22 °C Budapest

A Sulinet kedvezmény érvényesítéséhez szükséges iratok

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:24

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó - az Szja törvény 36/A §-ának (3) bekezdésében szabályozott - adókedvezményt (SULINET kedvezmény) a magánszemély saját döntése alapján érvényesítheti bevallásában, de kérheti annak figyelembevételét az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolásban is - tette közzé az APEH.

Amennyiben a magánszemély az adóévet követő év január 15-ig olyan nyilatkozatot tesz munkáltatója felé, melyben kéri az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás elkészítését, február 20-ig át kell adnia munkáltatójának valamennyi olyan igazolást, bizonylatot, amelyek az adókedvezmény érvényesítésére jogosítják.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény alapját és összegét, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A kedvezmény érvényesítéséhez - a számla általános kellékein (vevő neve, címe, az értékesítő neve, címe, adószáma, a termék megnevezése stb.) és a SULINET Express Pályázatban előírt egyéb feltételeken kívül (hologramos termékjelölő címke, keretszerződés iktatószáma stb.) - a számlán szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is.

Amennyiben a magánszemély a számla kiállításakor nem közli a forgalmazóval az adóazonosító jelét, lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adóévet követő év január 31-éig a forgalmazó az adóazonosító jel közlése alapján külön bizonylatot állítson ki. Ezen a külön bizonylaton is jelezni kell, hogy a vásárlás pályázat keretében történt. A bizonylaton fel kell tüntetni a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, továbbá a számla azonosítóit (a számla számát, keltét, a számlában feltüntetett összeget) is. A SULINET kedvezmény érvényesítésének feltétele ebben az esetben a két bizonylat együttes megléte. Nem fogadható el a számla, ha azon utólag kerül feltüntetésre a magánszemély adóazonosító jele.
A munkáltató köteles az elszámoláshoz átadott igazolásokat, számlákat az elévülési idő lejártáig (2003. évi vásárlás esetén 2009. december 31-ig) megőrizni.

Fő szabályként a magánszemély az eredeti bizonylatot (számla, igazolás) köteles átadni munkáltatójának. A garanciális jogok érvényesítése szempontjából ugyanakkor szükséges lehet, hogy az eredeti számla a magánszemély birtokában maradjon. Ezért nem kifogásolható, ha az eredetben bemutatott igazolásról, számláról a munkáltató másolatot készít, azt őrzi meg, az eredeti példányt pedig visszaadja a magánszemélynek. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra a munkáltatónak rá kell jegyeznie, hogy mikor és milyen okból készült a másolat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kedvezményre való jogosultság jogcímét sem a munkáltató, sem pedig az eszközt forgalmazó vállalkozás nem ellenőrizheti, így az ezzel kapcsolatos dokumentumokat sem kell bemutatni. A magánszemélynek azonban az adóhatóság felszólítására egy esetleges adóellenőrzés során akkor is hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az eszköz, gép megszerzésének időpontjában a törvényben meghatározott kedvezményezetti körbe tartozott, ha az adóévre vonatkozó elszámolást munkáltatója készítette el.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm