Ecostat: 6.5%-os inflációs prognózis, hónapokig magas kamatok

Pénzcentrum
2004. február 26. 09:30

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a magyar gazdaság 2004-ben gyorsuló ütemben növekedhet. Ezt alátámasztja az is, hogy a vállalati konjunktúra előrejelzések szerint a reálgazdaság az előző évinél magasabb növekedést érhet el.

A magyar gazdaság előző évi GDP növekedésére március elején lesznek előzetes adatok, az Ecostat becslése alapján azonban 2.8 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték. 2004-ben javuló külső kereslettel számolva a növekedés 3.2 százalék körül várható . A lakossági fogyasztás előző évi magas, 7 százalék körüli dinamikája 3 százalék alá csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

Azipari termelés 2003 végén kiugróan magas, 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, az exportértékesítés növekedése meghaladta a 20 százalékot. Mindez elsősorban két ágazat, a járműgyártás és a villamos gép gyártás dinamikus növekedésének tudható be. Kérdéses hogy mennyiben követi a többi ágazat a termelés-növekedést. Összességében az ideihez hasonló, 6.5 százalékos növekedés várható .

Az államháztartás előző évi GDP arányos hiánya eredményszemléletben (azaz az Európai Uniós módszertan szerint) előzetes adatok alapján elérte az 5.7 százalékot, szemben a tervezett 4.8 százalékkal.

2004-ben a deficit (4.6 százalékos hiánnyal és 20,450 milliárd forintos GDP-vel számolva) eléri a 940 milliárd forintot - 180-190 milliárd forintos megszorítás mellett. Mindez több mint 300 milliárd forintos eltérést jelent a költségvetési törvényhez képest . Egyéb tényezőket is figyelembe véve az eltérés ennél nagyobb is lehet.

Az eltérésre magyarázatot ad a 2003. évi bázis jelentős módosulása (a 4.8 százalékos tervvel szemben 5.7 százalékos lett a hiány), a kamatkiadások emelkedése, valamint a tervezéshez használt makrogazdasági keretszámok változása. Emellett olyan egyéb tételek is módosíthatják a korábbi tervben szereplő hiányt, mint az Európai Uniós források felhasználásának tervezettől eltérő hatékonysága, adóbevételek vártnál alacsonyabb szintje (elsősorban EVA valamint az újonnan bevezetett ökoadó), vagy a mezőgazdasági támogatás növelésének igénye. Figyelembe véve, hogy a tervezett intézkedések alapvetően az állami szférát érintik, mely - nemzetközi tapasztalatok alapján - meglehetősen rugalmatlan a kiadáscsökkentő intézkedésekre, összességében GDP arányosan 4.8 százalékos hiányt prognosztizál az Ecostat .

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A külső egyensúly jelentősen romlott 2003-ban. Az év második felében, a világgazdaság konjunktúra enyhe élénkülésével párhuzamosan először az import növekedett, majd év végére az export volumenindexe "utolérte" a behozatalét. A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldala kedvezőtlenül változott, az adósság aránya emelkedett 2003-ban. 2004-ben kis mértékben romló külső egyensúlymutatókkal számolnak.

A fogyasztói árak januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 6.6 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés legfontosabb összetevője az áfa és jövedéki adókulcsok változása volt. Minthogy az adóváltozás a korábban vártnál nagyobb mértékben épült be a fogyasztói árakba, az ebből adódó inflációs többlet elérheti az 1.5 százalékpontot, ami kissé meghaladja az Ecostat korábbi várakozásait. A reáljövedelmek várhatóan nem emelkednek 1 százaléknál magasabb mértékben. Összességében 6.5 százalékos éves átlagos inflációra számít az intézet 2004-ben (MNB:7.4%, PM: 6-6.5%).

Az irányadó kamatot a közeljövőben várhatóan nem csökkenti a jegybank. A bejelentés a devizapiacon a forint euróval szembeni erősödését eredményezte. Az árfolyam gyengülésének veszélyétől tartó jegybank várhatóan még hónapokig kitart a magas kamatszint mellett.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem