12 °C Budapest

EP- választások: mi lesz a gazdaságpolitikával?

Pénzcentrum
2004. június 14. 09:40

A Fidesz Polgári Szövetség kapta a legtöbb szavazatot a hétvégi Európa Parlamenti választások során, ezzel 12 képviselőt küldhet az Európa Parlamentbe. A második, mégis vesztesnek minősíthető hely az MSZP-é lett 9 mandátummal, az SZDSZ a harmadik helyen szerepel két képviselővel, míg az MDF egy mandátumot szerzett. A választásoktól a piac többsége nem várt különösebb változást a gazdaságpolitikában, ugyanakkor kérdés, hogy az eredmények mennyire gondolkodtatják el a fő kormányzópártot, a költségvetési politika esetleg tovább lazul-e, egy szükségesnek vélt újabb takarékossági, megszorító csomag konzekvensen megvalósítható lesz-e az idei évben. A 2006-os választások közeledtével ilyen támogatottság mellett nehéz lesz érdemi reformokat végrehajtani.

A Fidesz a hétvégi választásokon elérte azt, amit szeretett volna, míg az MSZP részéről beigazolódni látszottak a korábban táplált félelmek. Az SZDSZ és az MDF nagy sikernek értékelte a hétvégi eseményeket saját szempontból, ugyanakkor a valós érdemek mellett is feltehetően kissé túlbecsülik annak jelentőségét. A mostani választás leginkább egy időközi közvéleménykutatásnak értékelhető belpolitikai szempontból, kérdéses, hogy "éles" helyzetben a valós preferenciák hasonló módon alakulnak-e. Az EP választások jellemzően minden uniós országban erős belpolitikai színezetet kaptak, a kormánypártok többségükben vereséget szenvedtek.


Gazdaságpolitikai szempontból a mostani eredmények nem kifejezetten értékelhetők pozitívnak. Bár az MSZP retorikájában úgy értékelte, hogy inkább az elégedett választók maradtak otthon, az elégedetlenek pedig voksukkal nyilvánítottak véleményt, ez mégis inkább a vesztes párt tankönyvszerű válasza kellett hogy legyen. Feltehetően az MSZP politikájában is bekövetkezik majd egyfajta váltás, az eredmények érezhető hatással lehetnek a választásokig terjedő gazdaságpolitikára, a kormány esetleges szeptemberi átalakítására. Természetesen felmerül a kérdés, hogy az MSZP és a kormány a választók szemében mennyire választható el, vasárnap a választók az MSZP-re vagy a kormányra szavaztak-e. Az SZDSZ eredménye azt sugallja, hogy a választók pártok közötti különbséget is tettek.

Azonnali változást a gazdaságpolitika irányultságában nem várunk, ugyanakkor ilyen "háttér" mellett a kormány talán nehezebben, óvatosabban vezet majd be lakosságot is érintő takarékossági intézkedéseket. Ez nem feltétlenül jelenti a költségvetési politika további jelentős lazulását, inkább a szükséges megszorítások elmaradását, a reformlépések további elodázását.

A Szabad Demokraták relatív sikere arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság részéről létezik egyfajta szimpátia a liberális gazdaságpolitikával szemben, nem tudható, hogy ez mennyire tudatos magatartás szélesebb körben (önmagában az adócsökkentés mindenkinek szimpatikus javaslat). A liberálisok által hangoztatott adócsökkentés és kisebb állam ugyanis a visszaosztás terén is kisebb államot jelent, az a fajta paternalizmus, melyhez sokan hozzászoktak és egyfajta elvárásként is megjelenik a hatalmon levőkkel szemben, nem reális illetve nem a korábbi mértékben és módon reális elvárás. Mindkét nagy párt (MSZP, Fidesz) erősen baloldali programmal, szlogenekkel igyekezett választókat nyerni a kampány során. Bár jelentős ígérgetések nem történtek a 2002-es kampányhoz hasonlóan, csak remélni lehet, hogy a gazdasági racionalitás, az egyensúlyra törekvés nem tűnik el a gazdaságpolitikából. Kár lenne megakasztani azokat a kedvező folyamatokat, melyek az elmúlt negyedévekben egyre erősebben mutatkoznak a tényadatokban (élénkülő beruházások és export, gyorsuló növekedés).

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?