32 °C Budapest

Régiós kitekintés: középpontban Oroszország - fény és árnyék a magyar piacon

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:18

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat. A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg,

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat.


A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg, amely ugyan semmi meglepetést nem hozott, de így is elég volt ahhoz, hogy új csúcsra repítse az RTS-t. A orosz papírok meghatározták a régiót, főleg az olajpapírok teljesítettek nagyon jól, amelynek indoka, hogy Oroszország tovább kívánja növelni az olajtermelést. A felvilágosult abszolutizmus felé haladó országot egyre jobban kedvelik a befektetők.

A magyar piac tovább araszolt felfelé, bár a kiválóan teljesítő OTP-nek nagyon nehezen sikerült ellensúlyozni a visszaeső gyógyszercégeket.


Ismét rendkívül érdekes képet mutat a régió legjobban teljesítő papírjainak áttekintése. A lista élén immár 3. hete az FHB szerepel, a jelzálogbank egyelőre megállíthatatlannak tűnik. A magyar papírok közül még bekerült a TOP12-be a Pannonplast, az OTP és a Mol, jelezve a piac továbbra is bullish. A magyar és orosz papírokon kívül mindössze 1 cseh papírnak, a Komercni Bankának sikerült bekerülnie a legjobban teljesítő papírok körébe, ez azt jelzi, hogy a magasan árazott lengyel bankokhoz képest továbbra is alternatívákat keres a piac.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A legrosszabbul teljesítő régiós papírok terén nem szeretnénk Kökény Mihályt idézni (Madrid...), de rendkívül feltűnő, hogy a két leggyengébb régiós papír az Egis és a Richter lett. A miniszterrel szemben mi továbbra a gyógyszerár ultimátumot tudjuk a gyengélkedés mögött. A gyengülő papírok listáját meghatározzák a lengyel részvények, jellemző, hogy Oroszországot csak egy söripari cég képviseli a legrosszabbak között.


A bank és távközlési szektor blue chipjeit áttekintve, az elmúlt 3 hónapot a magyar papírok teljesítettek legjobban, különösen az OTP emelkedése volt meggyőző. A lengyel blue chipek szinte teljesen leálltak, sem a Pekao, sem a TPSA nem képes követni a cseh és magyar papírokat. A régió árazása a kiegyenlítődés felé halad.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?