14 °C Budapest

Közel 20%-kal bővült januárban az ipari export

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:00

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 januárjában 7.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 9.9%-kal nőtt - közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 0.2%-kal emelkedett.

A tendeciózussá váló növekedést mutató ipari termelés növekménye teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2004 első hónapjában az ipari export 18.7%-kal nőtt . A legnagyobb mértékű exportvolumen-bővülést (29.5%) a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40%-át képviselő villamos gép, műszer gyártása nyújtotta. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari exportból mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 12.7%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 3.6%-kal csökkent.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 25.7%-kal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kimagasló teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai termék, készülék gyártása ágazat átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. Jelentősen, 12.9%-kal bővült a kisebb súlyú egyéb nem fém ásványi anyag gyártása, mely a belföldi kereslet élénküléséhez kapcsolódik.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét kitevő járműgyártás volumene az év első hónapjában az ipari átlagnál kisebb mértékben, 6.5%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 4.6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól . A visszaeséshez részben hozzájárult a dohánygyárak kapacitásleépítése is. Nagyobb mértékben, 17.5%-kal csökkent a bőrtermék-, lábbeligyártás termelése, ahol az erős import illetve itt is a kapacitásleépítések éreztették hatásukat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2004 januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelései számottevően, 18.6%-kal nőttek. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések jelentősen, 24.7%-kal emelkedtek , az új belföldi megrendelések ezzel szemben 6%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány 22.6%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét. A rendelésállomány alakulása további várhatóan dinamikus teljesítménynövekedésre utal.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 2.9%-os létszámcsökkenés mellett 10.6%-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában. A termelékenység javulása továbra is meghaladja a reálbérnövekedés mértékét, mely az egységbérköltség csökkenését jelenti.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem