5 °C Budapest

Elemzői reakciók a forint zuhanására (4.)

Pénzcentrum
2004. november 18. 15:23

A forint délután 2 óra körül hirtelen gyengülni kezdett, és a zuhanás egészen a 246.70-ig repítette a jegyzéseket. Az elmúlt percekben a kurzus stabilizálódott, jelenleg a 246-247-es szint között ingadoznak a kötések a forint/eurónál. Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője szerint a forint gyengülése mögött az elmúlt két nap forinttal kapcsolatos kommentárjai állhatnak. Török Zoltán a Raiffesen elemzője szerint a ma délutáni események mögött a nyilatkozatháború mellett a visszafogottabbá váló kamatcsökkentési várakozások is meghúzódnak. Lars Christensen (Danske Bank) szerint az árfolyam akár a 250-es szintig mozdulhat a piaci folyamatok következtében.




Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint alapvetően két ok áll a forint mostani, hirtelen gyengülése mögött. Az egyik az, hogy az elmúlt két nap a fiskális és monetáris politika oldaláról érkező nyilatkozatok (illetve a hetek óta a viták középpontját jelentő Jegybanktörvény-módosítás) a két oldal közötti ellentétek kiújulására, fokozódására utal, ami igen kedvezőtlen jelnek tekinthető.

Tegnap Járai Zsigmond elképzelhetőnek nevezte a jövő hétfői kamatcsökkentést, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem szükséges az inflációs célok eléréséhez az intervenciós sávszélhez ilyen közeli (243 közeli) forint. Ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gyengébb forint mellett igen egyértelműen és keményen síkra szállt, erre az MNB irányából érkezett válasz, mely szerint a kormánynak a "saját háza táján kellene rendet tennie", hogy a kamatcsökkentések az elvárt ütemben folytatódhassanak.

Török szerint a várható ellenségeskedéseknek nincs jó üzenete a piac felé, melyet a hazai fizetőeszköz gyengülésében is kifejezésre juttatnak.

Az elemző szerint a másik ok az, hogy enyhültek/visszafogottabbá váltak a kamatcsökkentési várakozások (melyhez feltehetően a mai Reuters-poll eredménye is hozzájárulhatott). Emiatt a 245 körüli stoppok (Deutsche Bank, Goldman Sachs nagyobb tételei) hirtelen nagyobb lökést adtak az euró erősödésének a forinttal szemben.

A szakértő várakozási szerint a kedélyek az alig fél óra alatt lezajlott gyengülési hullám után csillapodnak (a kurzus jelenlegi szintje: 246.30-246.60 is erre utal), a piac megnyugszik, a forint árfolyama stabilizálódik.

A következő napokban Török szerint azért nehéz megmondani, hogy mi is várható, mert továbbra sem látható, hogy mi lehet az MNB hétfői döntése, ugyanakkor egyre nagyobb egy 50 bp-os vágás valószínűsége. A forint mostani gyengülése is a jegybank óvatosságának megalapozottságát erősítheti.

Amennyiben esetlegesen elmaradna a kamatcsökkentés, vagy a vártnál kisebb mértékű lenne, úgy van rá esély, hogy a forint ismét erősödni kezdene, és megközelítené a sávszélt. Török szerint a leginkább valószínű, hogy a forint a 243-246 közötti sávban, azaz továbbra is tartósan erős szinten ingadozhat a kamatdöntést követően.


Tóth elmondása szerint a kötvénypiacon a nap eddigi részében inkább a range-trading volt jellemző, a mostani forintgyengülés egy-két nagyobb szereplő eladásai miatt következett be. Feltételezése szerint a jövő hétfői kamatdöntés előtt a kiváró hangulat miatti alacsonyabb forgalom is hozzájárulhatott a jelentős gyengüléshez.

Tóth szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a délutáni forint korrekció mennyire lesz tartós, azonban megítélése szerint jelentősebb erősödési potenciál a forintban már nincs, 245-246 HUF/EUR körül stabilizálódhat az árfolyam.

A jövő hétfői döntést megelőzően komolyabb elmozdulásra nem is számít az elemző. A kötvényhozamok esetén véleménye szerint marad a mérsékelt emelkedő tendencia, a korábbi optimista vélemények ellenére inkább egy 50 bázispontos vágás lehet reális hétfőn, ami egyébként az ő eredeti várakozásainak is megfelel.


Christensen szerint egyelőre spekulatív eladások gyengítik a forintot. 245 HUF/EUR felett jelentős stop megbízások voltak, emiatt a forint gyengülése felgyorsult. Az elemző szerint gyorsan 250-ig is elszáguldhat az árfolyam.

A forint gyengülése miatt a külföldi szereplők részéről a kötvénypiacon is erősebb eladási hullám indulhat, mely visszahat a devizapiacra is. Így a forintgyengülés és hozamemelkedés egymást erősítheti.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm