26 °C Budapest

Ecostat: 6.5%-os inflációs prognózis, hónapokig magas kamatok

Pénzcentrum
2004. február 26. 09:30

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a magyar gazdaság 2004-ben gyorsuló ütemben növekedhet. Ezt alátámasztja az is, hogy a vállalati konjunktúra előrejelzések szerint a reálgazdaság az előző évinél magasabb növekedést érhet el.

A magyar gazdaság előző évi GDP növekedésére március elején lesznek előzetes adatok, az Ecostat becslése alapján azonban 2.8 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték. 2004-ben javuló külső kereslettel számolva a növekedés 3.2 százalék körül várható . A lakossági fogyasztás előző évi magas, 7 százalék körüli dinamikája 3 százalék alá csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

Azipari termelés 2003 végén kiugróan magas, 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, az exportértékesítés növekedése meghaladta a 20 százalékot. Mindez elsősorban két ágazat, a járműgyártás és a villamos gép gyártás dinamikus növekedésének tudható be. Kérdéses hogy mennyiben követi a többi ágazat a termelés-növekedést. Összességében az ideihez hasonló, 6.5 százalékos növekedés várható .

Az államháztartás előző évi GDP arányos hiánya eredményszemléletben (azaz az Európai Uniós módszertan szerint) előzetes adatok alapján elérte az 5.7 százalékot, szemben a tervezett 4.8 százalékkal.

2004-ben a deficit (4.6 százalékos hiánnyal és 20,450 milliárd forintos GDP-vel számolva) eléri a 940 milliárd forintot - 180-190 milliárd forintos megszorítás mellett. Mindez több mint 300 milliárd forintos eltérést jelent a költségvetési törvényhez képest . Egyéb tényezőket is figyelembe véve az eltérés ennél nagyobb is lehet.

Az eltérésre magyarázatot ad a 2003. évi bázis jelentős módosulása (a 4.8 százalékos tervvel szemben 5.7 százalékos lett a hiány), a kamatkiadások emelkedése, valamint a tervezéshez használt makrogazdasági keretszámok változása. Emellett olyan egyéb tételek is módosíthatják a korábbi tervben szereplő hiányt, mint az Európai Uniós források felhasználásának tervezettől eltérő hatékonysága, adóbevételek vártnál alacsonyabb szintje (elsősorban EVA valamint az újonnan bevezetett ökoadó), vagy a mezőgazdasági támogatás növelésének igénye. Figyelembe véve, hogy a tervezett intézkedések alapvetően az állami szférát érintik, mely - nemzetközi tapasztalatok alapján - meglehetősen rugalmatlan a kiadáscsökkentő intézkedésekre, összességében GDP arányosan 4.8 százalékos hiányt prognosztizál az Ecostat .

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külső egyensúly jelentősen romlott 2003-ban. Az év második felében, a világgazdaság konjunktúra enyhe élénkülésével párhuzamosan először az import növekedett, majd év végére az export volumenindexe "utolérte" a behozatalét. A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldala kedvezőtlenül változott, az adósság aránya emelkedett 2003-ban. 2004-ben kis mértékben romló külső egyensúlymutatókkal számolnak.

A fogyasztói árak januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 6.6 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés legfontosabb összetevője az áfa és jövedéki adókulcsok változása volt. Minthogy az adóváltozás a korábban vártnál nagyobb mértékben épült be a fogyasztói árakba, az ebből adódó inflációs többlet elérheti az 1.5 százalékpontot, ami kissé meghaladja az Ecostat korábbi várakozásait. A reáljövedelmek várhatóan nem emelkednek 1 százaléknál magasabb mértékben. Összességében 6.5 százalékos éves átlagos inflációra számít az intézet 2004-ben (MNB:7.4%, PM: 6-6.5%).

Az irányadó kamatot a közeljövőben várhatóan nem csökkenti a jegybank. A bejelentés a devizapiacon a forint euróval szembeni erősödését eredményezte. Az árfolyam gyengülésének veszélyétől tartó jegybank várhatóan még hónapokig kitart a magas kamatszint mellett.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?