"Leszavazták" Járait

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 21:32

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját. A képviselők 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetették el az MNB 2002-es beszámolóját. A 2003-as beszámolót hasonló arányok mellett utasították el. Nemmel a koalíciós pártok képviselői szavaztak. A döntés példátlan, de különösebb jogi következménye nincs.

A jegybanki beszámoló elutasításának legfőbb oka feltehetően a magas kamatszint. Az elmúlt időszakban is éles viták zajlottak a jegybank és a Pénzügyminisztérium között, hogy a magas kamatszintre szükség van-e. Az MNB úgy véli, az inflációs célok tarthatóságához erős forintárfolyam kell, melyet a magas kamatszinttel tud biztosítani (meg kell jegyezni, hogy a Szabadság téren is tudják, hogy hatékony antiinflációs politika csak a fiskális politikával együtt érhető el, önállóan nem). A kormány és a PM ezzel szemben úgy véli, hogy a magas kamattal a jegybank inkább bizalmatlanságot gerjeszt, és felesleges terheket helyez a költségvetésre. Mindenesetre egy biztosan állítható: a nyilvánosság előtt zajló vita biztosan nem vezet a bizalom növekedéséhez, a hozamprémiumok leépüléséhez.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. A jegybank közelménye szerint az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében.

A jegybank úgy véli, a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos - a pénzügyminiszter útján - elfogadta.

A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm