Magánnyugdíjpénztár és deficit - miért is lehetne kisebb az ÁHT hiány?

Pénzcentrum
2004. március 2. 12:00

A mai napon tesz állásfoglalást az Eurostat az államháztartási hiány mértékét érintő igen fontos kérdésről. A probléma lényege, hogy a magánnyudíjpénztári befizetések hogyan befolyásolják az államháztartás hiányának elszámolását. Magyarország esetében a többpilléres rendszer illetve a módszertan miatt a deficitbe ezek a "befizetések" beleszámítanak, tehát hiányt okozó - növelő -tényezők. Ezek nélkül az államháztartási deficit a GDP közel 1%-val lenne alacsonyabb.

A többpilléres nyugdíjrendszer bevezetésével, a magánnyugdíjpénztárak megjelenésével a közterhek fizetésének, illetve a kifizetéseknek a rendszere is megváltozik. A felosztó-kirovó rendszer esetén az adott időszaki befizetések kell hogy fedezzék az aktuális nyugdíjfizetési kötelezettséget az állam részéről.

A magánnyugdíjpéntárak megjelenésével ugyanakkor a munkáltató a járulékalapnak immár 8%-át a magánnyugdíjpénztárnak fizeti be, ezzel párhuzamosan pedig az államnak befizetett rész a korábbiaknál alacsonyabb . Ily módon, tehát kevesebb az a forrás, amiből most a felosztó kirovó rendszer alapján fizetni lehetne (akik most mentek nyugdíjba, azok még nem magánnyugdíjpénztári tagok). A különbséget a központi költségvetés téríti meg a nyugdíjalapnak, mely a 2004-es költségvetési törvény szerint az idén összességében 168 mrd Ft. Ezt a nyugdíjalap ténylegesen ki is fizeti, tehát konkrét kiadásként megjelenik a rendszerek közötti elszámolás mellett.

A magánnyugdíjpénztári befizetések a magánnyugdíjpénztárban mint megtakarítások "lecsapódnak" (nem jelentenek keresletnövelő tényezőt a gazdaságban), ugyanakkor áttételesen a költségvetésben mint kvázi kiadások megjelennek (a nyudíjakat ki kell fizetni).

A közgazdasági értelmezés szerint mivel a magánnyugdíjpénztári megtakarítások nem generálnak keresletet, ezért az ezekhez kapcsolódó költségvetési kifizetéseket sem kell hiánynövelő tényezőként elszámolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az Eurostat amellett foglal állást, hogy ezeket a kifizetéseket a hiányba nem kell beszámolni, akkor az idei tervezett hiány a 4.6% helyett 4% alá csökkenhet (a piaci 5% körüli becsléssel szemben 4%c közelébe). Egy ilyen módszertani változás természetesen a maastrichti költségvetési hiányra vonatkozó kritérium teljesítését is nagyban megkönnyítené.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?