18 °C Budapest

"Ferde szemmel" Kínára

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:25

A távol-keleti országokat lehet kedvelni, vagy nem kedvelni, de napjainkban senki nem engedheti meg magának, hogy ne figyeljen fél szemmel a világgazdasági fejlődés egyik motorját jelentő régióra. Jelen összeállításunkban Kínára fókuszálunk és igyekszünk általános áttekintést nyújtani az ország gazdaságának fejlődéséről, a trendekről és nemzetközi összehasonlításban elhelyezni Kínát. A "körutat" az Economist írására alapozzuk. A világ szeme már régóta követi Kína fejlődését és nem csak az ország hatalmas mérete, illetve lendületes gazdasági növekedése miatt, hanem mert a távol-keleti ország mára számottevő befolyást képes gyakorolni a világ másik felén lévő vállalatok működésére is. A Kínában termelő cégek számos cikk világpiaci árát meghatározzák, a mikrochipektől egészen az acélig. Miután az ország 2001-ben megadta magát a WTO-nak, és kész liberalizálni piacait, hatalmas lehetőség kínálkozik a kívülállóknak.

FDI:
Foreign Direct Investment : Közvetlen külföldről beáramló tőkebefektetés, melynek nem része a portfolióbefektetés.

SZÓTÁR >>

Kína először 1978-ban nyitotta meg kapuit az idegen befektetések és reformok előtt, a fejlődés pedig szédületes méreteket öltött azóta. Az elmúlt 25 esztendő során a reál GDP éves szinten átlagosan 9%-kal nőtt , a külkereskedelem átlagosan 15%-kal bővült '78 óta. Kína külkereskedelmi többlete az USA-val szemben mára kétszerese Japánénak és nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hetente egy milliárd dollárt meghaladó összeg áramlik az országba FDI formájában. A kedvező tendenciák következtében a kínai gazdaság napjaink hatodik legnagyobb gazdasága, 1.4 ezermilliárd dolláros GDP -vel.


A gyors növekedés a politikai stabilitáshoz is hozzájárult: Miközben a szocialista rendszerek a világ legtöbb részén megbuktak, a kínai Kommunista Párt túlélte a Tiananmen téri felkelést, az 1997-es ázsiai válságot és a SARS vírust is anélkül, hogy teret engedett volna a demokráciának. Elemzők szerint a jelenlegi vezetés képzett, hozzáértő és pragmatikus.

Kína idővel megbízható partnerré vált, nem pedig a világ többi országát fenyegető erővé. A kínai kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy legitimitásuk a gyors gazdasági növekedésből származik, így minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy fenntartsák a viszonyítási alapként kitűzött éves 7%-os növekedési ütemet. Bár az ország vezetői még mindig kommunistának vallják magukat, gyakorlatilag már kapitalista szellemben járnak el az ügyek többségében. Ha létezik vezetési filozófiájuk, akkor az semmi esetre sem Marxhoz, vagy Mao-hoz vezethető vissza, inkább a következő mondással szemléltethető: "Teljesen mindegy milyen színű a macska, mindaddig, amíg képes megfogni az egeret."(európai szemmel: a cél szentesíti az eszközt)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A látványos fejlődés, az ezzel együtt biztosított stabilitás és az országban rejlő potenciál valóságos világméretű Kína-mániát indított útjára a befektetők körében. Az ország 1.3 milliárd fogyasztója, a hatalmas olcsó munkaerő állomány és az óriási kereslet, szinte mindenféle árucikk iránt mind a növekedési potenciált támasztják alá. A Goldman Sachs előrejelzései szerint 2040-re Kína az Egyesült Államokat is maga mögé utasítva a világ legnagyobb gazdaságává válik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?