Kopint: euró-bevezetés 2009/10 - politikai döntés lesz

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:23

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Kopint-Datorg álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

A Kopint-Datorg intézet részéről Palócz Éva ismertette az euró-bevezetésével kapcsolatos előnyöket és problémákat. Az intézet alapfeltevése az, hogy az euró bevezetése "nem csak rajtunk, hanem a körülöttünk lévő országok stratégiáján és szándékain is múlik". A Kopint csoportos euró-bevezetésre számít: a most csatlakozott 10 ország 3 csoportban fogja bevezetni a közös európai fizetőeszközt. A kutató véleménye szerint nincs értelme (és valószínűleg kivitelezhetetlen is lenne), hogy az első körben lépjünk be az euró-zónába. A jelenlegi törekvések tükrében úgy tűnik, hogy a balti államok és Szlovénia már nagyon korán, 2006-2007 körül be kívánja vezetni az eurót.

Az alapfeltevésből kiindulva az is egyértelmű, hogy hiába jelöljünk mi ki egy fixnek deklarált céldátumot, ha a "mi csoportunkba" tartozó országok más stratégiát és dátumot követnek, mert nekünk akkor úgyis ehhez kell alkalmazkodni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a csoportos bővítés stratégiai és játékelméleti vonatkozásait is figyelembe véve célszerű, hogy "mi második körösök legyünk, ne pedig az utolsók között vezessük be a közös európai fizetőeszközt". A várhatóan a második csoportot alkotó országok köre már kezd körvonalazódni (Csehország, Szlovákia, Lengyelország illetve Magyarország), mivel azonban ők úgy tűnik, hogy nem kívánnak sietni a bevezetéssel, ezért nekünk sem lenne célszerű ezt tenni.

Palócz utalt az euró-bevezetés előnyeire és hátrányaira is, majd ezt követően kifejtette, hogy nem egy, hanem két lehetséges dátumot (2009 és 2010) tart célszerűnek a bevezetéshez a számos bizonytalansági tényező (makropálya lefutása, kimenetele) miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció és az államháztartási hiány csökkentésére elsődlegesen nem az euró-bevezetéshez, hanem a gazdaság alapvető érdeke miatt van szükség.

A Kopint a 2009-2010-es céldátum meghatározásának folyamatában 3 lehetséges bevezetési dátumot vázolt fel (2008, 2009-2010, és 2010 után). A választás az ezek teljesítéséhez szükséges makropálya alapján történt. A Kopint jelentős hangsúlyt fektetett a társadalmi konszenzus (pl. béremelkedés) és a gazdaságpolitikai összhang jelentőségére, amely sokkal könnyebbé teheti a feltételek teljesítését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Kopint annak a véleményének adott hangot a tanulmányban, hogy a konvergencia-kritériumok teljesítése során nagyobb eséllyel politikai döntés születik majd a belépésünkről, azaz sokkal rugalmasabban kerülnek majd kezelésre a szigorúnak tűnő kritériumok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?