Régiós kitekintés: középpontban Oroszország - fény és árnyék a magyar piacon

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:18

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat. A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg,

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat.


A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg, amely ugyan semmi meglepetést nem hozott, de így is elég volt ahhoz, hogy új csúcsra repítse az RTS-t. A orosz papírok meghatározták a régiót, főleg az olajpapírok teljesítettek nagyon jól, amelynek indoka, hogy Oroszország tovább kívánja növelni az olajtermelést. A felvilágosult abszolutizmus felé haladó országot egyre jobban kedvelik a befektetők.

A magyar piac tovább araszolt felfelé, bár a kiválóan teljesítő OTP-nek nagyon nehezen sikerült ellensúlyozni a visszaeső gyógyszercégeket.


Ismét rendkívül érdekes képet mutat a régió legjobban teljesítő papírjainak áttekintése. A lista élén immár 3. hete az FHB szerepel, a jelzálogbank egyelőre megállíthatatlannak tűnik. A magyar papírok közül még bekerült a TOP12-be a Pannonplast, az OTP és a Mol, jelezve a piac továbbra is bullish. A magyar és orosz papírokon kívül mindössze 1 cseh papírnak, a Komercni Bankának sikerült bekerülnie a legjobban teljesítő papírok körébe, ez azt jelzi, hogy a magasan árazott lengyel bankokhoz képest továbbra is alternatívákat keres a piac.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A legrosszabbul teljesítő régiós papírok terén nem szeretnénk Kökény Mihályt idézni (Madrid...), de rendkívül feltűnő, hogy a két leggyengébb régiós papír az Egis és a Richter lett. A miniszterrel szemben mi továbbra a gyógyszerár ultimátumot tudjuk a gyengélkedés mögött. A gyengülő papírok listáját meghatározzák a lengyel részvények, jellemző, hogy Oroszországot csak egy söripari cég képviseli a legrosszabbak között.


A bank és távközlési szektor blue chipjeit áttekintve, az elmúlt 3 hónapot a magyar papírok teljesítettek legjobban, különösen az OTP emelkedése volt meggyőző. A lengyel blue chipek szinte teljesen leálltak, sem a Pekao, sem a TPSA nem képes követni a cseh és magyar papírokat. A régió árazása a kiegyenlítődés felé halad.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?