25 °C Budapest

A PSZÁF a költségvetési kiadások Felügyeletet érintő csökkentéséről

Pénzcentrum
2004. február 19. 17:57

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljes mértékben megértette azt a kormányzati törekvést, hogy az államháztartás hiányát rendezni szükséges, de ahogy Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak és Draskovics Tibor pénzügyminiszter úrnak írt levelünkben rögzítettük: a PSZÁF azért nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kérést, mert ez kifejezetten jogszabályellenes - áll a PSZÁF Portfolio.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A közlemény így folytatódik:
A nemzetközi elvárásoknak megfelelően a PSZÁF gazdálkodásának a költségvetéstől minden körülmények között függetlennek kell maradnia. Ezt az egyértelmű jogalkotói szándékot tartalmazza a hatályos PSZÁF-törvény: "A Felügyelet bevételeit működésének fedezetére használja fel és azok más célra nem vonhatók el." A PSZÁF államigazgatási szervezet és a költségvetési intézményekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, de a törvény szerint bevételeit és kiadásait az állami költségvetés mindenkori aktuális helyzete nem befolyásolhatja. Ez a PSZÁF gazdálkodási függetlenségének egyik alapja.

A PSZÁF nem a központi költségvetésből kapja a feladatai ellátásához szükséges összeget, hanem a felügyelés díját a felügyelt pénzügyi szervezetek fizetik meg. Ezek a szervezetek eleve elutasítják azt, hogy adófizetési kötelezettségük teljesítésén túl a felügyeleti hatóságnak fizetett felügyeleti díj vagy annak egy része a központi költségvetésbe kerüljön, mert ezt kettős adóztatásnak fogják fel.

A kedvezőtlen pénzügyi helyzet különösen indokolhatja az erőteljesebb felügyeleti fellépést. A PSZÁF éppen ezért tiltakozott 2003-ban is, amikor az ágazati törvények módosítása során csökkentették a felügyeleti díjkulcsokat. Ennek eredményeként 2004-ben több mint 1 milliárd forint bevételkiesés következett be a PSZÁF gazdálkodásában, amely ráadásul egyetlen forinttal sem gazdagítja az állami költségvetést. A díjkulcs-csökkentés önmagában is veszélyezteti a PSZÁF hatékony működését. Tekintettel arra, hogy a PSZÁF feladatai jelentősen bővülnek 2004-ben, különösen az Európai Unióhoz való csatlakozásból adódó feladatok nőnek, a lépés indokolatlan és kockázatos.

A PSZÁF ezt a véleményét kifejtette mind Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak, mind a pénzügyi felügyeletek szakmai kérdéseit kezelő, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosának, Frits Bolkestein úrnak. Reméljük, hogy tiszteletben tartják a PSZÁF gazdasági függetlenségét és a pénzügyminiszter úr nem kezdeményez törvénymódosítást, de ha erre mégis sor kerülne, úgy bízunk abban, hogy ismét ki fogják kérni az Európai Unió illetékeseinek véleményét.

A PSZÁF, ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz költségtakarékos, hatékony és átlátható működésének biztosításáért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapest, 2004. 02. 19.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22