23 °C Budapest

Bácskai nem vallja bűnösnek magát - hogyan ismerkedett meg Bácskai Kulcsárral?

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:31

Hétfőn kezdődött el Bácskai János dandártábornoknak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetőjnek bírósági tárgyalása, miután a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással és gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel vádolta meg Bácskait. "A vádat megértettem, nem érzem magam bűnösnek" - mondta a dandártábornok tegnap, aki az MTI és a Magyar Nemzet tudósítása szerint beszámolt Kulcsár Attilával való megismerkedésének és találkozóinak körülményeiről.

Bácskai elmondása szerint két héttel Szász Károly felügyeleti elnök megtámadása előtt egy vacsorán Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal volt humánpolitikai helyettes államtitkára mutatta be neki Kulcsárt, ahol semleges témákról beszélgettek. Kiderült az is, hogy ezt a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára korábbi ügyészségi kihallgatásakor tagadta.

Később, Kulcsár Attila kérésére, találkoztak egy szállodában, ahol Kulcsár megemlítette a Pannonplast-ügyet. Elmondta: attól tart, hogy az ügy iratait valakik el akarják tüntetni. Bácskai János - elmondása szerint - minderről tájékoztatta az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) főosztályvezetőjét.

Kulcsár Attila egy újabb találkozón elmondta, hogy befolyásos személyeket érintő hatalmas pénzügyi botrány van kibontakozóban. Bácskai János elmondása szerint Kulcsár Attila ezt mondta: "valószínűleg nem fogok tudni kibújni a sikkasztás vádja alól."

Bácskai János vallomásában közölte, hogy Kulcsár Attila 5-10 percben beszélt neki a bankbotrányról is. Tudtára adta a brókernek, hogy beszélgetésüket jelentenie kell a feletteseinek, mire Kulcsár azt felelte: ez nagyon jó, mert Tóth Andrással ő is találkozni fog.

Bácskai elmondta, hogy még aznap bejelentkezett Tóth András államtitkárhoz, találkozójukon tájékoztatta őt a bankbotrányról szóló beszámolóról. Utána a belügyminiszternek és a kancelláriaminiszternek is elmondta az információkat.

Bácskai János kijelentette: ezután megszakította a kapcsolatot Kulcsár Attilával.

Ezt követően Bácskai vitatta a bíróság által ismertetett lehallgatott telefonbeszélgetések felvételének idejét, mely a bíróság szerint 2003. június 22-én és 23-án, míg Bácskai szerint 24-én történtek. Az is kiderült, hogy Bácskai Papp Csabát, az SZBEI főosztályvezetőjét arról tájékoztatta, hogy ha szükség van a Pannonplasttal kapcsolatos iratokra, akkor "minden ott van egyben a bankban.", azt azonban nem közölte Papp Csabával, hogy Kulcsártól származik ez az információ.

A bíró szerint úgy lett volna szakmailag kifogásolhatatlan Bácskai jelentése, ha megnevezi Kulcsár Attilát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bácskai János meghallgatása során kiderült, hogy Bécsben is találkozott Kulcsárral három alkalommal. Mint mondta, ezt azért nem mondta el az ügyészségnek, mert akkor még nem kapott rá engedélyt a feletteseitől.

A bíróság tegnap délután zárt ajtók mögött államtitoksértés vádpontjával kapcsolatban hallgatta meg Bácskai Jánost.

Mint az már korábban ismertté vált, emögött az áll, hogy Bácskai hazavitt a munkahelyéről egy bizonyos szigorúan titkos minősítésű iratot és azt íróasztalán hagyta, s a házkutatáskor ezt az iratot ott találták az eljáró ügyészek.

A tárgyalás ma Kiss Péter miniszter meghallgatásával folytatódik, a következő tárgyalási napokon rendőri vezetőket, valamint Kulcsár asszisztensét és munkatársait is meghallgatják, továbbá Tóth András államtitkárt és Lamperth Mónika belügyminisztert.

A bíróság várhatóan jövő héten pénteken hirdet ítéletet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem