10 °C Budapest

Ecostat: 6.5%-os inflációs prognózis, hónapokig magas kamatok

Pénzcentrum
2004. február 26. 09:30

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a magyar gazdaság 2004-ben gyorsuló ütemben növekedhet. Ezt alátámasztja az is, hogy a vállalati konjunktúra előrejelzések szerint a reálgazdaság az előző évinél magasabb növekedést érhet el.

A magyar gazdaság előző évi GDP növekedésére március elején lesznek előzetes adatok, az Ecostat becslése alapján azonban 2.8 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték. 2004-ben javuló külső kereslettel számolva a növekedés 3.2 százalék körül várható . A lakossági fogyasztás előző évi magas, 7 százalék körüli dinamikája 3 százalék alá csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

Azipari termelés 2003 végén kiugróan magas, 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, az exportértékesítés növekedése meghaladta a 20 százalékot. Mindez elsősorban két ágazat, a járműgyártás és a villamos gép gyártás dinamikus növekedésének tudható be. Kérdéses hogy mennyiben követi a többi ágazat a termelés-növekedést. Összességében az ideihez hasonló, 6.5 százalékos növekedés várható .

Az államháztartás előző évi GDP arányos hiánya eredményszemléletben (azaz az Európai Uniós módszertan szerint) előzetes adatok alapján elérte az 5.7 százalékot, szemben a tervezett 4.8 százalékkal.

2004-ben a deficit (4.6 százalékos hiánnyal és 20,450 milliárd forintos GDP-vel számolva) eléri a 940 milliárd forintot - 180-190 milliárd forintos megszorítás mellett. Mindez több mint 300 milliárd forintos eltérést jelent a költségvetési törvényhez képest . Egyéb tényezőket is figyelembe véve az eltérés ennél nagyobb is lehet.

Az eltérésre magyarázatot ad a 2003. évi bázis jelentős módosulása (a 4.8 százalékos tervvel szemben 5.7 százalékos lett a hiány), a kamatkiadások emelkedése, valamint a tervezéshez használt makrogazdasági keretszámok változása. Emellett olyan egyéb tételek is módosíthatják a korábbi tervben szereplő hiányt, mint az Európai Uniós források felhasználásának tervezettől eltérő hatékonysága, adóbevételek vártnál alacsonyabb szintje (elsősorban EVA valamint az újonnan bevezetett ökoadó), vagy a mezőgazdasági támogatás növelésének igénye. Figyelembe véve, hogy a tervezett intézkedések alapvetően az állami szférát érintik, mely - nemzetközi tapasztalatok alapján - meglehetősen rugalmatlan a kiadáscsökkentő intézkedésekre, összességében GDP arányosan 4.8 százalékos hiányt prognosztizál az Ecostat .

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külső egyensúly jelentősen romlott 2003-ban. Az év második felében, a világgazdaság konjunktúra enyhe élénkülésével párhuzamosan először az import növekedett, majd év végére az export volumenindexe "utolérte" a behozatalét. A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldala kedvezőtlenül változott, az adósság aránya emelkedett 2003-ban. 2004-ben kis mértékben romló külső egyensúlymutatókkal számolnak.

A fogyasztói árak januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 6.6 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés legfontosabb összetevője az áfa és jövedéki adókulcsok változása volt. Minthogy az adóváltozás a korábban vártnál nagyobb mértékben épült be a fogyasztói árakba, az ebből adódó inflációs többlet elérheti az 1.5 százalékpontot, ami kissé meghaladja az Ecostat korábbi várakozásait. A reáljövedelmek várhatóan nem emelkednek 1 százaléknál magasabb mértékben. Összességében 6.5 százalékos éves átlagos inflációra számít az intézet 2004-ben (MNB:7.4%, PM: 6-6.5%).

Az irányadó kamatot a közeljövőben várhatóan nem csökkenti a jegybank. A bejelentés a devizapiacon a forint euróval szembeni erősödését eredményezte. Az árfolyam gyengülésének veszélyétől tartó jegybank várhatóan még hónapokig kitart a magas kamatszint mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem