Csalóka kedvezményeket tenne az unió

Pénzcentrum
2004. április 21. 11:47

Kedvezőbb hozzáférést kíván nyújtani az európai agrárpiachoz az unió az ún. Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay vámuniója) országoknak. A gesztus ugyanakkor nem önzetlen, cserébe azt kéri, hogy az említett országokba az európai feldolgozóipari cégek illetve bizonyos szolgáltatók kedvezőbb feltételek mellett exportálhassanak, illetve a beruházások feltételei is javuljanak az uniós országok számára (az állami beruházásoknál kedvezőbb legyen az elbírálás).

Az uniós kezdeményezés mögött az Economist szerint az sejthető, hogy az unió valahol ki szeretne egyezni Brazíliával a dohai tárgyalások tavalyi sikertelensége után. Ez a kiegyezés azonban úgy történjen, hogy az unió valahol többet kapjon, mint cserébe nyújtani szeretne. Így a WTO tárgyalások következő fordulóján az EU már egyfajta "helyzeti előny"-nyel indulhatna, nem kellene tartania a fejlődő országok ellenállásától.

Brazília annak a G20 csoportnak volt a kezdeményező illetve alapító tagja, mely hevesen ellenezte az uniós agrártámogatásokat illetve az importvámokat. Cancúnban végül is a tárgyaló feleknek semmilyen megállapodásra nem sikerült jutni, ezért most az unió kis kerülővel igyekezne kiegyezni Brazíliával, de ez az eddigi multilateriális viszonyok helyet inkább bilaterális (kétoldalú) irányba történő elmozdulást jelent. Ez alapjaiban ellentétes a WTO elveivel.

Az unió bizonyos vámokat csökkentene, így Brazília, mely az egyik legnagyobb agrárexportőr lényegesen kedvezőbb feltételek mellett tudna megjelenni az uniós piacon. Az EU azonban elvárja, hogy a bilaterális megállapodásban rögzített feltételeken túl a Mercosur országok a további tárgyalások alkalmával már ne akarjanak további kedvezményeket kiharcolni, és ne támasszanak újabb feltételeket. Természetesen egy ilyen megállapodás további akadályt állíthat az USA azon törekvései elé, hogy egy átfogó amerikai szabadkereskedelmi övezetet hozzon létre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?