Reuters-poll: még több kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. augusztus 18. 12:39

Ismét felmérés készített a Reuters a piaci elemzők és kereskedők körében a várható makrogazdasági és pénz- illetve tőkepiaci folyamatokról. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn várhatóan újabb negyed százalékponttal csökkenti alapkamatát, azaz az elmúlt öt hónapban tapasztalt ütemben folytatódik a monetáris lazítás. A jövő évi költségvetésben mintegy 500 milliárd forint kiadáslefaragásra lesz szükség - mondták az elemzők.

Az augusztusi felmérésben az elmúlt hónapokban tapasztalt minta folytatódott: az elemzők ismét későbbre csúsztatták a monetáris lazítás lelassulásának várt időszakát és egészében a kamatok nagyobb csökkenésére látnak esélyt, mint korábban. Ugyanakkor a többségük továbbra sem látja esélyét a kamatmérséklés felgyorsulásának, amire a piacon az utóbbi hetek forinterősödése és az állampapírhozamok rekord alacsony szintekre esése után ébredtek remények.

Húsz elemző közül mindössze kettő valószínűsített fél százalékpontos csökkentést az MNB 6.75 százalékos alapkamatában a Monetáris Tanács hétfői ülésén. A többiek óvatos 25 bázispontos kamatvágást várnak, azaz ugyanakkorát, amennyivel március óta minden hónapban mérsékelte alapkamatát az MNB.

Hasonló eredményt hozott a devizakereskedők között végzett felmérés is: 13 kereskedő közül 10 várt negyed százalékpontos és csak három 50 bázispontos kamatcsökkentést hétfőre.

Szeptemberre újabb 25 bázispontos kamatvágást várnak az elemzők. Ezután azonban az új konszenzusok szerint lassulhat az ütem.

Az év végéig újabb negyed százalékpont, a jövő év egészére pedig összesen további fél százalékpont vágást jeleznek előre az elemzők. Az év végére konszenzusuk 6, a jövő év végére pedig 5.5 százalékos alapkamat, fél, illetve negyed százalékponttal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt gondolták.

A következő hónapokban az elemzők szerint a forint jelentős esésének a veszélye nélkül 6 százalékig vághatja a kamatát az MNB. Azaz ez a kamatküszöbb szintén folytatta a vándorlást lefelé, és most 25 bázisponttal alacsonyabb, mint egy hónapja, és 2.5 százalékponttal marad el az év elején becsült értéktől.

A devizadealerek szerint a jövő héten az euró ellen 243.50 és 245 közötti szinten kereskedhetnek a forinttal, ha az MNB csak 25 bázisponttal csökkenti kamatát, ennél nagyobb vágás esetében azonban lehetséges a forint gyengülése. Akad kereskedő, aki nem zárja ki, hogy a kisebb vágás esetén a forint visszatér a korábbi erősödő trendhez, és a piaci szereplők újabb kísérletet tesznek a 243-hoz közeli opciós szintek kiütésére.

Az elemzők szerint a hetekben alábbhagyhat a forint lendülete: szeptember végére 246.50-es, az év végére 250-es, 2006 végére pedig 252-es euró elleni szinteket vetít előre a konszenzus.

Az állampapírpiacon a korábbinál kisebb lendülettel, de a következő hónapokban folytatódhat az elemzői konszenzus szerint a hozamesés.

A legutóbbi kamatülés jegyzőkönyvében a kamatlazítást segítő fő tényezőként a maginfláció csökkenését emelte ki a Monetáris Tanács, ugyanakkor fő kockázatnak az államháztartás helyzetét látta, illetve azt is említette, hogy változhat a forint piacoknak jelenleg kedvező nemzetközi befektetői környezet.

Az új konszenzus előrejelzések szerint augusztusban 3.8, decemberre 3.9 százalékra emelkedhet a fő inflációs mutató a júliusi 3.7-ről, mielőtt a jövő év végére az adócsökkentések hatására 2.2 százalékra mérséklődhet.

Az elemzői becslések mediánja szerint az adócsökkentések és az idei egyszeri bevételek pótlására mintegy 500 milliárd forinttal kell mérsékelnie kiadásait jövőre az államháztartásnak. A becslések 400 és 690 milliárd forint között szóródtak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány eddig 200 milliárd forint lefaragására tett igéretet, az esetleges további lépésekre a 2006-os költségvetés tervezési folyamatában derülhet fény.

Az elemzők előrejelzése a nyugdíjkiadásokkal nem korrigált államháztartási deficitre 2005-re a GDP 5.1, 2006-ra 5 százaléka (az utóbbi kéttized százalékponttal magasabb az egy hónapja mért szintnél). Ez azt jelentené, hogy Magyarország egymás után negyedszer, illetve ötödször is túllő deficitcéljain (2005-re a cél a nyugdijkiadásokkal együtt 4.7, 2006-ra 4.1 százalék.)

Miután az Ecostat a napokban 4 százalékos becslést hozott nyilvánosságra a GDP második negyedévi bővüléséről, erre az időszakra több elemző is felfelé módosította korábbi előrejelzését. A konszenzus 3.45 százalékról 3.8 százalékra emelkedett. Hosszabb távra kitekintve azonban óvatosak maradtak az elemzők.

A 2005 egészére vonatkozó medián előrejelzés 3.5 százalék maradt, 2006-ra pedig mindössze öt bázisponttal emelkedett a konszenzus, 3.7 százalékra.

A GDP-t potenciálisan befolyásoló mutatók közül ugyanakkor mostmár trendszerűen tovább emelkedtek az ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzések: 2005-re háromnegyed százalékponttal 6 százalékra, 2006-ra pedig háromtized százalékponttal 6.8 százalékra.

Ugyanakkor folytatódott a külkereskedelmi mérleg hiányára adott előrejelzések javulása is: 2005-re 2.97 milliárd, 2006-ra pedig 2.9 milliárd euró a konszenzus, 230 millió, illetve 680 millió euróval kisebb, mint egy hónapja.

Egyelőre nem tudni, mindezek elvezetnek-e a későbbiekben az éves GDP-prognózisok emelkedéséhez is.

A költségvetés hiánya körüli bizonytalanságok ellenére az elemzők többsége szerint továbbra is elérhető az euró 2010-es bevezetésének a célja. Újra megjelentek azonban ennél későbbi bevezetésre vonatkozó előrejelzések is.

Ugyanez a trend volt megfigyelhető egy szélesebb elemzői mintán végzett múlt heti londoni Reuters felmérésnek is: Az elemzők egyharmada 2010-nél későbbi eurózóna belépést jósolt, és elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország késve csökkentheti államháztartási hiányát az euró bevezetéséhez elvárt szintre.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?