36 °C Budapest

Hosszúra sikerült Putyin listája...

Pénzcentrum
2004. március 19. 14:00

Mint ismeretes, az orosz választások nem tartogattak túl sok izgalmat és Vlagyimir Putyin "fényes" győzelmével értek véget. Az elnök várhatóan a május 8-i újra-beiktatása után teszi közzé politikai programját. Az eddigi nyilatkozatok alapján nem számíthatunk hatalmas változásra a reformprogramban. Egyelőre csupán az előzetes választási eredmények ismertek (a hivatalos végeredmény március 25-ére várható), melyek szerint Putyin a szavazatok 71.2%-át tudhatja magáénak, míg legnagyobb vetélytársa a kommunista párti Nikolai Kharitonov mindössze 13.7%-ot szerzett. A hatóságoknak végül sikerült a szavazásra jogosultak 64.3%-át részvételre buzdítani, így bőven túllépték az 50%-os küszöböt.


Győzelmét megerősítő beszédében Putyin elmondta, hogy mindent megtesz Oroszország gazdaságának stabil növekedéséért, mely azonban nem öncél, csupán eszköz az orosz lakosság jólétének növelésére.

Elemzők széles körben úgy vélik, hogy a valódi, hosszú távon is fenntartható növekedéshez strukturális reformok szükségeltetnek. A kormány eddigi állásfoglalásából úgy tűnik, készek lépni a cél érdekében. Igaz, hogy Putyin csak május 8-i beiktató beszédében tárja teljes egészében a nyilvánosság elé politikai programját, a reformok által megcélzott területek viszont már "kiszivárogtak": Változtatások várhatók az adórendszerben, a természetes monopóliumok területén, az államigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban egyaránt. Bár a bankrendszer reformja ezidáig nem került említésre, sokak szerint erre is számíthatunk az újabb négyéves periódus során.


Az adórendszer változtatásáról szóló vitákat Kasyanov kormányának menesztése szakította félbe. A tervezet a járulékterhek és az áfa csökkentését egyaránt tartalmazta, a kieső bevételek pótlását pedig a nyersanyag-kitermelő szektor magasabb adóterheivel kívánta kompenzálni. Az orosz vezetés azt reméli, az adók csökkentése visszaszoríthatja az adócsalások magas számát és adófizetésre ösztönözheti a lakosságot. A módosításokra hatással lehet a kelet-európai befektető-csalogató politikák sorozata is.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00