29 °C Budapest

MNB: a 2010-es euróhoz a GDP mintegy 3 százalékának megfelelő intézkedésre lesz szükség

Pénzcentrum
2005. március 8. 15:01

Széleskörű elméleti konszenzus és gyakorlati tapasztalat támasztja alá, hogy az eurózóna országai által is szorgalmazott prudens fiskális politika hozzájárulhat a gazdaság hosszú távú és stabil növekedéséhez. Az MNB tanulmánya az ideális fiskális politika általános alapelveinek bemutatása után Magyarország sikeres eurózóna csatlakozásához és tagságához szükséges fiskális konszolidáció kérdéskörét járja körül.

A tanulmány kiszámítja, hogy milyen mértékű kiigazítás szükséges a konvergenciaprogramban megfogalmazott 2008-as deficitcél eléréséhez. Lényeges megállapítás, hogy az ország induló hitelállománya mellett a kamatkonvergencia előrehaladott állapotát is figyelembe véve a magyarországi kamategyenleg további javulása csak mérsékelt javulást hozhat. A tanulmány így arra a következtetésre jut, hogy az elsődleges egyenleg javításával összesen a GDP mintegy 3 százalékának megfelelő intézkedésre lesz szükség, amely, amennyiben a kiadási oldalon valósul meg, a kieső adótartalom miatt nagyjából a GDP 4 százalékának megfelelő kiadáscsökkentést jelentene.

A kiigazítás megvalósítását a gazdasági növekedés szerkezete várhatóan nem segíti elő - hiszen a meghatározó adóalapokat befolyásoló bér és fogyasztás kevésbé növekszik gyorsan - és az EU csatlakozástól sem várható deficitet csökkentő hatás. Az euróövezet tagországainak tapasztalatai azonban felhívják a figyelmet annak fontosságára is, hogy a kiigazítás során a strukturális- azaz minőséget javító és fenntartható - intézkedések és az intézményi megoldások reformja alapvető a kiigazítás sikeressége szempontjából. Az átmeneti illetve látszólagos hiánycsökkentés ugyanis nem jelent valódi stabilizációt és a visszarendeződés egyértelmű kockázatával jár.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?