Jön az ágazati minimálbér? Az ellenőrzés minden bizonnyal

Pénzcentrum
2004. november 15. 09:05

Amint azt már jeleztük, múlt pénteken megállapodásra jutottak a kormány, a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek a jövő évi minimálbér mértékéről, ami 57 ezer forint. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjai arra tettek javaslatot, hogy a versenyszférában 6%-os legyen a keresetemelkedés üteme 2005-ben. Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezetője a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások folytatódnak, és elképzelhető akár szakménként és ágazatonként is külön-külön minimálbér megállapítása. Az OÉT a minimálbérre vonatkozó előírások teljesítésének kiemelt ellenőrzését is szorgalmazza.

Csizmár szerint előnyösen kell megkülönböztetni a szakmunkásokat, és elképzelhetőnek nevezte azt is, hogy egy-egy szakmán belül a képzettség mértékének megfelelően alakuljon a minimálbér.


A jövő évi béremelésekről szóló egyeztetések folytatódnak, hamarosan a közszférára vonatkozó bérmegállapodások is megszülethetnek, itt is a versenyszférához hasonlóan 6%-os keresetemelkedésre számíthatnak az érintettek kissé más konstrukcióban, mint a versenyszférában. A köztisztviselők nagy része illetmény-, egy része viszont teljesítményfüggő lesz, míg a közalkalmazottak bére két ütemben növekszik jövő januárban, illetve szeptemberben.


Az érdekegyeztető tárgyalásokon arról is megállapodtak a felek, hogy az OÉT javasolja az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek, hogy ellenőrizze kiemelten a minimálbérre vonatkozó előírások betartását.

A pénteken megszületett megállapodás értelmében az OÉT 2005. szeptember 15-ig újraértékeli a 6%-os béremelési ajánlat teljesülését. A vizsgálathoz olyan alapfeltételek fennállását/teljesülését veszik figyelembe, mint a GDP 4, a termelékenység 3-3.5, a foglalkoztatottság 0.5-1%-os emelkedését, illetve az infláció 4.5%-os ütemét. Amennyiben ezek tényleges értéke a nagymértékben eltér a rögzített keretektől, akkor a tanács jövő szeptemberben újabb ajánlást tesz a béremelésekkel kapcsolatban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?