14 °C Budapest

Holnap inflációs adat - mi várható?

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:46

Az elemzők átlagosan 5.6-5.7%-os 12 havi inflációval számolnak 2004. decemberére, a novemberi 5.8% után, míg éves alapon 6.8% lehetett a pénzromlás üteme a tavalyi évben. A fogyasztói árdrágulás üteme 2004. májusában 7.6%-os értékkel érte el tavalyi csúcsát, a dezinfláció július-augusztus kivételével folyamatos és gyorsuló ütemű volt. A decemberi, illetve a tavalyi egész éves fogyasztói árindex adatait holnap hozza nyilvánosságra a KSH. Az adat a kamatcsökkentési várakozások szempontjából is kiemelkedő fontosságú.

A Napi Gazdaság által megkérdezett piaci elemzők szerint decemberben folytatódott a dezinlfáció, a szakemberek éves szinten 5.65 százalékos, míg havi alapon alig 0.1 százalékos áremelkedést várnak. A Reuters decemberi konszenzusa 5.7%-os eredményt adott.


2004. év elején a jövedéki adók, valamint az áfa emelése nyomán megugrott a pénzromlási ütem, majd a májusi csúcs után a dezinflációt segítette az uniós csatlakozás nyomán szabadabb külkereskedelem miatt fokozódó importverseny árleszorító hatása. Az év közepén megindult dezinflációs folyamatot az év második felében az olajár csökkenése is támogatta, decemberben a gyenge dollár és az olajár - ennek nyomán az üzemanyagár - volt a meghatározó az inflációcsökkenésben.

A szakértők szerint az élelmiszereknél, illetve a ruházati cikkeknél decemberben többnyire az előző hónapok tendenciája érvényesült, azaz ezen termékköröknél az átlagosnál kisebb, míg a szolgáltatásoknál átlagosnál nagyobb áremelkedés volt a jellemző. Nem szabad elfeledkezni az erős forintról sem, melynek jótékony hatása a tartós cikkek áralakulásánál jelentkezhetett.

2005. első negyedévében látványos inflációcsökkenés várható a bázishatások kiesése miatt, januárban már 4.6-4.7%-os 12 havi áremelkedést jósolnak a Napi által megkérdezett szakértők. (A Reuters januári felmérése 20-án jelenik meg.) Szakértők kiemelik, hogy az erős importverseny továbbra is fékezheti az importverseny ütemét, feltéve, hogy a forint árfolyamában nem következik be drasztikus gyengülés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elemzők 2005. második felében jellemzően stagnáló, illetve esetlegesen kismértékben emelkedő éves alapú pénzromlási ütemekkel számolnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm