16 °C Budapest

"Leszavazták" Járait

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 21:32

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját. A képviselők 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetették el az MNB 2002-es beszámolóját. A 2003-as beszámolót hasonló arányok mellett utasították el. Nemmel a koalíciós pártok képviselői szavaztak. A döntés példátlan, de különösebb jogi következménye nincs.

A jegybanki beszámoló elutasításának legfőbb oka feltehetően a magas kamatszint. Az elmúlt időszakban is éles viták zajlottak a jegybank és a Pénzügyminisztérium között, hogy a magas kamatszintre szükség van-e. Az MNB úgy véli, az inflációs célok tarthatóságához erős forintárfolyam kell, melyet a magas kamatszinttel tud biztosítani (meg kell jegyezni, hogy a Szabadság téren is tudják, hogy hatékony antiinflációs politika csak a fiskális politikával együtt érhető el, önállóan nem). A kormány és a PM ezzel szemben úgy véli, hogy a magas kamattal a jegybank inkább bizalmatlanságot gerjeszt, és felesleges terheket helyez a költségvetésre. Mindenesetre egy biztosan állítható: a nyilvánosság előtt zajló vita biztosan nem vezet a bizalom növekedéséhez, a hozamprémiumok leépüléséhez.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. A jegybank közelménye szerint az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében.

A jegybank úgy véli, a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos - a pénzügyminiszter útján - elfogadta.

A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?