27 °C Budapest

KSH az első 8 havi folyamatokról: mérséklődött a növekedés lendülete

Pénzcentrum
2004. október 26. 09:00

A magyar gazdaságban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest - áll a KSH makrogazdasági összefoglalójában. A külkereskedelmi mérleg hiánya több volt az egy évvel korábbinál. Ez egyszeri, részben módszertani tényezőkkel függött össze, a kivitelhez viszonyított relatív hiány pedig csökkent. Az államháztartás hiánya jelentősen nőtt. A foglalkoztatottak száma lényegében ugyanannyi volt, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliek száma csekély mértékben emelkedett. A reálkereset stagnált. Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke nem változott, a gyermeknevelést segítő családi támogatások vásárlóereje 3-4%-kal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt. Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak a tavalyinál nagyobb mértékben emelkedtek.


A havonta megfigyelt ágazatok adataiból következtetve a magyar gazdaságban augusztusban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest. Ebben szerepet játszott a bázishatás is, ugyanis az iparban, az építőiparban és a kiskereskedelemben augusztusban a (szezonális hatásoktól megtisztított) növekedés tavaly az előző hónaphoz képest élénkült. Ugyanakkor az idén a júliusinál kisebb volt a teljesítmény.

Az iparra vonatkozó augusztusi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államoktól eltérően, az Európai Unió 25 tagországának átlagában egymás után harmadik hónapja csökkent a termelés növekedési üteme (az ipar termelése 1.5%-kal haladta meg a tavaly augusztusit, míg májusban még 3.9%-os volt az emelkedés). Az ütem mérséklődését a régebbi uniós tagországok termelése determinálta, de arra az új tagországok zömében is sor került.

Nem volt kivétel a hazai ipar sem: a munkanappal kiigazított index szerint a termelés, amely májusban még közel 10%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, augusztusban 3.6%-kal haladta meg azt. Január-augusztusban együttvéve az ipari termelés 9.2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az építőipari vállalkozások termelése ugyanebben az időszakban 7.6%-kal emelkedett az egy évvel azelőttihez képest, ezen belül augusztusban, munkanappal kiigazított adatok szerint 4.5%-kal.

Mezőgazdaság

Január-augusztusban a mezőgazdasági termékek értékesítése 12%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, ezen belül a növényi termékek felvásárlása 13%-kal, az élő állatoké és állati termékeké 11%-kal. A növényi termékek értékesítését jelentősen befolyásolta a múlt évi gyenge termésből ez évre áthúzódó eladások visszaesése, az idei termés kalászos gabonából és több más termékből is számottevően nőtt.
A kiskereskedelmi forgalom volumene január-augusztusban 6.9%-kal, augusztusban 5.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

A külkereskedelmi mérleg hiánya január-augusztusban mintegy 3.3 milliárd eurót tett ki, ami csaknem 11%-kal több az egy évvel korábbinál. A kivitel és a behozatal ennél gyorsabban, folyó euró alapon számolva 14-14%-kal emelkedett. A fizetési mérlegről az I. félévre vonatkozólag publikáltak adatokat. Ezek szerint a folyó mérleg hiánya a tavalyinál 451 millió euróval több, 3.8 milliárd euró volt. Az első félévben a tavalynál egy nagyságrenddel több, 1.1 milliárd euró nem adóssággeneráló forrás áramlott az országba.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1.3 billió forintot tett ki, 475 milliárddal többet az egy évvel azelőttinél. Ezen belül a központi költségvetés deficitje 1 billió forint volt, 447 milliárddal több a tavaly ilyenkorinál. A társadalombiztosítási alapokban a múlt évinél 28 milliárd forinttal több, 285 milliárd forint hiány keletkezett.

Január-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3.9 millió fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel azelőtt. A foglalkoztatottság a legutolsó megfigyelt 3 hónapos periódusban, június-augusztusban a mintavételi hibahatárt megközelítő, de el nem érő mértékben csökkent az egy évvel azelőttihez képest, míg a munkanélkülieké ugyancsak a hibahatáron belül emelkedett. A munkanélküliségi ráta ebben az időszakban 5.9% volt. Az Európai Unió (EU-25) júliusi átlaga 8.8%-ot tett ki. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a költségvetési szférában alkalmazásban állók létszáma január-augusztusban 0.9%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. E körben a nettó nominális keresetek 7.0%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. A reálkereset lényegében a múlt évi szinten maradt.

Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest, a gyermeknevelést segítő családi támogatások összes vásárlóereje 3-4%-kal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt. A háztartások bruttó pénzvagyona június végén 14,700 mrd forint volt, folyó áron 13%-kal több, mint egy évvel korábban. A háztartások tartozásai 44%-kal, 3,5 billió forintra emelkedtek. Az összeg közel felét az ingatlanhitelek tették ki, ezek növekedése volt a leggyorsabb.

Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak átlagosan 7.0%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben az emelkedés üteme 6.6%-ra mérséklődött.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?