23 °C Budapest

I-III. negyedév: 11%-kal csökkenő személyautó értékesítés

Pénzcentrum
2004. november 24. 09:55

2004 I-III. negyedévében a hazai vállalatok - mind a szállítási ágazatokhoz tartozó, mind az ágazaton kívüli vállalkozások - összességében kevesebb árut szállítottak, de nagyobb távolságra; de jelentős mértékű volt a nemzetközi áruszállítási teljesítmények növekedése - közölte a KSH. Bővült a nemzetközi személyszállítás utasszáma, utaskilométer-teljesítménye, a helyi személyszállításban csökkent a metrón, földalattin közlekedők száma. A Budapest/Ferihegyi repülőtér utasforgalma jelentősen növekedett. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma visszaesett, a motorkerékpároké nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások által szállított áruk tömege összességében 2%-kal kisebb volt, mint 2003 I-III. negyedévében. Vasúton 3%-kal nőtt, a közúti áruszállításnál 6%-kal csökkent a szállított árumennyiség. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 10%-kal; a közúti áruszállítás teljesítménye 13, illetve a vasúti áruszállításé 8%-kal nőtt: A közúti áruszállítás részesedése 48, a vasúté 29%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 5%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 2%-kal nőtt. A nemzetközi áruszállításban - mindenekelőtt a közúti áruszállítás teljesítményeinek köszönhetően - a szállított áruk mennyisége 5, az árutonnakilométer-teljesítmény értéke 15%-kal bővült.

A közúti fuvarozásban - a szállítás árutonna-kilométerben kifejezett értékének 31%-át teljesítő ágazaton kívüli vállalkozásokat is figyelembe véve - a szállított áruk tömege 4%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítmény 9%-kal nőtt.

A távolsági személyszállításban az utasok száma és az utaskilométer-teljesítmény egyaránt 2%-kal növekedett. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön a bázisszint alatt maradt, nemzetközi viszonylatban azonban - elsősorban a légi személyszállítás növekedésének köszönhetően - 15%-kal emelkedett, így a légi személyszállítás (a 2002. év végi 13 és a 2003. év végi 15%-ról) 17%-ra növelte részesedését, míg a közúti személyszállítás részaránya 45, a vasúté 38%-os volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A helyi személyszállítási teljesítmények kismértékben csökkentek, ezen belül a metró és a földalatti utasszáma, illetve utaskilométer-teljesítménye 6%-kal csökkent.
A Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 82.1 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A repülőtér utasforgalma 2004 I-III. negyedévében 4.8 millió fő volt (ebből 2.5 millió MALÉV-utas), 29%-kal több, mint a bázisidőszakban.

A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 11%-kal volt alacsonyabb, mint 2003 I-III. negyedévében, a motorkerékpároké viszont másfélszeresére nőtt. A személygépkocsik vonatkozásában a Suzuki és az Opel a 2004. évi alacsonyabb piaci részesedése ellenére őrzi vezető helyét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM