14 °C Budapest

"Ferde szemmel" Kínára

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:25

A távol-keleti országokat lehet kedvelni, vagy nem kedvelni, de napjainkban senki nem engedheti meg magának, hogy ne figyeljen fél szemmel a világgazdasági fejlődés egyik motorját jelentő régióra. Jelen összeállításunkban Kínára fókuszálunk és igyekszünk általános áttekintést nyújtani az ország gazdaságának fejlődéséről, a trendekről és nemzetközi összehasonlításban elhelyezni Kínát. A "körutat" az Economist írására alapozzuk. A világ szeme már régóta követi Kína fejlődését és nem csak az ország hatalmas mérete, illetve lendületes gazdasági növekedése miatt, hanem mert a távol-keleti ország mára számottevő befolyást képes gyakorolni a világ másik felén lévő vállalatok működésére is. A Kínában termelő cégek számos cikk világpiaci árát meghatározzák, a mikrochipektől egészen az acélig. Miután az ország 2001-ben megadta magát a WTO-nak, és kész liberalizálni piacait, hatalmas lehetőség kínálkozik a kívülállóknak.

FDI:
Foreign Direct Investment : Közvetlen külföldről beáramló tőkebefektetés, melynek nem része a portfolióbefektetés.

SZÓTÁR >>

Kína először 1978-ban nyitotta meg kapuit az idegen befektetések és reformok előtt, a fejlődés pedig szédületes méreteket öltött azóta. Az elmúlt 25 esztendő során a reál GDP éves szinten átlagosan 9%-kal nőtt , a külkereskedelem átlagosan 15%-kal bővült '78 óta. Kína külkereskedelmi többlete az USA-val szemben mára kétszerese Japánénak és nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hetente egy milliárd dollárt meghaladó összeg áramlik az országba FDI formájában. A kedvező tendenciák következtében a kínai gazdaság napjaink hatodik legnagyobb gazdasága, 1.4 ezermilliárd dolláros GDP -vel.


A gyors növekedés a politikai stabilitáshoz is hozzájárult: Miközben a szocialista rendszerek a világ legtöbb részén megbuktak, a kínai Kommunista Párt túlélte a Tiananmen téri felkelést, az 1997-es ázsiai válságot és a SARS vírust is anélkül, hogy teret engedett volna a demokráciának. Elemzők szerint a jelenlegi vezetés képzett, hozzáértő és pragmatikus.

Kína idővel megbízható partnerré vált, nem pedig a világ többi országát fenyegető erővé. A kínai kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy legitimitásuk a gyors gazdasági növekedésből származik, így minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy fenntartsák a viszonyítási alapként kitűzött éves 7%-os növekedési ütemet. Bár az ország vezetői még mindig kommunistának vallják magukat, gyakorlatilag már kapitalista szellemben járnak el az ügyek többségében. Ha létezik vezetési filozófiájuk, akkor az semmi esetre sem Marxhoz, vagy Mao-hoz vezethető vissza, inkább a következő mondással szemléltethető: "Teljesen mindegy milyen színű a macska, mindaddig, amíg képes megfogni az egeret."(európai szemmel: a cél szentesíti az eszközt)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A látványos fejlődés, az ezzel együtt biztosított stabilitás és az országban rejlő potenciál valóságos világméretű Kína-mániát indított útjára a befektetők körében. Az ország 1.3 milliárd fogyasztója, a hatalmas olcsó munkaerő állomány és az óriási kereslet, szinte mindenféle árucikk iránt mind a növekedési potenciált támasztják alá. A Goldman Sachs előrejelzései szerint 2040-re Kína az Egyesült Államokat is maga mögé utasítva a világ legnagyobb gazdaságává válik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm