21 °C Budapest

A Sulinet kedvezmény érvényesítéséhez szükséges iratok

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:24

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó - az Szja törvény 36/A §-ának (3) bekezdésében szabályozott - adókedvezményt (SULINET kedvezmény) a magánszemély saját döntése alapján érvényesítheti bevallásában, de kérheti annak figyelembevételét az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolásban is - tette közzé az APEH.

Amennyiben a magánszemély az adóévet követő év január 15-ig olyan nyilatkozatot tesz munkáltatója felé, melyben kéri az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás elkészítését, február 20-ig át kell adnia munkáltatójának valamennyi olyan igazolást, bizonylatot, amelyek az adókedvezmény érvényesítésére jogosítják.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény alapját és összegét, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A kedvezmény érvényesítéséhez - a számla általános kellékein (vevő neve, címe, az értékesítő neve, címe, adószáma, a termék megnevezése stb.) és a SULINET Express Pályázatban előírt egyéb feltételeken kívül (hologramos termékjelölő címke, keretszerződés iktatószáma stb.) - a számlán szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is.

Amennyiben a magánszemély a számla kiállításakor nem közli a forgalmazóval az adóazonosító jelét, lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adóévet követő év január 31-éig a forgalmazó az adóazonosító jel közlése alapján külön bizonylatot állítson ki. Ezen a külön bizonylaton is jelezni kell, hogy a vásárlás pályázat keretében történt. A bizonylaton fel kell tüntetni a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, továbbá a számla azonosítóit (a számla számát, keltét, a számlában feltüntetett összeget) is. A SULINET kedvezmény érvényesítésének feltétele ebben az esetben a két bizonylat együttes megléte. Nem fogadható el a számla, ha azon utólag kerül feltüntetésre a magánszemély adóazonosító jele.
A munkáltató köteles az elszámoláshoz átadott igazolásokat, számlákat az elévülési idő lejártáig (2003. évi vásárlás esetén 2009. december 31-ig) megőrizni.

Fő szabályként a magánszemély az eredeti bizonylatot (számla, igazolás) köteles átadni munkáltatójának. A garanciális jogok érvényesítése szempontjából ugyanakkor szükséges lehet, hogy az eredeti számla a magánszemély birtokában maradjon. Ezért nem kifogásolható, ha az eredetben bemutatott igazolásról, számláról a munkáltató másolatot készít, azt őrzi meg, az eredeti példányt pedig visszaadja a magánszemélynek. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra a munkáltatónak rá kell jegyeznie, hogy mikor és milyen okból készült a másolat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvezményre való jogosultság jogcímét sem a munkáltató, sem pedig az eszközt forgalmazó vállalkozás nem ellenőrizheti, így az ezzel kapcsolatos dokumentumokat sem kell bemutatni. A magánszemélynek azonban az adóhatóság felszólítására egy esetleges adóellenőrzés során akkor is hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az eszköz, gép megszerzésének időpontjában a törvényben meghatározott kedvezményezetti körbe tartozott, ha az adóévre vonatkozó elszámolást munkáltatója készítette el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?