18 °C Budapest

EP- választások: mi lesz a gazdaságpolitikával?

Pénzcentrum
2004. június 14. 09:40

A Fidesz Polgári Szövetség kapta a legtöbb szavazatot a hétvégi Európa Parlamenti választások során, ezzel 12 képviselőt küldhet az Európa Parlamentbe. A második, mégis vesztesnek minősíthető hely az MSZP-é lett 9 mandátummal, az SZDSZ a harmadik helyen szerepel két képviselővel, míg az MDF egy mandátumot szerzett. A választásoktól a piac többsége nem várt különösebb változást a gazdaságpolitikában, ugyanakkor kérdés, hogy az eredmények mennyire gondolkodtatják el a fő kormányzópártot, a költségvetési politika esetleg tovább lazul-e, egy szükségesnek vélt újabb takarékossági, megszorító csomag konzekvensen megvalósítható lesz-e az idei évben. A 2006-os választások közeledtével ilyen támogatottság mellett nehéz lesz érdemi reformokat végrehajtani.

A Fidesz a hétvégi választásokon elérte azt, amit szeretett volna, míg az MSZP részéről beigazolódni látszottak a korábban táplált félelmek. Az SZDSZ és az MDF nagy sikernek értékelte a hétvégi eseményeket saját szempontból, ugyanakkor a valós érdemek mellett is feltehetően kissé túlbecsülik annak jelentőségét. A mostani választás leginkább egy időközi közvéleménykutatásnak értékelhető belpolitikai szempontból, kérdéses, hogy "éles" helyzetben a valós preferenciák hasonló módon alakulnak-e. Az EP választások jellemzően minden uniós országban erős belpolitikai színezetet kaptak, a kormánypártok többségükben vereséget szenvedtek.


Gazdaságpolitikai szempontból a mostani eredmények nem kifejezetten értékelhetők pozitívnak. Bár az MSZP retorikájában úgy értékelte, hogy inkább az elégedett választók maradtak otthon, az elégedetlenek pedig voksukkal nyilvánítottak véleményt, ez mégis inkább a vesztes párt tankönyvszerű válasza kellett hogy legyen. Feltehetően az MSZP politikájában is bekövetkezik majd egyfajta váltás, az eredmények érezhető hatással lehetnek a választásokig terjedő gazdaságpolitikára, a kormány esetleges szeptemberi átalakítására. Természetesen felmerül a kérdés, hogy az MSZP és a kormány a választók szemében mennyire választható el, vasárnap a választók az MSZP-re vagy a kormányra szavaztak-e. Az SZDSZ eredménye azt sugallja, hogy a választók pártok közötti különbséget is tettek.

Azonnali változást a gazdaságpolitika irányultságában nem várunk, ugyanakkor ilyen "háttér" mellett a kormány talán nehezebben, óvatosabban vezet majd be lakosságot is érintő takarékossági intézkedéseket. Ez nem feltétlenül jelenti a költségvetési politika további jelentős lazulását, inkább a szükséges megszorítások elmaradását, a reformlépések további elodázását.

A Szabad Demokraták relatív sikere arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság részéről létezik egyfajta szimpátia a liberális gazdaságpolitikával szemben, nem tudható, hogy ez mennyire tudatos magatartás szélesebb körben (önmagában az adócsökkentés mindenkinek szimpatikus javaslat). A liberálisok által hangoztatott adócsökkentés és kisebb állam ugyanis a visszaosztás terén is kisebb államot jelent, az a fajta paternalizmus, melyhez sokan hozzászoktak és egyfajta elvárásként is megjelenik a hatalmon levőkkel szemben, nem reális illetve nem a korábbi mértékben és módon reális elvárás. Mindkét nagy párt (MSZP, Fidesz) erősen baloldali programmal, szlogenekkel igyekezett választókat nyerni a kampány során. Bár jelentős ígérgetések nem történtek a 2002-es kampányhoz hasonlóan, csak remélni lehet, hogy a gazdasági racionalitás, az egyensúlyra törekvés nem tűnik el a gazdaságpolitikából. Kár lenne megakasztani azokat a kedvező folyamatokat, melyek az elmúlt negyedévekben egyre erősebben mutatkoznak a tényadatokban (élénkülő beruházások és export, gyorsuló növekedés).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?