A PSZÁF a költségvetési kiadások Felügyeletet érintő csökkentéséről

Pénzcentrum
2004. február 19. 17:57

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljes mértékben megértette azt a kormányzati törekvést, hogy az államháztartás hiányát rendezni szükséges, de ahogy Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak és Draskovics Tibor pénzügyminiszter úrnak írt levelünkben rögzítettük: a PSZÁF azért nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kérést, mert ez kifejezetten jogszabályellenes - áll a PSZÁF Portfolio.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A közlemény így folytatódik:
A nemzetközi elvárásoknak megfelelően a PSZÁF gazdálkodásának a költségvetéstől minden körülmények között függetlennek kell maradnia. Ezt az egyértelmű jogalkotói szándékot tartalmazza a hatályos PSZÁF-törvény: "A Felügyelet bevételeit működésének fedezetére használja fel és azok más célra nem vonhatók el." A PSZÁF államigazgatási szervezet és a költségvetési intézményekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, de a törvény szerint bevételeit és kiadásait az állami költségvetés mindenkori aktuális helyzete nem befolyásolhatja. Ez a PSZÁF gazdálkodási függetlenségének egyik alapja.

A PSZÁF nem a központi költségvetésből kapja a feladatai ellátásához szükséges összeget, hanem a felügyelés díját a felügyelt pénzügyi szervezetek fizetik meg. Ezek a szervezetek eleve elutasítják azt, hogy adófizetési kötelezettségük teljesítésén túl a felügyeleti hatóságnak fizetett felügyeleti díj vagy annak egy része a központi költségvetésbe kerüljön, mert ezt kettős adóztatásnak fogják fel.

A kedvezőtlen pénzügyi helyzet különösen indokolhatja az erőteljesebb felügyeleti fellépést. A PSZÁF éppen ezért tiltakozott 2003-ban is, amikor az ágazati törvények módosítása során csökkentették a felügyeleti díjkulcsokat. Ennek eredményeként 2004-ben több mint 1 milliárd forint bevételkiesés következett be a PSZÁF gazdálkodásában, amely ráadásul egyetlen forinttal sem gazdagítja az állami költségvetést. A díjkulcs-csökkentés önmagában is veszélyezteti a PSZÁF hatékony működését. Tekintettel arra, hogy a PSZÁF feladatai jelentősen bővülnek 2004-ben, különösen az Európai Unióhoz való csatlakozásból adódó feladatok nőnek, a lépés indokolatlan és kockázatos.

A PSZÁF ezt a véleményét kifejtette mind Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak, mind a pénzügyi felügyeletek szakmai kérdéseit kezelő, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosának, Frits Bolkestein úrnak. Reméljük, hogy tiszteletben tartják a PSZÁF gazdasági függetlenségét és a pénzügyminiszter úr nem kezdeményez törvénymódosítást, de ha erre mégis sor kerülne, úgy bízunk abban, hogy ismét ki fogják kérni az Európai Unió illetékeseinek véleményét.

A PSZÁF, ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz költségtakarékos, hatékony és átlátható működésének biztosításáért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapest, 2004. 02. 19.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM