37 °C Budapest

Közel 20%-kal bővült januárban az ipari export

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 januárjában 7.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt - közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 0.2%-kal emelkedett.

A tendeciózussá váló növekedést mutató ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első hónapjában az ipari export 18.7%-kal nőtt . A legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést (29.5%) a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nyújtotta. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari exportból mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.7%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 3.6%-kal csökkent.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 25.7%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kimagasló teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai termék, készülék gyártása ágazat átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. Jelentősen, 12.9%-kal bővült a kisebb súlyú egyéb nem fém ásványi anyag gyártása, mely a belföldi kereslet élénküléséhez kapcsolódik.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét kitevő járműgyártás volumene az év első hónapjában az ipari átlagnál kisebb mértékben, 6.5%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 4.6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól . A visszaeséshez részben hozzájárult a dohánygyárak kapacitásleépítése is. Nagyobb mértékben, 17.5%-kal csökkent a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése, ahol az erős import illetve itt is a kapacitásleépítések éreztették hatásukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


2004 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 18.6%-kal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.7%-kal emelkedtek , az új belföldi megrendelések ezzel szemben 6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 22.6%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A rendelésállomány alakulása további várhatóan dinamikus teljesítménynövekedésre utal.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 2.9%-os létszámcsökkenés mellett 10.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A termelékenység javulása továbra is meghaladja a reálbérnövekedés mértékét, mely az egységbérköltség csökkenését jelenti.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?