Elemzői reakciók a forint zuhanására (4.)

Pénzcentrum
2004. november 18. 15:23

A forint délután 2 óra körül hirtelen gyengülni kezdett, és a zuhanás egészen a 246.70-ig repítette a jegyzéseket. Az elmúlt percekben a kurzus stabilizálódott, jelenleg a 246-247-es szint között ingadoznak a kötések a forint/eurónál. Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője szerint a forint gyengülése mögött az elmúlt két nap forinttal kapcsolatos kommentárjai állhatnak. Török Zoltán a Raiffesen elemzője szerint a ma délutáni események mögött a nyilatkozatháború mellett a visszafogottabbá váló kamatcsökkentési várakozások is meghúzódnak. Lars Christensen (Danske Bank) szerint az árfolyam akár a 250-es szintig mozdulhat a piaci folyamatok következtében.
Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint alapvetően két ok áll a forint mostani, hirtelen gyengülése mögött. Az egyik az, hogy az elmúlt két nap a fiskális és monetáris politika oldaláról érkező nyilatkozatok (illetve a hetek óta a viták középpontját jelentő Jegybanktörvény-módosítás) a két oldal közötti ellentétek kiújulására, fokozódására utal, ami igen kedvezőtlen jelnek tekinthető.

Tegnap Járai Zsigmond elképzelhetőnek nevezte a jövő hétfői kamatcsökkentést, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nem szükséges az inflációs célok eléréséhez az intervenciós sávszélhez ilyen közeli (243 közeli) forint. Ma reggel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a gyengébb forint mellett igen egyértelműen és keményen síkra szállt, erre az MNB irányából érkezett válasz, mely szerint a kormánynak a "saját háza táján kellene rendet tennie", hogy a kamatcsökkentések az elvárt ütemben folytatódhassanak.

Török szerint a várható ellenségeskedéseknek nincs jó üzenete a piac felé, melyet a hazai fizetőeszköz gyengülésében is kifejezésre juttatnak.

Az elemző szerint a másik ok az, hogy enyhültek/visszafogottabbá váltak a kamatcsökkentési várakozások (melyhez feltehetően a mai Reuters-poll eredménye is hozzájárulhatott). Emiatt a 245 körüli stoppok (Deutsche Bank, Goldman Sachs nagyobb tételei) hirtelen nagyobb lökést adtak az euró erősödésének a forinttal szemben.

A szakértő várakozási szerint a kedélyek az alig fél óra alatt lezajlott gyengülési hullám után csillapodnak (a kurzus jelenlegi szintje: 246.30-246.60 is erre utal), a piac megnyugszik, a forint árfolyama stabilizálódik.

A következő napokban Török szerint azért nehéz megmondani, hogy mi is várható, mert továbbra sem látható, hogy mi lehet az MNB hétfői döntése, ugyanakkor egyre nagyobb egy 50 bp-os vágás valószínűsége. A forint mostani gyengülése is a jegybank óvatosságának megalapozottságát erősítheti.

Amennyiben esetlegesen elmaradna a kamatcsökkentés, vagy a vártnál kisebb mértékű lenne, úgy van rá esély, hogy a forint ismét erősödni kezdene, és megközelítené a sávszélt. Török szerint a leginkább valószínű, hogy a forint a 243-246 közötti sávban, azaz továbbra is tartósan erős szinten ingadozhat a kamatdöntést követően.


Tóth elmondása szerint a kötvénypiacon a nap eddigi részében inkább a range-trading volt jellemző, a mostani forintgyengülés egy-két nagyobb szereplő eladásai miatt következett be. Feltételezése szerint a jövő hétfői kamatdöntés előtt a kiváró hangulat miatti alacsonyabb forgalom is hozzájárulhatott a jelentős gyengüléshez.

Tóth szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a délutáni forint korrekció mennyire lesz tartós, azonban megítélése szerint jelentősebb erősödési potenciál a forintban már nincs, 245-246 HUF/EUR körül stabilizálódhat az árfolyam.

A jövő hétfői döntést megelőzően komolyabb elmozdulásra nem is számít az elemző. A kötvényhozamok esetén véleménye szerint marad a mérsékelt emelkedő tendencia, a korábbi optimista vélemények ellenére inkább egy 50 bázispontos vágás lehet reális hétfőn, ami egyébként az ő eredeti várakozásainak is megfelel.


Christensen szerint egyelőre spekulatív eladások gyengítik a forintot. 245 HUF/EUR felett jelentős stop megbízások voltak, emiatt a forint gyengülése felgyorsult. Az elemző szerint gyorsan 250-ig is elszáguldhat az árfolyam.

A forint gyengülése miatt a külföldi szereplők részéről a kötvénypiacon is erősebb eladási hullám indulhat, mely visszahat a devizapiacra is. Így a forintgyengülés és hozamemelkedés egymást erősítheti.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?