26 °C Budapest

Régiós kitekintés: középpontban Oroszország - fény és árnyék a magyar piacon

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:18

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat. A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg,

Tovább folytatódott az elmúlt héten is a kelet-európai rally, a jelentősebb piacok közül csak Varsó gyengült, miközben a választások után 700 pont fölé száguldott az orosz RTS index. A régió tükrében sem csökkent a magyar piac fontossága, a külföldi befektetők itt találhatták az elmúlt napokban is legérdekesebb papírokat.


A hetet a régióban gyakorlatilag az orosz választás határozta meg, amely ugyan semmi meglepetést nem hozott, de így is elég volt ahhoz, hogy új csúcsra repítse az RTS-t. A orosz papírok meghatározták a régiót, főleg az olajpapírok teljesítettek nagyon jól, amelynek indoka, hogy Oroszország tovább kívánja növelni az olajtermelést. A felvilágosult abszolutizmus felé haladó országot egyre jobban kedvelik a befektetők.

A magyar piac tovább araszolt felfelé, bár a kiválóan teljesítő OTP-nek nagyon nehezen sikerült ellensúlyozni a visszaeső gyógyszercégeket.


Ismét rendkívül érdekes képet mutat a régió legjobban teljesítő papírjainak áttekintése. A lista élén immár 3. hete az FHB szerepel, a jelzálogbank egyelőre megállíthatatlannak tűnik. A magyar papírok közül még bekerült a TOP12-be a Pannonplast, az OTP és a Mol, jelezve a piac továbbra is bullish. A magyar és orosz papírokon kívül mindössze 1 cseh papírnak, a Komercni Bankának sikerült bekerülnie a legjobban teljesítő papírok körébe, ez azt jelzi, hogy a magasan árazott lengyel bankokhoz képest továbbra is alternatívákat keres a piac.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A legrosszabbul teljesítő régiós papírok terén nem szeretnénk Kökény Mihályt idézni (Madrid...), de rendkívül feltűnő, hogy a két leggyengébb régiós papír az Egis és a Richter lett. A miniszterrel szemben mi továbbra a gyógyszerár ultimátumot tudjuk a gyengélkedés mögött. A gyengülő papírok listáját meghatározzák a lengyel részvények, jellemző, hogy Oroszországot csak egy söripari cég képviseli a legrosszabbak között.


A bank és távközlési szektor blue chipjeit áttekintve, az elmúlt 3 hónapot a magyar papírok teljesítettek legjobban, különösen az OTP emelkedése volt meggyőző. A lengyel blue chipek szinte teljesen leálltak, sem a Pekao, sem a TPSA nem képes követni a cseh és magyar papírokat. A régió árazása a kiegyenlítődés felé halad.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?