Közel 20%-kal bővült januárban az ipari export

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 januárjában 7.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt - közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 0.2%-kal emelkedett.

A tendeciózussá váló növekedést mutató ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első hónapjában az ipari export 18.7%-kal nőtt . A legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést (29.5%) a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nyújtotta. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari exportból mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.7%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 3.6%-kal csökkent.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 25.7%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kimagasló teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai termék, készülék gyártása ágazat átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. Jelentősen, 12.9%-kal bővült a kisebb súlyú egyéb nem fém ásványi anyag gyártása, mely a belföldi kereslet élénküléséhez kapcsolódik.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét kitevő járműgyártás volumene az év első hónapjában az ipari átlagnál kisebb mértékben, 6.5%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 4.6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól . A visszaeséshez részben hozzájárult a dohánygyárak kapacitásleépítése is. Nagyobb mértékben, 17.5%-kal csökkent a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése, ahol az erős import illetve itt is a kapacitásleépítések éreztették hatásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2004 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 18.6%-kal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.7%-kal emelkedtek , az új belföldi megrendelések ezzel szemben 6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 22.6%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A rendelésállomány alakulása további várhatóan dinamikus teljesítménynövekedésre utal.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 2.9%-os létszámcsökkenés mellett 10.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A termelékenység javulása továbra is meghaladja a reálbérnövekedés mértékét, mely az egységbérköltség csökkenését jelenti.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM