GKI: folytatódik a trendváltás

Pénzcentrum
2004. március 1. 08:41

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint 2004-ben folytatódik a tavaly ősszel elkezdődött trendváltás. A gazdasági növekedés kissé gyorsul, az egyensúly szerényen javul, tovább fékeződik a lakossági jövedelmek bővülése, az infláció viszont emelkedik.

Az ipari termelés volumene tavaly az első negyedévben alig emelkedett, a IV. negyedévben viszont mintegy 10%-kal bővült. Az export euróban mért bővülése az utolsó négy hónap közül háromban meghaladta a 10%-ot, decemberben a 20%-ot is. A GDP növekedése így 2003-ban feltehetőleg elérte a 3%-ot. Idén további gyorsulás, 3.5% körüli növekedés várható. Ugyanakkor változás megy végbe a belső felhasználás szerkezetében, míg tavaly a fogyasztás 7, a beruházások 3% körül bővültek, idén fordított dinamika, a beruházások 8, a fogyasztás 2%-os emelkedése valószínű. Ezzel is összefügg, hogy az építőipar a 2003. évinél jóval gyorsabban, a kereskedelem viszont lassabban fejlődik.

A foglalkoztatottak száma éves átlagban a költségvetési szektorban érezhetően, az üzleti szférában minimálisan emelkedett. Az év végén azonban a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben már csökkent a foglalkoztatottak száma 2002 decemberéhez képest. A versenyszférában 9, a költségvetésiben csaknem 18%-kal emelkedtek a bruttó keresetek. Ez utóbbiaknál az év első nyolc hónapjában még 20, az utolsó négy hónapban már csak 7% körüli volt a növekedés. A reálkeresetek 9.2%-kal voltak magasabbak a 2002. évinél. Idén viszont a bérek vásárlóereje csak 1%-kal lesz nagyobb a tavalyinál.

A külső egyensúly 2003-ban sokat romlott, azonban trendváltásra utal, hogy a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya az utolsó negyedévben már kisebb volt, mint egy évvel korábban. Idén - főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan - a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban részben ellentételezi az idegenforgalmi aktívum bővülése. A GDP 5.6-5.8%-át kitevő tavalyi hiány idén várhatóan 5.5% alá csökken.

A kormány szerint az államháztartás EU módszertana szerint számított hiánya 2004-ben a GDP 4.6% lesz , míg az ún. pénzforgalmi szemléletű, vagyis a tényleges havi pénzmozgásokat összegző deficit 5.8% körül várható. A kormány feltehetőleg valóban mindent el fog követni, hogy a hiány ne legyen magasabb ennél, a hitelessége szempontjából immár kulcsfontosságú szintnél.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő hónapokban az áremelkedés még átmenetileg gyorsul, 7% fölé kerül, az év végére azonban ismét 5.5-6% között várható .

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?