Holnap inflációs adat - mi várható?

Pénzcentrum
2005. január 17. 08:46

Az elemzők átlagosan 5.6-5.7%-os 12 havi inflációval számolnak 2004. decemberére, a novemberi 5.8% után, míg éves alapon 6.8% lehetett a pénzromlás üteme a tavalyi évben. A fogyasztói árdrágulás üteme 2004. májusában 7.6%-os értékkel érte el tavalyi csúcsát, a dezinfláció július-augusztus kivételével folyamatos és gyorsuló ütemű volt. A decemberi, illetve a tavalyi egész éves fogyasztói árindex adatait holnap hozza nyilvánosságra a KSH. Az adat a kamatcsökkentési várakozások szempontjából is kiemelkedő fontosságú.

A Napi Gazdaság által megkérdezett piaci elemzők szerint decemberben folytatódott a dezinlfáció, a szakemberek éves szinten 5.65 százalékos, míg havi alapon alig 0.1 százalékos áremelkedést várnak. A Reuters decemberi konszenzusa 5.7%-os eredményt adott.


2004. év elején a jövedéki adók, valamint az áfa emelése nyomán megugrott a pénzromlási ütem, majd a májusi csúcs után a dezinflációt segítette az uniós csatlakozás nyomán szabadabb külkereskedelem miatt fokozódó importverseny árleszorító hatása. Az év közepén megindult dezinflációs folyamatot az év második felében az olajár csökkenése is támogatta, decemberben a gyenge dollár és az olajár - ennek nyomán az üzemanyagár - volt a meghatározó az inflációcsökkenésben.

A szakértők szerint az élelmiszereknél, illetve a ruházati cikkeknél decemberben többnyire az előző hónapok tendenciája érvényesült, azaz ezen termékköröknél az átlagosnál kisebb, míg a szolgáltatásoknál átlagosnál nagyobb áremelkedés volt a jellemző. Nem szabad elfeledkezni az erős forintról sem, melynek jótékony hatása a tartós cikkek áralakulásánál jelentkezhetett.

2005. első negyedévében látványos inflációcsökkenés várható a bázishatások kiesése miatt, januárban már 4.6-4.7%-os 12 havi áremelkedést jósolnak a Napi által megkérdezett szakértők. (A Reuters januári felmérése 20-án jelenik meg.) Szakértők kiemelik, hogy az erős importverseny továbbra is fékezheti az importverseny ütemét, feltéve, hogy a forint árfolyamában nem következik be drasztikus gyengülés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elemzők 2005. második felében jellemzően stagnáló, illetve esetlegesen kismértékben emelkedő éves alapú pénzromlási ütemekkel számolnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?