"Leszavazták" Járait

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 21:32

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját. A képviselők 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetették el az MNB 2002-es beszámolóját. A 2003-as beszámolót hasonló arányok mellett utasították el. Nemmel a koalíciós pártok képviselői szavaztak. A döntés példátlan, de különösebb jogi következménye nincs.

A jegybanki beszámoló elutasításának legfőbb oka feltehetően a magas kamatszint. Az elmúlt időszakban is éles viták zajlottak a jegybank és a Pénzügyminisztérium között, hogy a magas kamatszintre szükség van-e. Az MNB úgy véli, az inflációs célok tarthatóságához erős forintárfolyam kell, melyet a magas kamatszinttel tud biztosítani (meg kell jegyezni, hogy a Szabadság téren is tudják, hogy hatékony antiinflációs politika csak a fiskális politikával együtt érhető el, önállóan nem). A kormány és a PM ezzel szemben úgy véli, hogy a magas kamattal a jegybank inkább bizalmatlanságot gerjeszt, és felesleges terheket helyez a költségvetésre. Mindenesetre egy biztosan állítható: a nyilvánosság előtt zajló vita biztosan nem vezet a bizalom növekedéséhez, a hozamprémiumok leépüléséhez.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. A jegybank közelménye szerint az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében.

A jegybank úgy véli, a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos - a pénzügyminiszter útján - elfogadta.

A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?