21 °C Budapest

A Sulinet kedvezmény érvényesítéséhez szükséges iratok

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:24

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó - az Szja törvény 36/A §-ának (3) bekezdésében szabályozott - adókedvezményt (SULINET kedvezmény) a magánszemély saját döntése alapján érvényesítheti bevallásában, de kérheti annak figyelembevételét az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolásban is - tette közzé az APEH.

Amennyiben a magánszemély az adóévet követő év január 15-ig olyan nyilatkozatot tesz munkáltatója felé, melyben kéri az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás elkészítését, február 20-ig át kell adnia munkáltatójának valamennyi olyan igazolást, bizonylatot, amelyek az adókedvezmény érvényesítésére jogosítják.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény alapját és összegét, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A kedvezmény érvényesítéséhez - a számla általános kellékein (vevő neve, címe, az értékesítő neve, címe, adószáma, a termék megnevezése stb.) és a SULINET Express Pályázatban előírt egyéb feltételeken kívül (hologramos termékjelölő címke, keretszerződés iktatószáma stb.) - a számlán szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is.

Amennyiben a magánszemély a számla kiállításakor nem közli a forgalmazóval az adóazonosító jelét, lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adóévet követő év január 31-éig a forgalmazó az adóazonosító jel közlése alapján külön bizonylatot állítson ki. Ezen a külön bizonylaton is jelezni kell, hogy a vásárlás pályázat keretében történt. A bizonylaton fel kell tüntetni a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, továbbá a számla azonosítóit (a számla számát, keltét, a számlában feltüntetett összeget) is. A SULINET kedvezmény érvényesítésének feltétele ebben az esetben a két bizonylat együttes megléte. Nem fogadható el a számla, ha azon utólag kerül feltüntetésre a magánszemély adóazonosító jele.
A munkáltató köteles az elszámoláshoz átadott igazolásokat, számlákat az elévülési idő lejártáig (2003. évi vásárlás esetén 2009. december 31-ig) megőrizni.

Fő szabályként a magánszemély az eredeti bizonylatot (számla, igazolás) köteles átadni munkáltatójának. A garanciális jogok érvényesítése szempontjából ugyanakkor szükséges lehet, hogy az eredeti számla a magánszemély birtokában maradjon. Ezért nem kifogásolható, ha az eredetben bemutatott igazolásról, számláról a munkáltató másolatot készít, azt őrzi meg, az eredeti példányt pedig visszaadja a magánszemélynek. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra a munkáltatónak rá kell jegyeznie, hogy mikor és milyen okból készült a másolat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kedvezményre való jogosultság jogcímét sem a munkáltató, sem pedig az eszközt forgalmazó vállalkozás nem ellenőrizheti, így az ezzel kapcsolatos dokumentumokat sem kell bemutatni. A magánszemélynek azonban az adóhatóság felszólítására egy esetleges adóellenőrzés során akkor is hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az eszköz, gép megszerzésének időpontjában a törvényben meghatározott kedvezményezetti körbe tartozott, ha az adóévre vonatkozó elszámolást munkáltatója készítette el.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem