36 °C Budapest

Bácskai nem vallja bűnösnek magát - hogyan ismerkedett meg Bácskai Kulcsárral?

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:31

Hétfőn kezdődött el Bácskai János dandártábornoknak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetőjnek bírósági tárgyalása, miután a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással és gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel vádolta meg Bácskait. "A vádat megértettem, nem érzem magam bűnösnek" - mondta a dandártábornok tegnap, aki az MTI és a Magyar Nemzet tudósítása szerint beszámolt Kulcsár Attilával való megismerkedésének és találkozóinak körülményeiről.

Bácskai elmondása szerint két héttel Szász Károly felügyeleti elnök megtámadása előtt egy vacsorán Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal volt humánpolitikai helyettes államtitkára mutatta be neki Kulcsárt, ahol semleges témákról beszélgettek. Kiderült az is, hogy ezt a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára korábbi ügyészségi kihallgatásakor tagadta.

Később, Kulcsár Attila kérésére, találkoztak egy szállodában, ahol Kulcsár megemlítette a Pannonplast-ügyet. Elmondta: attól tart, hogy az ügy iratait valakik el akarják tüntetni. Bácskai János - elmondása szerint - minderről tájékoztatta az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) főosztályvezetőjét.

Kulcsár Attila egy újabb találkozón elmondta, hogy befolyásos személyeket érintő hatalmas pénzügyi botrány van kibontakozóban. Bácskai János elmondása szerint Kulcsár Attila ezt mondta: "valószínűleg nem fogok tudni kibújni a sikkasztás vádja alól."

Bácskai János vallomásában közölte, hogy Kulcsár Attila 5-10 percben beszélt neki a bankbotrányról is. Tudtára adta a brókernek, hogy beszélgetésüket jelentenie kell a feletteseinek, mire Kulcsár azt felelte: ez nagyon jó, mert Tóth Andrással ő is találkozni fog.

Bácskai elmondta, hogy még aznap bejelentkezett Tóth András államtitkárhoz, találkozójukon tájékoztatta őt a bankbotrányról szóló beszámolóról. Utána a belügyminiszternek és a kancelláriaminiszternek is elmondta az információkat.

Bácskai János kijelentette: ezután megszakította a kapcsolatot Kulcsár Attilával.

Ezt követően Bácskai vitatta a bíróság által ismertetett lehallgatott telefonbeszélgetések felvételének idejét, mely a bíróság szerint 2003. június 22-én és 23-án, míg Bácskai szerint 24-én történtek. Az is kiderült, hogy Bácskai Papp Csabát, az SZBEI főosztályvezetőjét arról tájékoztatta, hogy ha szükség van a Pannonplasttal kapcsolatos iratokra, akkor "minden ott van egyben a bankban.", azt azonban nem közölte Papp Csabával, hogy Kulcsártól származik ez az információ.

A bíró szerint úgy lett volna szakmailag kifogásolhatatlan Bácskai jelentése, ha megnevezi Kulcsár Attilát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bácskai János meghallgatása során kiderült, hogy Bécsben is találkozott Kulcsárral három alkalommal. Mint mondta, ezt azért nem mondta el az ügyészségnek, mert akkor még nem kapott rá engedélyt a feletteseitől.

A bíróság tegnap délután zárt ajtók mögött államtitoksértés vádpontjával kapcsolatban hallgatta meg Bácskai Jánost.

Mint az már korábban ismertté vált, emögött az áll, hogy Bácskai hazavitt a munkahelyéről egy bizonyos szigorúan titkos minősítésű iratot és azt íróasztalán hagyta, s a házkutatáskor ezt az iratot ott találták az eljáró ügyészek.

A tárgyalás ma Kiss Péter miniszter meghallgatásával folytatódik, a következő tárgyalási napokon rendőri vezetőket, valamint Kulcsár asszisztensét és munkatársait is meghallgatják, továbbá Tóth András államtitkárt és Lamperth Mónika belügyminisztert.

A bíróság várhatóan jövő héten pénteken hirdet ítéletet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00