"Leszavazták" Járait

Pénzcentrum
2004. szeptember 27. 21:32

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2002. és 2003. évi beszámolóját. A képviselők 145 igen szavazattal, 180 nem ellenében, két tartózkodás mellett vetették el az MNB 2002-es beszámolóját. A 2003-as beszámolót hasonló arányok mellett utasították el. Nemmel a koalíciós pártok képviselői szavaztak. A döntés példátlan, de különösebb jogi következménye nincs.

A jegybanki beszámoló elutasításának legfőbb oka feltehetően a magas kamatszint. Az elmúlt időszakban is éles viták zajlottak a jegybank és a Pénzügyminisztérium között, hogy a magas kamatszintre szükség van-e. Az MNB úgy véli, az inflációs célok tarthatóságához erős forintárfolyam kell, melyet a magas kamatszinttel tud biztosítani (meg kell jegyezni, hogy a Szabadság téren is tudják, hogy hatékony antiinflációs politika csak a fiskális politikával együtt érhető el, önállóan nem). A kormány és a PM ezzel szemben úgy véli, hogy a magas kamattal a jegybank inkább bizalmatlanságot gerjeszt, és felesleges terheket helyez a költségvetésre. Mindenesetre egy biztosan állítható: a nyilvánosság előtt zajló vita biztosan nem vezet a bizalom növekedéséhez, a hozamprémiumok leépüléséhez.

Az MNB szerint az Országgyűlés döntése nem befolyásolja az európai normák szerint független Magyar Nemzeti Bank munkáját. A jegybank közelménye szerint az MNB a jegybanktörvény előírásainak megfelelően és az Európai Központi Bank által követett gyakorlat szerint továbbra is mindent megtesz legfőbb céljának, az árstabilitás elérésének és fenntartásának érdekében.

A jegybank úgy véli, a beszámolók a hatályos jogszabályok alapján készültek el, azokat az Állami Számvevőszék, az MNB felügyelőbizottsága, a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi könyvvizsgáló cég a közgyűlés számára elfogadásra ajánlotta, s azokat az állam mint tulajdonos - a pénzügyminiszter útján - elfogadta.

A beszámolókat szintén elfogadásra ajánlotta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága, valamint Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24