27 °C Budapest

Befektetési alapok II. negyedév: megállt a csökkenés

Pénzcentrum
2004. július 21. 11:12

Az idei második negyedévre ismét visszatérni látszik a növekedés a befektetési alapok piacára, bár a javulás eddig elég szerénynek tűnik. Számításaink szerint a nyilvános alapokban kezelt vagyon 33 mrd Ft-tal nőtt az első negyedéves 103 mrd Ft-os visszaesés után. A hozamok tekintetében a nemzetközi részvényalapok teljesítettek a legjobban, ahol a gyengülő forintárfolyam is besegített. A negyedév folyamán újabb garantált alapok indultak a korábbi sikerekre alapozva.
A nyilvános befektetési alapok nettó eszközértéke ismét nőtt a második negyedév során. Számításaink szerint vagyonuk 815 mrd Ft-ra emelkedett a március végén mért 782 mrd Ft-hoz képest. A kezelt vagyon tömege a növekedés ellenére is több mint 300 mrd Ft-tal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.

Az alaptípusok vagyonalakulását áttekintve látható, hogy a kötvényalapok (hazai és nemzetközi) együttes nettó eszközértékének csökkenése folytatódott, kis növekedés a pénzpiaci és az ingatlan alapoknál következett be.Ha az egyes típusok súlyát vizsgáljuk a korábbi egy évre visszatekintve, a kötvényalapok részaránya közel 20%ponttal csökkent. A másik oldalon (a magas rövid hozamok és a megnövekedett kockázatok miatt) népszerűbbek lettek a pénzpiaci alapok, folytatódott a növekedés az ingatlan alapoknál, bővült a részvény (hazai, nemzetközi) alapokban kezelt vagyontömeg.A nettó eszközérték adatok alapján érdemes egy pillantást vetni az alapkezelők vagyonára illetve relatív piaci pozíciójára (a nyilvános alapok vagyona alapján). Az elmúlt év egyik legnagyobb vesztese az OTP Alapkezelő volt, piaci részesedése a második negyedévben tovább csökkent. A Budapest Alapkezelő valamivel növelte piaci részarányát, ami az ERSTE-ről is elmondható.

A korábbi részben elemzett vagyonadatok a befektetési jegy vásárlások illetve visszaváltások mellett az átértékelődésből származó hatásokat is tartalmazzák. Az alábbiakban kiszűrtük az árfolyamhatást, és igyekeztünk becslést adni a befektetési alap piac "cash flow"-jára, hogyan is alakultak a vásárlások, visszaváltások.

A második negyedévben a nettó befektetési jegy vásárlás megközelítette a 22 mrd Ft-ot. Ez igen szerény főleg annak tükrében, hogy az elmúlt egy évben a teljes visszaváltott befektetési jegyek értéke meghaladta a 370 mrd Ft-ot.

Tőkekivonás, részben a nettó eszközérték adatok alapján is sugalltaknak megfelelően a kötvény alapoknál volt. Némi meglepetésre adhat okot, hogy a részvény alapoknál a piac jelentős élénkülése ellenére nem tapasztalhattunk érdeklődést. Az érdeklődés feltehetően a közvetlen részvényvásárlásban mutatkozhatott meg. A pénzpiaci alapok továbbra is a legkedveltebbek voltak az említett magas hozamok és alacsony kockázat miatt.

Az ingatlan alapoknál némi kis élénkülés tapasztalható volt, de inkább stagnálásról beszélhetünk (az új alapok indulásával nem számolva) a 60 mrd Ft körüli összegyűjtött vagyon mellett.Itt is bemutatjuk az egyes alapkezelők pozícióját a nyilvános alapok nettó eladása szempontjából.

Az élen a Budapest Alapkezelő áll közel 12 mrd-os bővüléssel, melyet az ERSTE követ (már a korábbi Trust alapokkal megerősödve). A Futureal jó pozíciója az új alap indításával magyarázható. A nagy vesztesek a most eladott Európa Alapkezelő és az OTP Alapkezelő voltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hozamalakulás, a piaci folyamatok szempontjából az előző negyedévekhez képest kissé romlottak a feltételek. A részvénypiacon tartott az árfolyamok emelkedése, ugyanakkor a korábbi ütemhez képest valamivel lassabban. A magasan tartott jegybanki alapkamat miatt a rövid lejáratú állampapírokba fektető alapok továbbra is magas hozamot voltak képesek elérni, ugyanakkor az áprilisban megindult hozamemelkedés hatására a kötvényalapok teljesítmény ismét igen kedvezőtlen volt. A forint az euróval és a dollárral szemben is gyengült, ami a nemzetközi alapoknak kedvezett.

Az alábbi ábrán a hozamalakulás szempontjából fontosabb benchmarkok teljesítményét mutatjuk be.Az alábbi táblázat az egyes alaptípusok hozamát szemlélteti. A legjobban a nemzetközi részvényalapok teljesítettek, míg a kötvény és nemzetközi kötvény alapok a hozamemelkedésből következően nominálisan is negatív hozamot értek el.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM