20 °C Budapest

A Sulinet kedvezmény érvényesítéséhez szükséges iratok

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:24

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó - az Szja törvény 36/A §-ának (3) bekezdésében szabályozott - adókedvezményt (SULINET kedvezmény) a magánszemély saját döntése alapján érvényesítheti bevallásában, de kérheti annak figyelembevételét az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolásban is - tette közzé az APEH.

Amennyiben a magánszemély az adóévet követő év január 15-ig olyan nyilatkozatot tesz munkáltatója felé, melyben kéri az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás elkészítését, február 20-ig át kell adnia munkáltatójának valamennyi olyan igazolást, bizonylatot, amelyek az adókedvezmény érvényesítésére jogosítják.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény alapját és összegét, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A kedvezmény érvényesítéséhez - a számla általános kellékein (vevő neve, címe, az értékesítő neve, címe, adószáma, a termék megnevezése stb.) és a SULINET Express Pályázatban előírt egyéb feltételeken kívül (hologramos termékjelölő címke, keretszerződés iktatószáma stb.) - a számlán szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is.

Amennyiben a magánszemély a számla kiállításakor nem közli a forgalmazóval az adóazonosító jelét, lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adóévet követő év január 31-éig a forgalmazó az adóazonosító jel közlése alapján külön bizonylatot állítson ki. Ezen a külön bizonylaton is jelezni kell, hogy a vásárlás pályázat keretében történt. A bizonylaton fel kell tüntetni a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, továbbá a számla azonosítóit (a számla számát, keltét, a számlában feltüntetett összeget) is. A SULINET kedvezmény érvényesítésének feltétele ebben az esetben a két bizonylat együttes megléte. Nem fogadható el a számla, ha azon utólag kerül feltüntetésre a magánszemély adóazonosító jele.
A munkáltató köteles az elszámoláshoz átadott igazolásokat, számlákat az elévülési idő lejártáig (2003. évi vásárlás esetén 2009. december 31-ig) megőrizni.

Fő szabályként a magánszemély az eredeti bizonylatot (számla, igazolás) köteles átadni munkáltatójának. A garanciális jogok érvényesítése szempontjából ugyanakkor szükséges lehet, hogy az eredeti számla a magánszemély birtokában maradjon. Ezért nem kifogásolható, ha az eredetben bemutatott igazolásról, számláról a munkáltató másolatot készít, azt őrzi meg, az eredeti példányt pedig visszaadja a magánszemélynek. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra a munkáltatónak rá kell jegyeznie, hogy mikor és milyen okból készült a másolat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kedvezményre való jogosultság jogcímét sem a munkáltató, sem pedig az eszközt forgalmazó vállalkozás nem ellenőrizheti, így az ezzel kapcsolatos dokumentumokat sem kell bemutatni. A magánszemélynek azonban az adóhatóság felszólítására egy esetleges adóellenőrzés során akkor is hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az eszköz, gép megszerzésének időpontjában a törvényben meghatározott kedvezményezetti körbe tartozott, ha az adóévre vonatkozó elszámolást munkáltatója készítette el.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?