Kopint: euró-bevezetés 2009/10 - politikai döntés lesz

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:23

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Kopint-Datorg álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

A Kopint-Datorg intézet részéről Palócz Éva ismertette az euró-bevezetésével kapcsolatos előnyöket és problémákat. Az intézet alapfeltevése az, hogy az euró bevezetése "nem csak rajtunk, hanem a körülöttünk lévő országok stratégiáján és szándékain is múlik". A Kopint csoportos euró-bevezetésre számít: a most csatlakozott 10 ország 3 csoportban fogja bevezetni a közös európai fizetőeszközt. A kutató véleménye szerint nincs értelme (és valószínűleg kivitelezhetetlen is lenne), hogy az első körben lépjünk be az euró-zónába. A jelenlegi törekvések tükrében úgy tűnik, hogy a balti államok és Szlovénia már nagyon korán, 2006-2007 körül be kívánja vezetni az eurót.

Az alapfeltevésből kiindulva az is egyértelmű, hogy hiába jelöljünk mi ki egy fixnek deklarált céldátumot, ha a "mi csoportunkba" tartozó országok más stratégiát és dátumot követnek, mert nekünk akkor úgyis ehhez kell alkalmazkodni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a csoportos bővítés stratégiai és játékelméleti vonatkozásait is figyelembe véve célszerű, hogy "mi második körösök legyünk, ne pedig az utolsók között vezessük be a közös európai fizetőeszközt". A várhatóan a második csoportot alkotó országok köre már kezd körvonalazódni (Csehország, Szlovákia, Lengyelország illetve Magyarország), mivel azonban ők úgy tűnik, hogy nem kívánnak sietni a bevezetéssel, ezért nekünk sem lenne célszerű ezt tenni.

Palócz utalt az euró-bevezetés előnyeire és hátrányaira is, majd ezt követően kifejtette, hogy nem egy, hanem két lehetséges dátumot (2009 és 2010) tart célszerűnek a bevezetéshez a számos bizonytalansági tényező (makropálya lefutása, kimenetele) miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció és az államháztartási hiány csökkentésére elsődlegesen nem az euró-bevezetéshez, hanem a gazdaság alapvető érdeke miatt van szükség.

A Kopint a 2009-2010-es céldátum meghatározásának folyamatában 3 lehetséges bevezetési dátumot vázolt fel (2008, 2009-2010, és 2010 után). A választás az ezek teljesítéséhez szükséges makropálya alapján történt. A Kopint jelentős hangsúlyt fektetett a társadalmi konszenzus (pl. béremelkedés) és a gazdaságpolitikai összhang jelentőségére, amely sokkal könnyebbé teheti a feltételek teljesítését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Kopint annak a véleményének adott hangot a tanulmányban, hogy a konvergencia-kritériumok teljesítése során nagyobb eséllyel politikai döntés születik majd a belépésünkről, azaz sokkal rugalmasabban kerülnek majd kezelésre a szigorúnak tűnő kritériumok.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem