27 °C Budapest

GKI: folytatódik a trendváltás

Pénzcentrum
2004. március 1. 08:41

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint 2004-ben folytatódik a tavaly ősszel elkezdődött trendváltás. A gazdasági növekedés kissé gyorsul, az egyensúly szerényen javul, tovább fékeződik a lakossági jövedelmek bővülése, az infláció viszont emelkedik.

Az ipari termelés volumene tavaly az első negyedévben alig emelkedett, a IV. negyedévben viszont mintegy 10%-kal bővült. Az export euróban mért bővülése az utolsó négy hónap közül háromban meghaladta a 10%-ot, decemberben a 20%-ot is. A GDP növekedése így 2003-ban feltehetőleg elérte a 3%-ot. Idén további gyorsulás, 3.5% körüli növekedés várható. Ugyanakkor változás megy végbe a belső felhasználás szerkezetében, míg tavaly a fogyasztás 7, a beruházások 3% körül bővültek, idén fordított dinamika, a beruházások 8, a fogyasztás 2%-os emelkedése valószínű. Ezzel is összefügg, hogy az építőipar a 2003. évinél jóval gyorsabban, a kereskedelem viszont lassabban fejlődik.

A foglalkoztatottak száma éves átlagban a költségvetési szektorban érezhetően, az üzleti szférában minimálisan emelkedett. Az év végén azonban a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben már csökkent a foglalkoztatottak száma 2002 decemberéhez képest. A versenyszférában 9, a költségvetésiben csaknem 18%-kal emelkedtek a bruttó keresetek. Ez utóbbiaknál az év első nyolc hónapjában még 20, az utolsó négy hónapban már csak 7% körüli volt a növekedés. A reálkeresetek 9.2%-kal voltak magasabbak a 2002. évinél. Idén viszont a bérek vásárlóereje csak 1%-kal lesz nagyobb a tavalyinál.

A külső egyensúly 2003-ban sokat romlott, azonban trendváltásra utal, hogy a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya az utolsó negyedévben már kisebb volt, mint egy évvel korábban. Idén - főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan - a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban részben ellentételezi az idegenforgalmi aktívum bővülése. A GDP 5.6-5.8%-át kitevő tavalyi hiány idén várhatóan 5.5% alá csökken.

A kormány szerint az államháztartás EU módszertana szerint számított hiánya 2004-ben a GDP 4.6% lesz , míg az ún. pénzforgalmi szemléletű, vagyis a tényleges havi pénzmozgásokat összegző deficit 5.8% körül várható. A kormány feltehetőleg valóban mindent el fog követni, hogy a hiány ne legyen magasabb ennél, a hitelessége szempontjából immár kulcsfontosságú szintnél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő hónapokban az áremelkedés még átmenetileg gyorsul, 7% fölé kerül, az év végére azonban ismét 5.5-6% között várható .

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM