22 °C Budapest

Kopint: euró-bevezetés 2009/10 - politikai döntés lesz

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:23

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Kopint-Datorg álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

A Kopint-Datorg intézet részéről Palócz Éva ismertette az euró-bevezetésével kapcsolatos előnyöket és problémákat. Az intézet alapfeltevése az, hogy az euró bevezetése "nem csak rajtunk, hanem a körülöttünk lévő országok stratégiáján és szándékain is múlik". A Kopint csoportos euró-bevezetésre számít: a most csatlakozott 10 ország 3 csoportban fogja bevezetni a közös európai fizetőeszközt. A kutató véleménye szerint nincs értelme (és valószínűleg kivitelezhetetlen is lenne), hogy az első körben lépjünk be az euró-zónába. A jelenlegi törekvések tükrében úgy tűnik, hogy a balti államok és Szlovénia már nagyon korán, 2006-2007 körül be kívánja vezetni az eurót.

Az alapfeltevésből kiindulva az is egyértelmű, hogy hiába jelöljünk mi ki egy fixnek deklarált céldátumot, ha a "mi csoportunkba" tartozó országok más stratégiát és dátumot követnek, mert nekünk akkor úgyis ehhez kell alkalmazkodni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a csoportos bővítés stratégiai és játékelméleti vonatkozásait is figyelembe véve célszerű, hogy "mi második körösök legyünk, ne pedig az utolsók között vezessük be a közös európai fizetőeszközt". A várhatóan a második csoportot alkotó országok köre már kezd körvonalazódni (Csehország, Szlovákia, Lengyelország illetve Magyarország), mivel azonban ők úgy tűnik, hogy nem kívánnak sietni a bevezetéssel, ezért nekünk sem lenne célszerű ezt tenni.

Palócz utalt az euró-bevezetés előnyeire és hátrányaira is, majd ezt követően kifejtette, hogy nem egy, hanem két lehetséges dátumot (2009 és 2010) tart célszerűnek a bevezetéshez a számos bizonytalansági tényező (makropálya lefutása, kimenetele) miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció és az államháztartási hiány csökkentésére elsődlegesen nem az euró-bevezetéshez, hanem a gazdaság alapvető érdeke miatt van szükség.

A Kopint a 2009-2010-es céldátum meghatározásának folyamatában 3 lehetséges bevezetési dátumot vázolt fel (2008, 2009-2010, és 2010 után). A választás az ezek teljesítéséhez szükséges makropálya alapján történt. A Kopint jelentős hangsúlyt fektetett a társadalmi konszenzus (pl. béremelkedés) és a gazdaságpolitikai összhang jelentőségére, amely sokkal könnyebbé teheti a feltételek teljesítését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Kopint annak a véleményének adott hangot a tanulmányban, hogy a konvergencia-kritériumok teljesítése során nagyobb eséllyel politikai döntés születik majd a belépésünkről, azaz sokkal rugalmasabban kerülnek majd kezelésre a szigorúnak tűnő kritériumok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?