32 °C Budapest

Ecostat: 6.5%-os inflációs prognózis, hónapokig magas kamatok

Pénzcentrum
2004. február 26. 09:30

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szerint a magyar gazdaság 2004-ben gyorsuló ütemben növekedhet. Ezt alátámasztja az is, hogy a vállalati konjunktúra előrejelzések szerint a reálgazdaság az előző évinél magasabb növekedést érhet el.

A magyar gazdaság előző évi GDP növekedésére március elején lesznek előzetes adatok, az Ecostat becslése alapján azonban 2.8 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték. 2004-ben javuló külső kereslettel számolva a növekedés 3.2 százalék körül várható . A lakossági fogyasztás előző évi magas, 7 százalék körüli dinamikája 3 százalék alá csökken, az export növekedése ugyanakkor bővül.

Azipari termelés 2003 végén kiugróan magas, 10 százalékot meghaladó mértékben bővült, az exportértékesítés növekedése meghaladta a 20 százalékot. Mindez elsősorban két ágazat, a járműgyártás és a villamos gép gyártás dinamikus növekedésének tudható be. Kérdéses hogy mennyiben követi a többi ágazat a termelés-növekedést. Összességében az ideihez hasonló, 6.5 százalékos növekedés várható .

Az államháztartás előző évi GDP arányos hiánya eredményszemléletben (azaz az Európai Uniós módszertan szerint) előzetes adatok alapján elérte az 5.7 százalékot, szemben a tervezett 4.8 százalékkal.

2004-ben a deficit (4.6 százalékos hiánnyal és 20,450 milliárd forintos GDP-vel számolva) eléri a 940 milliárd forintot - 180-190 milliárd forintos megszorítás mellett. Mindez több mint 300 milliárd forintos eltérést jelent a költségvetési törvényhez képest . Egyéb tényezőket is figyelembe véve az eltérés ennél nagyobb is lehet.

Az eltérésre magyarázatot ad a 2003. évi bázis jelentős módosulása (a 4.8 százalékos tervvel szemben 5.7 százalékos lett a hiány), a kamatkiadások emelkedése, valamint a tervezéshez használt makrogazdasági keretszámok változása. Emellett olyan egyéb tételek is módosíthatják a korábbi tervben szereplő hiányt, mint az Európai Uniós források felhasználásának tervezettől eltérő hatékonysága, adóbevételek vártnál alacsonyabb szintje (elsősorban EVA valamint az újonnan bevezetett ökoadó), vagy a mezőgazdasági támogatás növelésének igénye. Figyelembe véve, hogy a tervezett intézkedések alapvetően az állami szférát érintik, mely - nemzetközi tapasztalatok alapján - meglehetősen rugalmatlan a kiadáscsökkentő intézkedésekre, összességében GDP arányosan 4.8 százalékos hiányt prognosztizál az Ecostat .

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külső egyensúly jelentősen romlott 2003-ban. Az év második felében, a világgazdaság konjunktúra enyhe élénkülésével párhuzamosan először az import növekedett, majd év végére az export volumenindexe "utolérte" a behozatalét. A folyó fizetési mérleg finanszírozási oldala kedvezőtlenül változott, az adósság aránya emelkedett 2003-ban. 2004-ben kis mértékben romló külső egyensúlymutatókkal számolnak.

A fogyasztói árak januárban a várakozásokat meghaladó mértékben, 6.6 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedés legfontosabb összetevője az áfa és jövedéki adókulcsok változása volt. Minthogy az adóváltozás a korábban vártnál nagyobb mértékben épült be a fogyasztói árakba, az ebből adódó inflációs többlet elérheti az 1.5 százalékpontot, ami kissé meghaladja az Ecostat korábbi várakozásait. A reáljövedelmek várhatóan nem emelkednek 1 százaléknál magasabb mértékben. Összességében 6.5 százalékos éves átlagos inflációra számít az intézet 2004-ben (MNB:7.4%, PM: 6-6.5%).

Az irányadó kamatot a közeljövőben várhatóan nem csökkenti a jegybank. A bejelentés a devizapiacon a forint euróval szembeni erősödését eredményezte. Az árfolyam gyengülésének veszélyétől tartó jegybank várhatóan még hónapokig kitart a magas kamatszint mellett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25