KSH az első 8 havi folyamatokról: mérséklődött a növekedés lendülete

Pénzcentrum
2004. október 26. 09:00

A magyar gazdaságban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest - áll a KSH makrogazdasági összefoglalójában. A külkereskedelmi mérleg hiánya több volt az egy évvel korábbinál. Ez egyszeri, részben módszertani tényezőkkel függött össze, a kivitelhez viszonyított relatív hiány pedig csökkent. Az államháztartás hiánya jelentősen nőtt. A foglalkoztatottak száma lényegében ugyanannyi volt, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliek száma csekély mértékben emelkedett. A reálkereset stagnált. Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke nem változott, a gyermeknevelést segítő családi támogatások vásárlóereje 3-4%-kal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt. Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak a tavalyinál nagyobb mértékben emelkedtek.


A havonta megfigyelt ágazatok adataiból következtetve a magyar gazdaságban augusztusban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest. Ebben szerepet játszott a bázishatás is, ugyanis az iparban, az építőiparban és a kiskereskedelemben augusztusban a (szezonális hatásoktól megtisztított) növekedés tavaly az előző hónaphoz képest élénkült. Ugyanakkor az idén a júliusinál kisebb volt a teljesítmény.

Az iparra vonatkozó augusztusi adatok szerint az Amerikai Egyesült Államoktól eltérően, az Európai Unió 25 tagországának átlagában egymás után harmadik hónapja csökkent a termelés növekedési üteme (az ipar termelése 1.5%-kal haladta meg a tavaly augusztusit, míg májusban még 3.9%-os volt az emelkedés). Az ütem mérséklődését a régebbi uniós tagországok termelése determinálta, de arra az új tagországok zömében is sor került.

Nem volt kivétel a hazai ipar sem: a munkanappal kiigazított index szerint a termelés, amely májusban még közel 10%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, augusztusban 3.6%-kal haladta meg azt. Január-augusztusban együttvéve az ipari termelés 9.2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az építőipari vállalkozások termelése ugyanebben az időszakban 7.6%-kal emelkedett az egy évvel azelőttihez képest, ezen belül augusztusban, munkanappal kiigazított adatok szerint 4.5%-kal.

Mezőgazdaság

Január-augusztusban a mezőgazdasági termékek értékesítése 12%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, ezen belül a növényi termékek felvásárlása 13%-kal, az élő állatoké és állati termékeké 11%-kal. A növényi termékek értékesítését jelentősen befolyásolta a múlt évi gyenge termésből ez évre áthúzódó eladások visszaesése, az idei termés kalászos gabonából és több más termékből is számottevően nőtt.
A kiskereskedelmi forgalom volumene január-augusztusban 6.9%-kal, augusztusban 5.7%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit.

A külkereskedelmi mérleg hiánya január-augusztusban mintegy 3.3 milliárd eurót tett ki, ami csaknem 11%-kal több az egy évvel korábbinál. A kivitel és a behozatal ennél gyorsabban, folyó euró alapon számolva 14-14%-kal emelkedett. A fizetési mérlegről az I. félévre vonatkozólag publikáltak adatokat. Ezek szerint a folyó mérleg hiánya a tavalyinál 451 millió euróval több, 3.8 milliárd euró volt. Az első félévben a tavalynál egy nagyságrenddel több, 1.1 milliárd euró nem adóssággeneráló forrás áramlott az országba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1.3 billió forintot tett ki, 475 milliárddal többet az egy évvel azelőttinél. Ezen belül a központi költségvetés deficitje 1 billió forint volt, 447 milliárddal több a tavaly ilyenkorinál. A társadalombiztosítási alapokban a múlt évinél 28 milliárd forinttal több, 285 milliárd forint hiány keletkezett.

Január-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3.9 millió fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel azelőtt. A foglalkoztatottság a legutolsó megfigyelt 3 hónapos periódusban, június-augusztusban a mintavételi hibahatárt megközelítő, de el nem érő mértékben csökkent az egy évvel azelőttihez képest, míg a munkanélkülieké ugyancsak a hibahatáron belül emelkedett. A munkanélküliségi ráta ebben az időszakban 5.9% volt. Az Európai Unió (EU-25) júliusi átlaga 8.8%-ot tett ki. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a költségvetési szférában alkalmazásban állók létszáma január-augusztusban 0.9%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. E körben a nettó nominális keresetek 7.0%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. A reálkereset lényegében a múlt évi szinten maradt.

Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke lényegében nem változott az előző év azonos időszakához képest, a gyermeknevelést segítő családi támogatások összes vásárlóereje 3-4%-kal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt. A háztartások bruttó pénzvagyona június végén 14,700 mrd forint volt, folyó áron 13%-kal több, mint egy évvel korábban. A háztartások tartozásai 44%-kal, 3,5 billió forintra emelkedtek. Az összeg közel felét az ingatlanhitelek tették ki, ezek növekedése volt a leggyorsabb.

Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak átlagosan 7.0%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben az emelkedés üteme 6.6%-ra mérséklődött.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem