22 °C Budapest

Jön az ágazati minimálbér? Az ellenőrzés minden bizonnyal

Pénzcentrum
2004. november 15. 09:05

Amint azt már jeleztük, múlt pénteken megállapodásra jutottak a kormány, a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek a jövő évi minimálbér mértékéről, ami 57 ezer forint. Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjai arra tettek javaslatot, hogy a versenyszférában 6%-os legyen a keresetemelkedés üteme 2005-ben. Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium vezetője a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások folytatódnak, és elképzelhető akár szakménként és ágazatonként is külön-külön minimálbér megállapítása. Az OÉT a minimálbérre vonatkozó előírások teljesítésének kiemelt ellenőrzését is szorgalmazza.

Csizmár szerint előnyösen kell megkülönböztetni a szakmunkásokat, és elképzelhetőnek nevezte azt is, hogy egy-egy szakmán belül a képzettség mértékének megfelelően alakuljon a minimálbér.


A jövő évi béremelésekről szóló egyeztetések folytatódnak, hamarosan a közszférára vonatkozó bérmegállapodások is megszülethetnek, itt is a versenyszférához hasonlóan 6%-os keresetemelkedésre számíthatnak az érintettek kissé más konstrukcióban, mint a versenyszférában. A köztisztviselők nagy része illetmény-, egy része viszont teljesítményfüggő lesz, míg a közalkalmazottak bére két ütemben növekszik jövő januárban, illetve szeptemberben.


Az érdekegyeztető tárgyalásokon arról is megállapodtak a felek, hogy az OÉT javasolja az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek, hogy ellenőrizze kiemelten a minimálbérre vonatkozó előírások betartását.

A pénteken megszületett megállapodás értelmében az OÉT 2005. szeptember 15-ig újraértékeli a 6%-os béremelési ajánlat teljesülését. A vizsgálathoz olyan alapfeltételek fennállását/teljesülését veszik figyelembe, mint a GDP 4, a termelékenység 3-3.5, a foglalkoztatottság 0.5-1%-os emelkedését, illetve az infláció 4.5%-os ütemét. Amennyiben ezek tényleges értéke a nagymértékben eltér a rögzített keretektől, akkor a tanács jövő szeptemberben újabb ajánlást tesz a béremelésekkel kapcsolatban.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24