Bácskai nem vallja bűnösnek magát - hogyan ismerkedett meg Bácskai Kulcsárral?

Pénzcentrum
2004. február 17. 09:31

Hétfőn kezdődött el Bácskai János dandártábornoknak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetőjnek bírósági tárgyalása, miután a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással és gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel vádolta meg Bácskait. "A vádat megértettem, nem érzem magam bűnösnek" - mondta a dandártábornok tegnap, aki az MTI és a Magyar Nemzet tudósítása szerint beszámolt Kulcsár Attilával való megismerkedésének és találkozóinak körülményeiről.

Bácskai elmondása szerint két héttel Szász Károly felügyeleti elnök megtámadása előtt egy vacsorán Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal volt humánpolitikai helyettes államtitkára mutatta be neki Kulcsárt, ahol semleges témákról beszélgettek. Kiderült az is, hogy ezt a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára korábbi ügyészségi kihallgatásakor tagadta.

Később, Kulcsár Attila kérésére, találkoztak egy szállodában, ahol Kulcsár megemlítette a Pannonplast-ügyet. Elmondta: attól tart, hogy az ügy iratait valakik el akarják tüntetni. Bácskai János - elmondása szerint - minderről tájékoztatta az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) főosztályvezetőjét.

Kulcsár Attila egy újabb találkozón elmondta, hogy befolyásos személyeket érintő hatalmas pénzügyi botrány van kibontakozóban. Bácskai János elmondása szerint Kulcsár Attila ezt mondta: "valószínűleg nem fogok tudni kibújni a sikkasztás vádja alól."

Bácskai János vallomásában közölte, hogy Kulcsár Attila 5-10 percben beszélt neki a bankbotrányról is. Tudtára adta a brókernek, hogy beszélgetésüket jelentenie kell a feletteseinek, mire Kulcsár azt felelte: ez nagyon jó, mert Tóth Andrással ő is találkozni fog.

Bácskai elmondta, hogy még aznap bejelentkezett Tóth András államtitkárhoz, találkozójukon tájékoztatta őt a bankbotrányról szóló beszámolóról. Utána a belügyminiszternek és a kancelláriaminiszternek is elmondta az információkat.

Bácskai János kijelentette: ezután megszakította a kapcsolatot Kulcsár Attilával.

Ezt követően Bácskai vitatta a bíróság által ismertetett lehallgatott telefonbeszélgetések felvételének idejét, mely a bíróság szerint 2003. június 22-én és 23-án, míg Bácskai szerint 24-én történtek. Az is kiderült, hogy Bácskai Papp Csabát, az SZBEI főosztályvezetőjét arról tájékoztatta, hogy ha szükség van a Pannonplasttal kapcsolatos iratokra, akkor "minden ott van egyben a bankban.", azt azonban nem közölte Papp Csabával, hogy Kulcsártól származik ez az információ.

A bíró szerint úgy lett volna szakmailag kifogásolhatatlan Bácskai jelentése, ha megnevezi Kulcsár Attilát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bácskai János meghallgatása során kiderült, hogy Bécsben is találkozott Kulcsárral három alkalommal. Mint mondta, ezt azért nem mondta el az ügyészségnek, mert akkor még nem kapott rá engedélyt a feletteseitől.

A bíróság tegnap délután zárt ajtók mögött államtitoksértés vádpontjával kapcsolatban hallgatta meg Bácskai Jánost.

Mint az már korábban ismertté vált, emögött az áll, hogy Bácskai hazavitt a munkahelyéről egy bizonyos szigorúan titkos minősítésű iratot és azt íróasztalán hagyta, s a házkutatáskor ezt az iratot ott találták az eljáró ügyészek.

A tárgyalás ma Kiss Péter miniszter meghallgatásával folytatódik, a következő tárgyalási napokon rendőri vezetőket, valamint Kulcsár asszisztensét és munkatársait is meghallgatják, továbbá Tóth András államtitkárt és Lamperth Mónika belügyminisztert.

A bíróság várhatóan jövő héten pénteken hirdet ítéletet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?