A francia és holland EU-alkotmány népszavazásokról: tények és lehetséges piaci reakciók

Pénzcentrum
2005. május 26. 15:57

Hollandiában elképzelhető, Franciaországban kizárt, hogy lesz második forduló a várhatóan sikertelen népszavazásról az EU alkotmánya kérdésében. A legfrissebb felmérések szerint Franciaországban a megkérdezettek 54%-a, míg Hollandiában 57%-a ellenzi az alkotmány elfogadását. Az előbbi országban most vasárnap (29-én), míg utóbbiban jövő szerdán (június 1) kerül megrendezésre a népszavazás. Szakértők szerint a várható elutasítás nem csak a két ország politikai megítélésének, az unióban betöltött súlyának árthat, hanem a pénz- és tőkepiacokon is komolyabb mértékben éreztetheti hatását. Jelen cikkünkben a választásokkal kapcsolatos fontosabb tényezőket foglaljuk össze.


Tegnap Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő kizárta annak lehetőségét, hogy az egyre inkább "vereséggel fenyegető" most vasárnapi népszavazást a későbbiekben megismételhetnék. Ezzel szemben a nagyobb elutasítást előre vetítő Hollandiában elemzők szerint elképzelhető, hogy a kormány mégiscsak "igent csinálhat" a mostani nemből, oly módon, hogy 2006 során ismét a választók elé mehet a kérdéssel.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke - aki egyébként katasztrófának nevezte, ha elutasítanák az alkotmányt - a francia kormányfő véleményével nem ért egyet, szerinte egyik lehetséges megoldásként a ratifikációs folyamat végén (ha még mindig nem találtak megoldást a kérdésre), újra meg kell kérdezni a francia választópolgárokat. Juncker hozzátette azt is, hogy egy másik lehetőség az, hogy egyszerűen nem lép hatályba az alkotmány. Egy új kidolgozása az unió soros elnöke szerint akár 10-15 évet is igénybe vehetne.

Mi az alkotmány lényege?

Az alkotmányba többek között az unió egyszerűbb, hatékonyabb és gyorsabb működését, döntéshozatalát elősegíteni hivatott eddigi megállapodások, eredmények kerültek bele. A dokumentumban megtalálható többek között az, hogy az Európai Tanácsot egy elnök irányítja majd, az Európai Parlament szélesebb befolyást kap a döntéshozatalban, az Európai Bizottság létszámát 2/3-ára (18-ra) csökkentik, a legtöbb fontos kérdésben minősített többséggel dönthetnek a képviselők (55%-os többség, legalább 15 tagállam igen-je szükséges, amelyek együttesen az unió összlakosságának legalább 65%-át jelenti).

Az alkotmány szorosabb együttműködést szorgalmaz a védelmi, menekültügyi és emigrációs kérdésekben; az eddigieknél több kérdésről a döntési jogkört tagállami szintre helyezi (szubszidiaritás elve), emellett megtalálhatók benn az általános értékekre és az emberi jogokra való utalás is.

Az Európai Unió számos vezetője komoly aggodalmának adott hangot az utóbbi hetek során, amikor egyre inkább reális veszéllyé vált, hogy egy, vagy két ország is elutasíthatja a tavaly nyáron hosszas tárgyalások után. Az uniós alkotmány életbe lépéséhez mind a 25 tagország elfogadására szükség lenne.

Miért nem?

Franciaországban egyrészt a törökök EU-csatlakozása, a szolgáltatási direktíva életbe lépése ellen tiltakoznak az elutasítást támogatók, emellett sokan a népszavazást felhasználják a kormány elleni tiltakozásul is. Sokan az Európai Unióval kapcsolatos általános pesszimizmusuknak adnak hangot a nem válasz megjelölésével.

Az alábbi ábrákon jól látható, hogy a francia elutasítók aránya egy átmeneti megbotlás után ismét többségbe került, míg Hollandiában a népszavazás közeledtével jelentősen megnőtt a nem-ek aránya (feltehetően a bizonytalanok inkább az ellenzők táborát gyarapítja).Fontos megjegyezni, hogy Franciaországban a legutóbbi 10 felmérés (különböző intézetek által végzett) mindegyikében a nem-ek diadala mutatkozott.

Hollandiában nemrég az egyik felmérés 60:40-es arányt közölt a nem-ek javára. Számos megfigyelő, illetve politikus úgy vélekedik, hogy Franciaországban még van esély arra, hogy a bizonytalankodók inkább végül az igen-ek táborát gyarapítják, míg Hollandiában minimális az esélye az alkotmány elfogadásának. Ráadásul amennyiben a franciák előbb elutasítják azt, úgy szinte biztosra vehető, hogy három nappal később Hollandiában is hasonló eredmény születhet (csökken a "pszichológiai teher" a hollandokon).

A francia hatóságok jelzései szerint vasárnap este az első exit-poll-ok 22 óra körül jelenhetnek meg, az első nem hivatalosnak tekinthető végeredmény 23 óra körül válhat ismertté. Ez arra utal, hogy jövő hétfőn már reagálni fognak a piacok a fejleményekre. Melyek is lehetnek ezek?

A legtöbb felmérés, illetve elemzői kommentár igyekszik aláhúzni, hogy az alkotmány esetleges elutasítása nem járna a Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) szétesésével, az euró-zóna további tagokkal való bővülése várhatóan nem szenvedne csúszást. A csatlakozási szerződéseket néhány hete aláírt Románia és Bulgária csatlakozási időpontja (várhatóan 2007. január 1.) szintén nem szenvedne csúszást, ugyanakkor a további EU-aspiránsok csatlakozási esélyei csökkenhetnek. Erről bővebben lásd:

2005.05.13 08:33
Felmérés az új EU-tagországok euró-bevezetéséről - ki, mikor, hogyan, milyen valószínűséggel?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lehetésges piaci reakciókról tegnap már közzétettük a Morgan Stanley elemzőinek véleményét, lásd:

2005.05.25 10:41
Kell-e rettegni a francia "NEM"-től?

Devizaárfolyamok

Számos szakérő hangsúlyozza, hogy bár meglehetősen bizonytalan az egész EU alkotmány elfogadási procedúra kimenetele az elutasítás esetén (elhúzódó tárgyalások, egyezkedések), de komolyabb, súlyosabb reakciókkal (válság kirobbanása) várhatóan nem kell számolni, az Európai Központi Banknak önmagában az elutasítás miatti reakciók következtében nem kell beavatkoznia. Fontos előrebocsátani, hogy a francia népszavazás azonnali piaci reakciói korlátozottak lehetnek, mivel másnap, május 30-án munkaszüneti nap lesz az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is.

Egyértelműnek tűnik azonban, hogy a nem-ek alááshatják az euró erejét, illetve több feltörekvő piaci devizára is érezhető hatással lehetnének (pl. török líra). Az elutasítás ürügyként szolgálhatna egy korrekció megindulásához bizonyos devizapároknál, illetve kötvénypiacokon.

A Reuters tegnap közzétett felmérése szerint 39 megkérdezett devizastratéga közül 34 az euró gyengülésére számít a francia elutasítás esetén, míg 36 annak erősödését jósolja, ha az igen-ek kerülnek többségbe. Az euró március közepe óta mintegy 5%-ot gyengült a dollárral szemben. Ebben számos szakértő szerint fokozott szerepe lehet az alkotmány elutasítása növekvő esélyének (március elején mutatkoztak először a jelek arra, hogy reális esélye lehet az alkotmány elutasításának). A szakértők döntő többsége szerint a piac már szinte teljesen beárazta az elutasítás eshetőségét.

A 39-ből 31 szakértő szerint az elutasítás másnapján a közös európai fizetőeszköz kissé, három szerint nagyobb mértékben gyengülni fog a dollárral szemben. Négy szerint változatlanul marad a ráta, míg egyikük szerint kissé erősödni fog az euró. Az igen-ek diadala esetén a 39-ből 29 az euró kismértékű erősödésére számít, 7 szakértő szerint nagyobb mértékben, míg hármuk véleménye szerint nem változik érdemben a kurzus.

28 stratéga szerint várhatóak piaci reakciók akkor is, ha a franciák elfogadják, de a hollandok elutasítják az alkotmányt. A holland nem euró-gyengítő ereje várhatóan nem lesz akkora, mint a francia igen euró-erősítő hatása.

A török líránál nagyobb mozgások is elképzelhetők a népszavazás másnapján, mivel az elutasítás üzenet lehet arra, hogy a török EU-csatlakozási esélyei csökkennek.

Kormány- és vállalati kötvények

A Reuters kötvénypiaci stratégák körében végzett körkérdéséből az derül ki, hogy a népszavazási eredmény a törékeny európai vállalati kötvénypiaci hangulatot befolyásolhatja ugyan, de várhatóan csak szerény reakciókkal járna a "nem", vagy az "igen" hatása. A szakértők véleménye szerint a vállalati kötvénypiacra sokkal nagyobb hatással lenne, ha az S&P is leminősítené a General Motors, vagy a Ford kötvényeit a bóvli kategóriába.

Az európai kormánykötvényeknél néhány szakértő szerint alábecsülhetik az egyes országok kockázatait. Az elutasító eredmény következtében nőhetnek a kedvező fiskális paramétereket, illetve a kedvezőtlenebb fundamentumokat felmutató országok hozamai közötti spread-ek.

Magyar vonatkozások

A forint elmúlt napokbeli gyengülése több szakértő szerint a francia népszavazás esetleges elutasító eredményével is összefügg, néhány szereplő a fokozódó bizonytalanság miatt már megvált kockázatosabbnak vélt eszközeitől, melyet csak erősítettek a költségvetési aggodalmakkal összefüggő hírek.

A magyar egyensúlytalansági problémák már hosszabb ideje korrekciót sejtetnek a magyar deviza- és állampapír-piacon. Az elutasító eredmény a korrekció (mely már mintegy 2 hónapja tart) felerősödésének kiváltó tényezője lehet, a forint euróval szembeni árfolyama a mostani 253-254 körüli szintről tovább gyengülhet, míg az állampapírok másodpiacán a külföldiek által birtokolt állomány csökkenésével párhuzamosan emelkedhetnek a hozamok. A Reuters felmérései alapján arra lehet számítani, hogy a magyar piacon bekövetkező reakciók is várhatóan rövid idő alatt (1-2 nap) lezajlódhatnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm