Surányi György: súlyos növekedési áldozatokat hoz az euró gyors bevezetése

Pénzcentrum
2004. március 10. 16:36

Surányi György előadásában elsősorban az euró bevezetésének kritériumait elemezte. Éles kritikával szólt a maastrichti feltételekről, a Stabilitási és Növekedési Egyezményekről. Ezek a bent levő országokat és a csatlakozókat is inkább hátrányosan érintik a feltételek inkonzisztenciája miatt. Az euró gyors bevezetése súlyos növekedési áldozatokat hozna - vélte a CIB elnöke.

A probléma nem az, hogy a szabályok túl szigorúak, hanem inkább az, hogy belső ellentmondásoktól feszítettek, a már bent levő országoknak is növekedési áldozatokat okoz. Ez különösen így van a csatlakozó országoknál.

A Stabilitási és Növekedési Egyezményben foglaltak tehát a modern gazdaságok esetében sem alkalmasak arra, hogy a maximális növekedési pályán tartsák őket (a pénzügyi egyensúly megtartása mellett), még kevésbé alkalmasak a felzárkózó országok számára. Az utóbbi országcsoport súlyos hosszú távú növekedési veszteséget szenvedhet el.

Surányi szerint teljesen egyoldalú megközelítés érvényesül a feltételek között a pénzügyi egyensúly kérdésében, ugyanis az csak a költségvetés oldaláról közelít (hosszú távon kiegyensúlyozott költségvetési politika). Ez a szemlélet figyelmen kívül hagyja a magánszektor nettó pénzügyi megtakarításait, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen belföldi megtakarítás mellett alakul ki egy államháztartási hiány. Ha a kiegyensúlyozott költségvetési politika megvalósulna, az 10-15 éven belül az államadósság eltűnéséhez vezetne. Ez a megtakarítási piacon súlyos válságot idézhetne elő. Surányi hangsúlyozta, hogy a Stabilitási és Növekedési Egyezmény egyáltalán nem szól arról, hogy a költségvetési hiány milyen szerkezetben áll elő.

Az optimális inflációs pálya nem a maastrichti kritériumoknak felel meg a csatlakozó országok esetében - állította Surányi. A CIB elnöke szerint az optimális inflációs pálya a 3-5%-os sávban alakulhat felzárkózó országoknál, mely magasabb a maastrichti feltételek alapján kívánatosnál.. Ennek oka részben az ún. Balassa-Samuelson hatás, ugyanakkor említeni kell még, hogy az ár-, bér- és jövedelemarányok jelentősen torzítottak, melyeket rendezni kell. Minél nagyobb a reálkonvergenciában a lemaradás és minél nagyobb a nominális konvergencia sebessége, annál nagyobb az euró bevezetésének költsége, a gazdasági növekedési áldozat - állította Surányi.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem