28 °C Budapest

Közel 20%-kal bővült januárban az ipari export

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 januárjában 7.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt - közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 0.2%-kal emelkedett.

A tendeciózussá váló növekedést mutató ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első hónapjában az ipari export 18.7%-kal nőtt . A legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést (29.5%) a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nyújtotta. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari exportból mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.7%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 3.6%-kal csökkent.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 25.7%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kimagasló teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai termék, készülék gyártása ágazat átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. Jelentősen, 12.9%-kal bővült a kisebb súlyú egyéb nem fém ásványi anyag gyártása, mely a belföldi kereslet élénküléséhez kapcsolódik.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét kitevő járműgyártás volumene az év első hónapjában az ipari átlagnál kisebb mértékben, 6.5%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 4.6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól . A visszaeséshez részben hozzájárult a dohánygyárak kapacitásleépítése is. Nagyobb mértékben, 17.5%-kal csökkent a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése, ahol az erős import illetve itt is a kapacitásleépítések éreztették hatásukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


2004 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 18.6%-kal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.7%-kal emelkedtek , az új belföldi megrendelések ezzel szemben 6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 22.6%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A rendelésállomány alakulása további várhatóan dinamikus teljesítménynövekedésre utal.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 2.9%-os létszámcsökkenés mellett 10.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A termelékenység javulása továbra is meghaladja a reálbérnövekedés mértékét, mely az egységbérköltség csökkenését jelenti.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43