21 °C Budapest

Forintgyengülést hoz az EU-csatlakozás?

Pénzcentrum
2004. április 30. 15:18

Az elmúlt napokban kb. 1.5%-ot gyengült a forint árfolyama. A gyengülés mértéke igazából nem is figyelemre méltó ha azt nézzük, hogy az árfolyam egy 30%-os ingadozási sávban mozoghat. Ennek ellenére mégis sokan kicsit értetlenül fogadják, hogy akkor, amikor Magyarország néhány napon belül (holnap) az EU-tagja lesz - az elemzők jelentős tőkebeáramlást jósolnak -, akkor miért kezd az euró kurzusa emelkedni. A jelenségre többféle magyarázat létezik, az egyik az ún. carry trade jelenség gyengülése, a másik egyfajta fundamentális megfontolás, mely a nyereségek adóztatásához, az osztalékhoz kötődik.Már többször foglalkoztunk azzal, hogy egy amerikai vagy euró-zónából származó befektető sokszor "játszik" az ún. kamat- vagy hozamkülönbözet kihasználására, mely azt jelenti, hogy euróban vagy dollárban vesz fel hitelt, azt a magasabb hozamot jelentő magyar piacon befekteti, és így próbál egyfajta extra hozamot realizálni. Egyesek az árfolyamkockázatot is felvállalják (ha erősödik a forint akkor a hozam még magasabb), mások a devizakockázatot lefedezhetik, mellyel természetesen a potenciálisan elérhető nyereség is csökken. Az élénkülő fejlett gazdaságokban a hozamok is emelkednek, a forrásköltség nő, mely a felvázolt magatartást korlátozza.

Visszaforgatott nyereségből osztalék

Felvetődik azonban egy másik magyarázat is, mely hazánk Európai Uniós csatlakozásához, illetve az adózási szabályok változásához kapcsolódik. Nem kívánunk túlzottan elmerülni a részletekben, ezért inkább csak általánosan, a folyamat lényegét szemléltető összefüggéseket vázoljuk fel. A fő gondolat, hogy az uniós anyacégek, melyek magyarországi leányvállalattal rendelkeznek jobban járnak, ha az esetleges osztalékot a csatlakozás után fizetik ki és utalják haza, mintha azt május 1. előtt tennék meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?