28 °C Budapest

Csalóka kedvezményeket tenne az unió

Pénzcentrum
2004. április 21. 11:47

Kedvezőbb hozzáférést kíván nyújtani az európai agrárpiachoz az unió az ún. Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay vámuniója) országoknak. A gesztus ugyanakkor nem önzetlen, cserébe azt kéri, hogy az említett országokba az európai feldolgozóipari cégek illetve bizonyos szolgáltatók kedvezőbb feltételek mellett exportálhassanak, illetve a beruházások feltételei is javuljanak az uniós országok számára (az állami beruházásoknál kedvezőbb legyen az elbírálás).

Az uniós kezdeményezés mögött az Economist szerint az sejthető, hogy az unió valahol ki szeretne egyezni Brazíliával a dohai tárgyalások tavalyi sikertelensége után. Ez a kiegyezés azonban úgy történjen, hogy az unió valahol többet kapjon, mint cserébe nyújtani szeretne. Így a WTO tárgyalások következő fordulóján az EU már egyfajta "helyzeti előny"-nyel indulhatna, nem kellene tartania a fejlődő országok ellenállásától.

Brazília annak a G20 csoportnak volt a kezdeményező illetve alapító tagja, mely hevesen ellenezte az uniós agrártámogatásokat illetve az importvámokat. Cancúnban végül is a tárgyaló feleknek semmilyen megállapodásra nem sikerült jutni, ezért most az unió kis kerülővel igyekezne kiegyezni Brazíliával, de ez az eddigi multilateriális viszonyok helyet inkább bilaterális (kétoldalú) irányba történő elmozdulást jelent. Ez alapjaiban ellentétes a WTO elveivel.

Az unió bizonyos vámokat csökkentene, így Brazília, mely az egyik legnagyobb agrárexportőr lényegesen kedvezőbb feltételek mellett tudna megjelenni az uniós piacon. Az EU azonban elvárja, hogy a bilaterális megállapodásban rögzített feltételeken túl a Mercosur országok a további tárgyalások alkalmával már ne akarjanak további kedvezményeket kiharcolni, és ne támasszanak újabb feltételeket. Természetesen egy ilyen megállapodás további akadályt állíthat az USA azon törekvései elé, hogy egy átfogó amerikai szabadkereskedelmi övezetet hozzon létre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem