"Ferde szemmel" Kínára

Pénzcentrum
2004. március 24. 08:25

A távol-keleti országokat lehet kedvelni, vagy nem kedvelni, de napjainkban senki nem engedheti meg magának, hogy ne figyeljen fél szemmel a világgazdasági fejlődés egyik motorját jelentő régióra. Jelen összeállításunkban Kínára fókuszálunk és igyekszünk általános áttekintést nyújtani az ország gazdaságának fejlődéséről, a trendekről és nemzetközi összehasonlításban elhelyezni Kínát. A "körutat" az Economist írására alapozzuk. A világ szeme már régóta követi Kína fejlődését és nem csak az ország hatalmas mérete, illetve lendületes gazdasági növekedése miatt, hanem mert a távol-keleti ország mára számottevő befolyást képes gyakorolni a világ másik felén lévő vállalatok működésére is. A Kínában termelő cégek számos cikk világpiaci árát meghatározzák, a mikrochipektől egészen az acélig. Miután az ország 2001-ben megadta magát a WTO-nak, és kész liberalizálni piacait, hatalmas lehetőség kínálkozik a kívülállóknak.

FDI:
Foreign Direct Investment : Közvetlen külföldről beáramló tőkebefektetés, melynek nem része a portfolióbefektetés.

SZÓTÁR >>

Kína először 1978-ban nyitotta meg kapuit az idegen befektetések és reformok előtt, a fejlődés pedig szédületes méreteket öltött azóta. Az elmúlt 25 esztendő során a reál GDP éves szinten átlagosan 9%-kal nőtt , a külkereskedelem átlagosan 15%-kal bővült '78 óta. Kína külkereskedelmi többlete az USA-val szemben mára kétszerese Japánénak és nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy hetente egy milliárd dollárt meghaladó összeg áramlik az országba FDI formájában. A kedvező tendenciák következtében a kínai gazdaság napjaink hatodik legnagyobb gazdasága, 1.4 ezermilliárd dolláros GDP -vel.


A gyors növekedés a politikai stabilitáshoz is hozzájárult: Miközben a szocialista rendszerek a világ legtöbb részén megbuktak, a kínai Kommunista Párt túlélte a Tiananmen téri felkelést, az 1997-es ázsiai válságot és a SARS vírust is anélkül, hogy teret engedett volna a demokráciának. Elemzők szerint a jelenlegi vezetés képzett, hozzáértő és pragmatikus.

Kína idővel megbízható partnerré vált, nem pedig a világ többi országát fenyegető erővé. A kínai kormányzat tökéletesen tisztában van azzal, hogy legitimitásuk a gyors gazdasági növekedésből származik, így minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy fenntartsák a viszonyítási alapként kitűzött éves 7%-os növekedési ütemet. Bár az ország vezetői még mindig kommunistának vallják magukat, gyakorlatilag már kapitalista szellemben járnak el az ügyek többségében. Ha létezik vezetési filozófiájuk, akkor az semmi esetre sem Marxhoz, vagy Mao-hoz vezethető vissza, inkább a következő mondással szemléltethető: "Teljesen mindegy milyen színű a macska, mindaddig, amíg képes megfogni az egeret."(európai szemmel: a cél szentesíti az eszközt)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A látványos fejlődés, az ezzel együtt biztosított stabilitás és az országban rejlő potenciál valóságos világméretű Kína-mániát indított útjára a befektetők körében. Az ország 1.3 milliárd fogyasztója, a hatalmas olcsó munkaerő állomány és az óriási kereslet, szinte mindenféle árucikk iránt mind a növekedési potenciált támasztják alá. A Goldman Sachs előrejelzései szerint 2040-re Kína az Egyesült Államokat is maga mögé utasítva a világ legnagyobb gazdaságává válik.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?