Magánnyugdíjpénztár és deficit - miért is lehetne kisebb az ÁHT hiány?

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:00

A mai napon tesz állásfoglalást az Eurostat az államháztartási hiány mértékét érintő igen fontos kérdésről. A probléma lényege, hogy a magánnyudíjpénztári befizetések hogyan befolyásolják az államháztartás hiányának elszámolását. Magyarország esetében a többpilléres rendszer illetve a módszertan miatt a deficitbe ezek a "befizetések" beleszámítanak, tehát hiányt okozó - növelő -tényezők. Ezek nélkül az államháztartási deficit a GDP közel 1%-val lenne alacsonyabb.

A többpilléres nyugdíjrendszer bevezetésével, a magánnyugdíjpénztárak megjelenésével a közterhek fizetésének, illetve a kifizetéseknek a rendszere is megváltozik. A felosztó-kirovó rendszer esetén az adott időszaki befizetések kell hogy fedezzék az aktuális nyugdíjfizetési kötelezettséget az állam részéről.

A magánnyugdíjpéntárak megjelenésével ugyanakkor a munkáltató a járulékalapnak immár 8%-át a magánnyugdíjpénztárnak fizeti be, ezzel párhuzamosan pedig az államnak befizetett rész a korábbiaknál alacsonyabb . Ily módon, tehát kevesebb az a forrás, amiből most a felosztó kirovó rendszer alapján fizetni lehetne (akik most mentek nyugdíjba, azok még nem magánnyugdíjpénztári tagok). A különbséget a központi költségvetés téríti meg a nyugdíjalapnak, mely a 2004-es költségvetési törvény szerint az idén összességében 168 mrd Ft. Ezt a nyugdíjalap ténylegesen ki is fizeti, tehát konkrét kiadásként megjelenik a rendszerek közötti elszámolás mellett.

A magánnyugdíjpénztári befizetések a magánnyugdíjpénztárban mint megtakarítások "lecsapódnak" (nem jelentenek keresletnövelő tényezőt a gazdaságban), ugyanakkor áttételesen a költségvetésben mint kvázi kiadások megjelennek (a nyudíjakat ki kell fizetni).

A közgazdasági értelmezés szerint mivel a magánnyugdíjpénztári megtakarítások nem generálnak keresletet, ezért az ezekhez kapcsolódó költségvetési kifizetéseket sem kell hiánynövelő tényezőként elszámolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha az Eurostat amellett foglal állást, hogy ezeket a kifizetéseket a hiányba nem kell beszámolni, akkor az idei tervezett hiány a 4.6% helyett 4% alá csökkenhet (a piaci 5% körüli becsléssel szemben 4%c közelébe). Egy ilyen módszertani változás természetesen a maastrichti költségvetési hiányra vonatkozó kritérium teljesítését is nagyban megkönnyítené.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm