19 °C Budapest

Morgan Stanley: pénzügyi válságot okozhat, ha Kína nem emeli kamatait

Pénzcentrum
2004. július 6. 09:20

A neves befektetési bankház egyik friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy Kínának a közeljövőben lépést kell tartania a várható amerikai kamatemelésekkel, különben a likviditáshiány és a feketegazdaság elburjánzása miatt súlyos pénzügyi válság következhet be az ázsiai óriásgazdaságban. A kamatemelést azonban több nagyobb befolyású érdekcsoport is erősen ellenzi.

Kínában a gazdaságpolitikai döntéseket igen erősen politikai megfontolások vezérlik - néhány napja az Európai Bizottság pl. megtagadta a piacgazdasági minősítés kiadását Kína részére-, így a Morgan Stanley elemzése azt valószínűsíti, hogy Kína lemarad az amerikai kamatemelési ciklusról (melynek elindításáról a FED múlt szerdán határozott), a késlekedés elkerülését ugyanakkor a bank létfontosságúnak tartaná. Érdemes megemlíteni, hogy a hong-kongi központi bank a napokban már a hong-kongi dollárra érvényes irányadó ráta emelése mellett döntött.

Kína 1995 óta csökkenti irányadó kamatát, és ennek eredményeként abelső hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya az 1995-ös 87.1%-ról a hatalmas GDP bővülési ütem mellett is megduplázódott, 2003-ra a bruttó hazai termék 166.2%-ára duzzadt. A hitelexpanzióval a kétes kintlevőségek állománya is jelentősen megnövekedett. Ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban az igen nagy befolyással rendelkező érdekcsoportok a kamatemelés ellen kezdtek fellépni. A monetáris szigorítás ugyanis a vállaltok megnövekedett hitelterhein keresztül egyértelműen csökkentené a vállalati nyereségességet.


Fontos kiemelni, hogy a kínai gazdaság hűlésének első kézzelfogható jelei az elmúlt hónapokban már megmutatkoztak (ld. a "Ha az ázsiai óriás étvágya mérséklődik"- című cikket), így tehát akamatemelésre nem a 10% körüli gazdasági növekedés fékezése miatt van szükség, hanem amiatt, hogy az infláció emelkedésével párhuzamosan folyamatosan negatív reálkamatokkal találkozhatunk Kínában.

Kínában jelenleg 0.8% körüli a rövid irányadó kamatszint (és a jelzálog kamatok is 5% körül mozognak), valamint a hitelkamatok is hasonlóan alacsony szinten állnak. Az infláció azonban a legutóbbi adatok szerint 4% közelébe emelkedett (májusban 3.7% volt a 12 hónapos pénzromlási ütem), azaz jelentős mértékű és nem csak átmenetileg fennmaradó negatív reálkamatokkal találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy a kínai kamatszint lényegesen a gazdasági növekedés szempontjából semleges szint alatt van, mely bizonyára jelentős mértékben hozzájárul a 10% körüli GDP bővülési ütemhez. A monetáris politika tehát erősen expanzív.

A Morgan Stanley - különböző szempontok figyelembe vételével - több kamatszintet is meghatározott a minimálisan szükséges éves kínai betéti kamatláb mértékére vonatkozóan. Eszerint ha a teljes faktor termelékenységet (TFP) - mely a bankház becslése szerint átlagosan 4%-ot tett ki az 1990-es években - illetve a népesség gyors növekedését is figyelembe vesszük, akkor a kamatszintnek valahol 9% körül kellene lennie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy másik szempont szerint ha a Kínai Központi Bank középtávú inflációs célkitűzése - az Európai Központi Bankhoz hasonlóan - évi 2% lenne, akkor ennek eléréséhez a jelenlegi feltételek figyelembe vételével mintegy 6.6%-os kamatláb lenne szükséges. A befektetési bank szerint amennyiben a betétekre fizetett kamat 5% közelében lenne, még akkor is érezhető lenne a gazdaságélénkítő hatás, ami segítene a foglalkoztatási problémák csökkentését is (Kínában igen jelentősek a különbségek a munkanélküliség terén - is - a fejlettebb tengerparti régiók és az elmaradottabb belső területek között).

A negatív reálkamatok tartós fennmaradása kétségtelenül káros: a gazdaság destabilizálódásával járhat, illetve igen jelentős szerkezeti torzulásokat eredményezhet a gazdaságban, végső soron súlyos pénzügyi válságot is okozhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?