30 °C Budapest

Magánnyugdíjpénztár és deficit - miért is lehetne kisebb az ÁHT hiány?

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:00

A mai napon tesz állásfoglalást az Eurostat az államháztartási hiány mértékét érintő igen fontos kérdésről. A probléma lényege, hogy a magánnyudíjpénztári befizetések hogyan befolyásolják az államháztartás hiányának elszámolását. Magyarország esetében a többpilléres rendszer illetve a módszertan miatt a deficitbe ezek a "befizetések" beleszámítanak, tehát hiányt okozó - növelő -tényezők. Ezek nélkül az államháztartási deficit a GDP közel 1%-val lenne alacsonyabb.

A többpilléres nyugdíjrendszer bevezetésével, a magánnyugdíjpénztárak megjelenésével a közterhek fizetésének, illetve a kifizetéseknek a rendszere is megváltozik. A felosztó-kirovó rendszer esetén az adott időszaki befizetések kell hogy fedezzék az aktuális nyugdíjfizetési kötelezettséget az állam részéről.

A magánnyugdíjpéntárak megjelenésével ugyanakkor a munkáltató a járulékalapnak immár 8%-át a magánnyugdíjpénztárnak fizeti be, ezzel párhuzamosan pedig az államnak befizetett rész a korábbiaknál alacsonyabb . Ily módon, tehát kevesebb az a forrás, amiből most a felosztó kirovó rendszer alapján fizetni lehetne (akik most mentek nyugdíjba, azok még nem magánnyugdíjpénztári tagok). A különbséget a központi költségvetés téríti meg a nyugdíjalapnak, mely a 2004-es költségvetési törvény szerint az idén összességében 168 mrd Ft. Ezt a nyugdíjalap ténylegesen ki is fizeti, tehát konkrét kiadásként megjelenik a rendszerek közötti elszámolás mellett.

A magánnyugdíjpénztári befizetések a magánnyugdíjpénztárban mint megtakarítások "lecsapódnak" (nem jelentenek keresletnövelő tényezőt a gazdaságban), ugyanakkor áttételesen a költségvetésben mint kvázi kiadások megjelennek (a nyudíjakat ki kell fizetni).

A közgazdasági értelmezés szerint mivel a magánnyugdíjpénztári megtakarítások nem generálnak keresletet, ezért az ezekhez kapcsolódó költségvetési kifizetéseket sem kell hiánynövelő tényezőként elszámolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha az Eurostat amellett foglal állást, hogy ezeket a kifizetéseket a hiányba nem kell beszámolni, akkor az idei tervezett hiány a 4.6% helyett 4% alá csökkenhet (a piaci 5% körüli becsléssel szemben 4%c közelébe). Egy ilyen módszertani változás természetesen a maastrichti költségvetési hiányra vonatkozó kritérium teljesítését is nagyban megkönnyítené.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?