25 °C Budapest

Tovább szárnyal az internetbanking

Pénzcentrum
2004. március 19. 11:38

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Az alábbi összefoglaló a pénzügyi szektort veszi górcső alá.

  • 2003 folyamán az internetes alkalmazások jövőjére vonatkozó pénzintézeti várakozásokat mutató GKI-Westel e-Pénzügyi Index stagnált és év végére a mérsékelt optimizmust jelentő 19-es értéket vette fel.

  • 2003 végén 331 ezer lakossági és 58 ezer vállalati ügyfél rendelkezett internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél.

  • A lakossági internetbanking ügyfelek száma tavaly 41%-kal, míg a vállalati internetbanking ügyfeleké 74%-kal emelkedett.

  • 2003 végén az internetes bankok lakossági ügyfeleinek 8%-a, vállalati ügyfeleinek 12%-a volt szerződött e-banki ügyfél.

  • 2004 folyamán továbbra is dinamikusan nőhet az internetbanking ügyfelek száma: 25-30%-kal a lakossági és 45-50%-kal a vállalati piacon.

  • Az internetbanking szolgáltatások közül továbbra is az átutalások és a számlainformációk lekérdezése növekedhet a legnagyobb mértékben.

2003 folyamán a pénzügyi szolgáltatók internet-használati indexe a GKI-Westel e-Pénzügyi Index értéke nagyjából stagnált és év végére 19,1-es értéket vett fel a -100 +100-as skálán.
Az internetes értékesítéshez fűződő várakozások a bankok és a biztosítók esetében különváltak, a biztosítók várakozása csökkent, a bankoké erősödött.

Internetes banki ügyfelek

2003 végén az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek kb. 331 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 41%-kal több mint egy évvel korábban.
Az internetbanki szolgáltatásokra szerződött vállalkozások száma ugyanebben az időpontban 54 ezer volt, ami 74%-os éves növekedést takar.

2003 végén az internetbanki szolgáltatásokat az internetes bankok lakossági ügyfeleinek kb. 8%-a, míg vállalati ügyfeleinek 12%-a használta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelintézetek várakozásai és a GKI becslése szerint 2004 júniusának végén több mint 380 ezer lakossági, illetve csaknem 64 ezer vállalati ügyfél fog internetes banki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel rendelkezni.

2004 egészében a lakossági internetbanking ügyfelek száma 28%-kal nőhet, míg a vállalati online ügyfelkör ennél is dinamikusabban akár 45%-kal is bővülhet.

Internetes banki tranzakciók

A bankok várakozásai alapján az internetes bankszolgáltatások közül továbbra is az átutalások online indítása növekszik majd a legnagyobb mértékben mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek között. A lakosság körében az internetes betétlekötések, míg a vállalatok körében a számlainformációk lekérdezése, illetve a tranzakciók ellenőrzése fog a következő egy évben jelentős mértékben emelkedni.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?