Morgan Stanley: pénzügyi válságot okozhat, ha Kína nem emeli kamatait

Pénzcentrum
2004. július 6. 09:20

A neves befektetési bankház egyik friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy Kínának a közeljövőben lépést kell tartania a várható amerikai kamatemelésekkel, különben a likviditáshiány és a feketegazdaság elburjánzása miatt súlyos pénzügyi válság következhet be az ázsiai óriásgazdaságban. A kamatemelést azonban több nagyobb befolyású érdekcsoport is erősen ellenzi.

Kínában a gazdaságpolitikai döntéseket igen erősen politikai megfontolások vezérlik - néhány napja az Európai Bizottság pl. megtagadta a piacgazdasági minősítés kiadását Kína részére-, így a Morgan Stanley elemzése azt valószínűsíti, hogy Kína lemarad az amerikai kamatemelési ciklusról (melynek elindításáról a FED múlt szerdán határozott), a késlekedés elkerülését ugyanakkor a bank létfontosságúnak tartaná. Érdemes megemlíteni, hogy a hong-kongi központi bank a napokban már a hong-kongi dollárra érvényes irányadó ráta emelése mellett döntött.

Kína 1995 óta csökkenti irányadó kamatát, és ennek eredményeként abelső hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya az 1995-ös 87.1%-ról a hatalmas GDP bővülési ütem mellett is megduplázódott, 2003-ra a bruttó hazai termék 166.2%-ára duzzadt. A hitelexpanzióval a kétes kintlevőségek állománya is jelentősen megnövekedett. Ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban az igen nagy befolyással rendelkező érdekcsoportok a kamatemelés ellen kezdtek fellépni. A monetáris szigorítás ugyanis a vállaltok megnövekedett hitelterhein keresztül egyértelműen csökkentené a vállalati nyereségességet.


Fontos kiemelni, hogy a kínai gazdaság hűlésének első kézzelfogható jelei az elmúlt hónapokban már megmutatkoztak (ld. a "Ha az ázsiai óriás étvágya mérséklődik"- című cikket), így tehát akamatemelésre nem a 10% körüli gazdasági növekedés fékezése miatt van szükség, hanem amiatt, hogy az infláció emelkedésével párhuzamosan folyamatosan negatív reálkamatokkal találkozhatunk Kínában.

Kínában jelenleg 0.8% körüli a rövid irányadó kamatszint (és a jelzálog kamatok is 5% körül mozognak), valamint a hitelkamatok is hasonlóan alacsony szinten állnak. Az infláció azonban a legutóbbi adatok szerint 4% közelébe emelkedett (májusban 3.7% volt a 12 hónapos pénzromlási ütem), azaz jelentős mértékű és nem csak átmenetileg fennmaradó negatív reálkamatokkal találkozhatunk. Fontos kiemelni, hogy a kínai kamatszint lényegesen a gazdasági növekedés szempontjából semleges szint alatt van, mely bizonyára jelentős mértékben hozzájárul a 10% körüli GDP bővülési ütemhez. A monetáris politika tehát erősen expanzív.

A Morgan Stanley - különböző szempontok figyelembe vételével - több kamatszintet is meghatározott a minimálisan szükséges éves kínai betéti kamatláb mértékére vonatkozóan. Eszerint ha a teljes faktor termelékenységet (TFP) - mely a bankház becslése szerint átlagosan 4%-ot tett ki az 1990-es években - illetve a népesség gyors növekedését is figyelembe vesszük, akkor a kamatszintnek valahol 9% körül kellene lennie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik szempont szerint ha a Kínai Központi Bank középtávú inflációs célkitűzése - az Európai Központi Bankhoz hasonlóan - évi 2% lenne, akkor ennek eléréséhez a jelenlegi feltételek figyelembe vételével mintegy 6.6%-os kamatláb lenne szükséges. A befektetési bank szerint amennyiben a betétekre fizetett kamat 5% közelében lenne, még akkor is érezhető lenne a gazdaságélénkítő hatás, ami segítene a foglalkoztatási problémák csökkentését is (Kínában igen jelentősek a különbségek a munkanélküliség terén - is - a fejlettebb tengerparti régiók és az elmaradottabb belső területek között).

A negatív reálkamatok tartós fennmaradása kétségtelenül káros: a gazdaság destabilizálódásával járhat, illetve igen jelentős szerkezeti torzulásokat eredményezhet a gazdaságban, végső soron súlyos pénzügyi válságot is okozhat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24