24 °C Budapest

Elemzői reakciók a forint zuhanására (4.)

Pénzcentrum
2004. november 18. 15:23

A forint délután 2 óra körül hirtelen gyengülni kezdett, és a zuhanás egészen a 246.70-ig repítette a jegyzéseket. Az elmúlt percekben a kurzus stabilizálódott, jelenleg a 246-247-es szint között ingadoznak a kötések a forint/eurónál. Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője szerint a forint gyengülése mögött az elmúlt két nap forinttal kapcsolatos kommentárjai állhatnak. Török Zoltán a Raiffesen elemzője szerint a ma délutáni események mögött a nyilatkozatháború mellett a visszafogottabbá váló kamatcsökkentési várakozások is meghúzódnak. Lars Christensen (Danske Bank) szerint az árfolyam akár a 250-es szintig mozdulhat a piaci folyamatok következtében.
Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint alapvetően két ok áll a forint mostani, hirtelen gyengülése mögött. Az egyik az, hogy az elmúlt két nap a fiskális és monetáris politika oldaláról érkező nyilatkozatok (illetve a hetek óta a viták középpontját jelentő Jegybanktörvény-módosítás) a két oldal közötti ellentétek kiújulására, fokozódására utal, ami igen kedvezőtlen jelnek tekinthető.

Tegnap Járai Zsigmond elképzelhetőnek nevezte a jövő hétfői kamatcsökkentést, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem szükséges az inflációs célok eléréséhez az intervenciós sávszélhez ilyen közeli (243 közeli) forint. Ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gyengébb forint mellett igen egyértelműen és keményen síkra szállt, erre az MNB irányából érkezett válasz, mely szerint a kormánynak a "saját háza táján kellene rendet tennie", hogy a kamatcsökkentések az elvárt ütemben folytatódhassanak.

Török szerint a várható ellenségeskedéseknek nincs jó üzenete a piac felé, melyet a hazai fizetőeszköz gyengülésében is kifejezésre juttatnak.

Az elemző szerint a másik ok az, hogy enyhültek/visszafogottabbá váltak a kamatcsökkentési várakozások (melyhez feltehetően a mai Reuters-poll eredménye is hozzájárulhatott). Emiatt a 245 körüli stoppok (Deutsche Bank, Goldman Sachs nagyobb tételei) hirtelen nagyobb lökést adtak az euró erősödésének a forinttal szemben.

A szakértő várakozási szerint a kedélyek az alig fél óra alatt lezajlott gyengülési hullám után csillapodnak (a kurzus jelenlegi szintje: 246.30-246.60 is erre utal), a piac megnyugszik, a forint árfolyama stabilizálódik.

A következő napokban Török szerint azért nehéz megmondani, hogy mi is várható, mert továbbra sem látható, hogy mi lehet az MNB hétfői döntése, ugyanakkor egyre nagyobb egy 50 bp-os vágás valószínűsége. A forint mostani gyengülése is a jegybank óvatosságának megalapozottságát erősítheti.

Amennyiben esetlegesen elmaradna a kamatcsökkentés, vagy a vártnál kisebb mértékű lenne, úgy van rá esély, hogy a forint ismét erősödni kezdene, és megközelítené a sávszélt. Török szerint a leginkább valószínű, hogy a forint a 243-246 közötti sávban, azaz továbbra is tartósan erős szinten ingadozhat a kamatdöntést követően.


Tóth elmondása szerint a kötvénypiacon a nap eddigi részében inkább a range-trading volt jellemző, a mostani forintgyengülés egy-két nagyobb szereplő eladásai miatt következett be. Feltételezése szerint a jövő hétfői kamatdöntés előtt a kiváró hangulat miatti alacsonyabb forgalom is hozzájárulhatott a jelentős gyengüléshez.

Tóth szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a délutáni forint korrekció mennyire lesz tartós, azonban megítélése szerint jelentősebb erősödési potenciál a forintban már nincs, 245-246 HUF/EUR körül stabilizálódhat az árfolyam.

A jövő hétfői döntést megelőzően komolyabb elmozdulásra nem is számít az elemző. A kötvényhozamok esetén véleménye szerint marad a mérsékelt emelkedő tendencia, a korábbi optimista vélemények ellenére inkább egy 50 bázispontos vágás lehet reális hétfőn, ami egyébként az ő eredeti várakozásainak is megfelel.


Christensen szerint egyelőre spekulatív eladások gyengítik a forintot. 245 HUF/EUR felett jelentős stop megbízások voltak, emiatt a forint gyengülése felgyorsult. Az elemző szerint gyorsan 250-ig is elszáguldhat az árfolyam.

A forint gyengülése miatt a külföldi szereplők részéről a kötvénypiacon is erősebb eladási hullám indulhat, mely visszahat a devizapiacra is. Így a forintgyengülés és hozamemelkedés egymást erősítheti.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?