27 °C Budapest

Kopint: euró-bevezetés 2009/10 - politikai döntés lesz

Pénzcentrum
2004. május 4. 16:23

Az euró bevezetéséről rendezett ma konferenciát a Pénzügyminisztérium. A konferencia keretében ismertetésre kerültek azok a tanulmányok, melyek a közös pénz bevezetésével kapcsolatosan a hazai kutatóintézetek véleményét fogalmazták meg. A kutatóintézetek között viszonylag jelentős véleménykülönbségek alakultak ki: az egyik legfontosabb ellentét nem is magában a konkrét céldátumban, hanem abban mutatkozik, hogy szükség van-e egyáltalán céldátum megjelölésére. A tanácskozáson a portfolio.hu is jelen volt. Az alábbiakban a Kopint-Datorg álláspontját foglaljuk össze röviden. (A minisztérium megrendelésére elkészült munkák megtalálhatók a Pénzügyminisztérium honlapján.)

A Kopint-Datorg intézet részéről Palócz Éva ismertette az euró-bevezetésével kapcsolatos előnyöket és problémákat. Az intézet alapfeltevése az, hogy az euró bevezetése "nem csak rajtunk, hanem a körülöttünk lévő országok stratégiáján és szándékain is múlik". A Kopint csoportos euró-bevezetésre számít: a most csatlakozott 10 ország 3 csoportban fogja bevezetni a közös európai fizetőeszközt. A kutató véleménye szerint nincs értelme (és valószínűleg kivitelezhetetlen is lenne), hogy az első körben lépjünk be az euró-zónába. A jelenlegi törekvések tükrében úgy tűnik, hogy a balti államok és Szlovénia már nagyon korán, 2006-2007 körül be kívánja vezetni az eurót.

Az alapfeltevésből kiindulva az is egyértelmű, hogy hiába jelöljünk mi ki egy fixnek deklarált céldátumot, ha a "mi csoportunkba" tartozó országok más stratégiát és dátumot követnek, mert nekünk akkor úgyis ehhez kell alkalmazkodni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a csoportos bővítés stratégiai és játékelméleti vonatkozásait is figyelembe véve célszerű, hogy "mi második körösök legyünk, ne pedig az utolsók között vezessük be a közös európai fizetőeszközt". A várhatóan a második csoportot alkotó országok köre már kezd körvonalazódni (Csehország, Szlovákia, Lengyelország illetve Magyarország), mivel azonban ők úgy tűnik, hogy nem kívánnak sietni a bevezetéssel, ezért nekünk sem lenne célszerű ezt tenni.

Palócz utalt az euró-bevezetés előnyeire és hátrányaira is, majd ezt követően kifejtette, hogy nem egy, hanem két lehetséges dátumot (2009 és 2010) tart célszerűnek a bevezetéshez a számos bizonytalansági tényező (makropálya lefutása, kimenetele) miatt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció és az államháztartási hiány csökkentésére elsődlegesen nem az euró-bevezetéshez, hanem a gazdaság alapvető érdeke miatt van szükség.

A Kopint a 2009-2010-es céldátum meghatározásának folyamatában 3 lehetséges bevezetési dátumot vázolt fel (2008, 2009-2010, és 2010 után). A választás az ezek teljesítéséhez szükséges makropálya alapján történt. A Kopint jelentős hangsúlyt fektetett a társadalmi konszenzus (pl. béremelkedés) és a gazdaságpolitikai összhang jelentőségére, amely sokkal könnyebbé teheti a feltételek teljesítését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kopint annak a véleményének adott hangot a tanulmányban, hogy a konvergencia-kritériumok teljesítése során nagyobb eséllyel politikai döntés születik majd a belépésünkről, azaz sokkal rugalmasabban kerülnek majd kezelésre a szigorúnak tűnő kritériumok.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?