacon az utóbbi hetek forinterősödése és az állampapírhozamok rekord alacsony szintekre esése után ébredtek remények.

Húsz elemző közül mindössze kettő valószínűsített fél százalékpontos csökkentést az MNB 6.75 százalékos alapkamatában a Monetáris Tanács hétfői ülésén. A többiek óvatos 25 bázispontos kamatvágást várnak, azaz ugyanakkorát, amennyivel március óta minden hónapban mérsékelte alapkamatát az MNB.

Hasonló eredményt hozott a devizakereskedők között végzett felmérés is: 13 kereskedő közül 10 várt negyed százalékpontos és csak három 50 bázispontos kamatcsökkentést hétfőre.

Szeptemberre újabb 25 bázispontos kamatvágást várnak az elemzők. Ezután azonban az új konszenzusok szerint lassulhat az ütem.

Az év végéig újabb negyed százalékpont, a jövő év egészére pedig összesen további fél százalékpont vágást jeleznek előre az elemzők. Az év végére konszenzusuk 6, a jövő év végére pedig 5.5 százalékos alapkamat, fél, illetve negyed százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt gondolták.

A következő hónapokban az elemzők szerint a forint jelentős esésének a veszélye nélkül 6 százalékig vághatja a kamatát az MNB. Azaz ez a kamatküszöbb szintén folytatta a vándorlást lefelé, és most 25 bázisponttal alacsonyabb, mint egy hónapja, és 2.5 százalékponttal marad el az év elején becsült értéktől.

A devizadealerek szerint a jövő héten az euró ellen 243.50 és 245 közötti szinten kereskedhetnek a forinttal, ha az MNB csak 25 bázisponttal csökkenti kamatát, ennél nagyobb vágás esetében azonban lehetséges a forint gyengülése. Akad kereskedő, aki nem zárja ki, hogy a kisebb vágás esetén a forint visszatér a korábbi erősödő trendhez, és a piaci szereplők újabb kísérletet tesznek a 243-hoz közeli opciós szintek kiütésére.

Az elemzők szerint a hetekben alábbhagyhat a forint lendülete: szeptember végére 246.50-es, az év végére 250-es, 2006 végére pedig 252-es euró elleni szinteket vetít előre a konszenzus.

Az állampapírpiacon a korábbinál kisebb lendülettel, de a következő hónapokban folytatódhat az elemzői konszenzus szerint a hozamesés.

A legutóbbi kamatülés jegyzőkönyvében a kamatlazítást segítő fő tényezőként a maginfláció csökkenését emelte ki a Monetáris Tanács, ugyanakkor fő kockázatnak az államháztartás helyzetét látta, illetve azt is említette, hogy változhat a forint piacoknak jelenleg kedvező nemzetközi befektetői környezet.

Az új konszenzus előrejelzések szerint augusztusban 3.8, decemberre 3.9 százalékra emelkedhet a fő inflációs mutató a júliusi 3.7-ről, mielőtt a jövő év végére az adócsökkentések hatására 2.2 százalékra mérséklődhet.

Az elemzői becslések mediánja szerint az adócsökkentések és az idei egyszeri bevételek pótlására mintegy 500 milliárd forinttal kell mérsékelnie kiadásait jövőre az államháztartásnak. A becslések 400 és 690 milliárd forint között szóródtak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány eddig 200 milliárd forint lefaragására tett igéretet, az esetleges további lépésekre a 2006-os költségvetés tervezési folyamatában derülhet fény.

Az elemzők előrejelzése a nyugdíjkiadásokkal nem korrigált államháztartási deficitre 2005-re a GDP 5.1, 2006-ra 5 százaléka (az utóbbi kéttized százalékponttal magasabb az egy hónapja mért szintnél). Ez azt jelentené, hogy Magyarország egymás után negyedszer, illetve ötödször is túllő deficitcéljain (2005-re a cél a nyugdijkiadásokkal együtt 4.7, 2006-ra 4.1 százalék.)

Miután az Ecostat a napokban 4 százalékos becslést hozott nyilvánosságra a GDP második negyedévi bővüléséről, erre az időszakra több elemző is felfelé módosította korábbi előrejelzését. A konszenzus 3.45 százalékról 3.8 százalékra emelkedett. Hosszabb távra kitekintve azonban óvatosak maradtak az elemzők.

A 2005 egészére vonatkozó medián előrejelzés 3.5 százalék maradt, 2006-ra pedig mindössze öt bázisponttal emelkedett a konszenzus, 3.7 százalékra.

A GDP-t potenciálisan befolyásoló mutatók közül ugyanakkor mostmár trendszerűen tovább emelkedtek az ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzések: 2005-re háromnegyed százalékponttal 6 százalékra, 2006-ra pedig háromtized százalékponttal 6.8 százalékra.

Ugyanakkor folytatódott a külkereskedelmi mérleg hiányára adott előrejelzések javulása is: 2005-re 2.97 milliárd, 2006-ra pedig 2.9 milliárd euró a konszenzus, 230 millió, illetve 680 millió euróval kisebb, mint egy hónapja.

Egyelőre nem tudni, mindezek elvezetnek-e a későbbiekben az éves GDP-prognózisok emelkedéséhez is.

A költségvetés hiánya körüli bizonytalanságok ellenére az elemzők többsége szerint továbbra is elérhető az euró 2010-es bevezetésének a célja. Újra megjelentek azonban ennél későbbi bevezetésre vonatkozó előrejelzések is.

Ugyanez a trend volt megfigyelhető egy szélesebb elemzői mintán végzett múlt heti londoni Reuters felmérésnek is: Az elemzők egyharmada 2010-nél későbbi eurózóna belépést jósolt, és elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország késve csökkentheti államháztartási hiányát az euró bevezetéséhez elvárt szintre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm