27 °C Budapest

A PSZÁF a költségvetési kiadások Felügyeletet érintő csökkentéséről

Pénzcentrum
2004. február 19. 17:57

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) teljes mértékben megértette azt a kormányzati törekvést, hogy az államháztartás hiányát rendezni szükséges, de ahogy Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak és Draskovics Tibor pénzügyminiszter úrnak írt levelünkben rögzítettük: a PSZÁF azért nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kérést, mert ez kifejezetten jogszabályellenes - áll a PSZÁF Portfolio.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A közlemény így folytatódik:
A nemzetközi elvárásoknak megfelelően a PSZÁF gazdálkodásának a költségvetéstől minden körülmények között függetlennek kell maradnia. Ezt az egyértelmű jogalkotói szándékot tartalmazza a hatályos PSZÁF-törvény: "A Felügyelet bevételeit működésének fedezetére használja fel és azok más célra nem vonhatók el." A PSZÁF államigazgatási szervezet és a költségvetési intézményekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, de a törvény szerint bevételeit és kiadásait az állami költségvetés mindenkori aktuális helyzete nem befolyásolhatja. Ez a PSZÁF gazdálkodási függetlenségének egyik alapja.

A PSZÁF nem a központi költségvetésből kapja a feladatai ellátásához szükséges összeget, hanem a felügyelés díját a felügyelt pénzügyi szervezetek fizetik meg. Ezek a szervezetek eleve elutasítják azt, hogy adófizetési kötelezettségük teljesítésén túl a felügyeleti hatóságnak fizetett felügyeleti díj vagy annak egy része a központi költségvetésbe kerüljön, mert ezt kettős adóztatásnak fogják fel.

A kedvezőtlen pénzügyi helyzet különösen indokolhatja az erőteljesebb felügyeleti fellépést. A PSZÁF éppen ezért tiltakozott 2003-ban is, amikor az ágazati törvények módosítása során csökkentették a felügyeleti díjkulcsokat. Ennek eredményeként 2004-ben több mint 1 milliárd forint bevételkiesés következett be a PSZÁF gazdálkodásában, amely ráadásul egyetlen forinttal sem gazdagítja az állami költségvetést. A díjkulcs-csökkentés önmagában is veszélyezteti a PSZÁF hatékony működését. Tekintettel arra, hogy a PSZÁF feladatai jelentősen bővülnek 2004-ben, különösen az Európai Unióhoz való csatlakozásból adódó feladatok nőnek, a lépés indokolatlan és kockázatos.

A PSZÁF ezt a véleményét kifejtette mind Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak, mind a pénzügyi felügyeletek szakmai kérdéseit kezelő, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosának, Frits Bolkestein úrnak. Reméljük, hogy tiszteletben tartják a PSZÁF gazdasági függetlenségét és a pénzügyminiszter úr nem kezdeményez törvénymódosítást, de ha erre mégis sor kerülne, úgy bízunk abban, hogy ismét ki fogják kérni az Európai Unió illetékeseinek véleményét.

A PSZÁF, ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz költségtakarékos, hatékony és átlátható működésének biztosításáért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Budapest, 2004. 02. 19.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?