Befektetési alapok II. negyedév: megállt a csökkenés

Pénzcentrum
2004. július 21. 11:12

Az idei második negyedévre ismét visszatérni látszik a növekedés a befektetési alapok piacára, bár a javulás eddig elég szerénynek tűnik. Számításaink szerint a nyilvános alapokban kezelt vagyon 33 mrd Ft-tal nőtt az első negyedéves 103 mrd Ft-os visszaesés után. A hozamok tekintetében a nemzetközi részvényalapok teljesítettek a legjobban, ahol a gyengülő forintárfolyam is besegített. A negyedév folyamán újabb garantált alapok indultak a korábbi sikerekre alapozva.
A nyilvános befektetési alapok nettó eszközértéke ismét nőtt a második negyedév során. Számításaink szerint vagyonuk 815 mrd Ft-ra emelkedett a március végén mért 782 mrd Ft-hoz képest. A kezelt vagyon tömege a növekedés ellenére is több mint 300 mrd Ft-tal kevesebb mint egy évvel ezelőtt.

Az alaptípusok vagyonalakulását áttekintve látható, hogy a kötvényalapok (hazai és nemzetközi) együttes nettó eszközértékének csökkenése folytatódott, kis növekedés a pénzpiaci és az ingatlan alapoknál következett be.Ha az egyes típusok súlyát vizsgáljuk a korábbi egy évre visszatekintve, a kötvényalapok részaránya közel 20%ponttal csökkent. A másik oldalon (a magas rövid hozamok és a megnövekedett kockázatok miatt) népszerűbbek lettek a pénzpiaci alapok, folytatódott a növekedés az ingatlan alapoknál, bővült a részvény (hazai, nemzetközi) alapokban kezelt vagyontömeg.A nettó eszközérték adatok alapján érdemes egy pillantást vetni az alapkezelők vagyonára illetve relatív piaci pozíciójára (a nyilvános alapok vagyona alapján). Az elmúlt év egyik legnagyobb vesztese az OTP Alapkezelő volt, piaci részesedése a második negyedévben tovább csökkent. A Budapest Alapkezelő valamivel növelte piaci részarányát, ami az ERSTE-ről is elmondható.

A korábbi részben elemzett vagyonadatok a befektetési jegy vásárlások illetve visszaváltások mellett az átértékelődésből származó hatásokat is tartalmazzák. Az alábbiakban kiszűrtük az árfolyamhatást, és igyekeztünk becslést adni a befektetési alap piac "cash flow"-jára, hogyan is alakultak a vásárlások, visszaváltások.

A második negyedévben a nettó befektetési jegy vásárlás megközelítette a 22 mrd Ft-ot. Ez igen szerény főleg annak tükrében, hogy az elmúlt egy évben a teljes visszaváltott befektetési jegyek értéke meghaladta a 370 mrd Ft-ot.

Tőkekivonás, részben a nettó eszközérték adatok alapján is sugalltaknak megfelelően a kötvény alapoknál volt. Némi meglepetésre adhat okot, hogy a részvény alapoknál a piac jelentős élénkülése ellenére nem tapasztalhattunk érdeklődést. Az érdeklődés feltehetően a közvetlen részvényvásárlásban mutatkozhatott meg. A pénzpiaci alapok továbbra is a legkedveltebbek voltak az említett magas hozamok és alacsony kockázat miatt.

Az ingatlan alapoknál némi kis élénkülés tapasztalható volt, de inkább stagnálásról beszélhetünk (az új alapok indulásával nem számolva) a 60 mrd Ft körüli összegyűjtött vagyon mellett.Itt is bemutatjuk az egyes alapkezelők pozícióját a nyilvános alapok nettó eladása szempontjából.

Az élen a Budapest Alapkezelő áll közel 12 mrd-os bővüléssel, melyet az ERSTE követ (már a korábbi Trust alapokkal megerősödve). A Futureal jó pozíciója az új alap indításával magyarázható. A nagy vesztesek a most eladott Európa Alapkezelő és az OTP Alapkezelő voltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hozamalakulás, a piaci folyamatok szempontjából az előző negyedévekhez képest kissé romlottak a feltételek. A részvénypiacon tartott az árfolyamok emelkedése, ugyanakkor a korábbi ütemhez képest valamivel lassabban. A magasan tartott jegybanki alapkamat miatt a rövid lejáratú állampapírokba fektető alapok továbbra is magas hozamot voltak képesek elérni, ugyanakkor az áprilisban megindult hozamemelkedés hatására a kötvényalapok teljesítmény ismét igen kedvezőtlen volt. A forint az euróval és a dollárral szemben is gyengült, ami a nemzetközi alapoknak kedvezett.

Az alábbi ábrán a hozamalakulás szempontjából fontosabb benchmarkok teljesítményét mutatjuk be.Az alábbi táblázat az egyes alaptípusok hozamát szemlélteti. A legjobban a nemzetközi részvényalapok teljesítettek, míg a kötvény és nemzetközi kötvény alapok a hozamemelkedésből következően nominálisan is negatív hozamot értek el.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?