22 °C Budapest

Surányi György: súlyos növekedési áldozatokat hoz az euró gyors bevezetése

Pénzcentrum
2004. március 10. 16:36

Surányi György előadásában elsősorban az euró bevezetésének kritériumait elemezte. Éles kritikával szólt a maastrichti feltételekről, a Stabilitási és Növekedési Egyezményekről. Ezek a bent levő országokat és a csatlakozókat is inkább hátrányosan érintik a feltételek inkonzisztenciája miatt. Az euró gyors bevezetése súlyos növekedési áldozatokat hozna - vélte a CIB elnöke.

A probléma nem az, hogy a szabályok túl szigorúak, hanem inkább az, hogy belső ellentmondásoktól feszítettek, a már bent levő országoknak is növekedési áldozatokat okoz. Ez különösen így van a csatlakozó országoknál.

A Stabilitási és Növekedési Egyezményben foglaltak tehát a modern gazdaságok esetében sem alkalmasak arra, hogy a maximális növekedési pályán tartsák őket (a pénzügyi egyensúly megtartása mellett), még kevésbé alkalmasak a felzárkózó országok számára. Az utóbbi országcsoport súlyos hosszú távú növekedési veszteséget szenvedhet el.

Surányi szerint teljesen egyoldalú megközelítés érvényesül a feltételek között a pénzügyi egyensúly kérdésében, ugyanis az csak a költségvetés oldaláról közelít (hosszú távon kiegyensúlyozott költségvetési politika). Ez a szemlélet figyelmen kívül hagyja a magánszektor nettó pénzügyi megtakarításait, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen belföldi megtakarítás mellett alakul ki egy államháztartási hiány. Ha a kiegyensúlyozott költségvetési politika megvalósulna, az 10-15 éven belül az államadósság eltűnéséhez vezetne. Ez a megtakarítási piacon súlyos válságot idézhetne elő. Surányi hangsúlyozta, hogy a Stabilitási és Növekedési Egyezmény egyáltalán nem szól arról, hogy a költségvetési hiány milyen szerkezetben áll elő.

Az optimális inflációs pálya nem a maastrichti kritériumoknak felel meg a csatlakozó országok esetében - állította Surányi. A CIB elnöke szerint az optimális inflációs pálya a 3-5%-os sávban alakulhat felzárkózó országoknál, mely magasabb a maastrichti feltételek alapján kívánatosnál.. Ennek oka részben az ún. Balassa-Samuelson hatás, ugyanakkor említeni kell még, hogy az ár-, bér- és jövedelemarányok jelentősen torzítottak, melyeket rendezni kell. Minél nagyobb a reálkonvergenciában a lemaradás és minél nagyobb a nominális konvergencia sebessége, annál nagyobb az euró bevezetésének költsége, a gazdasági növekedési áldozat - állította Surányi.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM