Okosan az osztalékkal: melyik áramszolgáltatóba fektessünk?

Pénzcentrum
2004. március 17. 08:25

Az elmúlt napokban érzékelhetően megélénkült az aktivitás a magas osztalékhozammal kecsegtető áramszolgáltatók piacán, amely több esetben az árfolyamok szignifikáns elmozdulásával párosult. Az egyre-másra érkező közgyűlési meghívókban mind több társaság nyilvánosságra hozta a javasolt osztalék mértékét, mindenképpen érdemes megvizsgálni, vajon melyik részvény mekkora osztalékhozamot rejt magában, érdemes-e még vételi megbízást adni vagy célszerű inkább a kockázatmentes állampapírpiaci hozamokat preferálni.

Táblázatunkban a három éves államkötvények tegnapi referenciahozamát alkalmaztuk összehasonlító értékként, mivel ez tekinthető olyan időtávnak, amely még nagy valószínűséggel nem okoz komoly változást a társaságok osztalékpolitikájában.

Ha a magánbefektetők által osztalékjövedelem után fizetendő adót is figyelembe vesszük, az elmúlt egy hónap hozamcsökkenésének ismeretében is kecsegtetőnek tűnik a lejáratig kézben tartott kötvényportfolió.


A tegnapi záróárak ismeretében a Démász, a Dédász, az Édász és a Titász átlagosan 10.1%-os osztalékhozammal forog.

A Dédász és a Titász esetében a Démászhoz képest magasabb hozamot indokolhatja a lényegesen alacsonyabb közkézhányaddal és likviditással járó magasabb kockázati prémium. Az Édász esetében más a helyzet: részvényei az elmúlt napokban mutatott szárnyalás után a leglikvidebb áramszolgáltatóhoz hasonló osztalékhozam mellett cserélnek gazdát.

A parketten forgó áramszolgáltatók közül az Elmű és az Émász még nem publikálta a javasolt osztalék mértékét, esetükben az elmúlt évek osztalékfizetési gyakorlatát, illetve gazdálkodási folyamatait áttekintve, konzervatívan 90% körüli osztalékkifizetési rátát prognosztizáltunk.

A még kérdéses osztaléknagysággal bíró áramszolgáltatók közül az Émásztól nem várunk pozitív meglepetést, annál érdekesebb lehet az Elmű piacán egy vételi megbízás lehetőségét mérlegelni.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?