20 °C Budapest

A Sulinet kedvezmény érvényesítéséhez szükséges iratok

Pénzcentrum
2004. február 17. 08:24

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó - az Szja törvény 36/A §-ának (3) bekezdésében szabályozott - adókedvezményt (SULINET kedvezmény) a magánszemély saját döntése alapján érvényesítheti bevallásában, de kérheti annak figyelembevételét az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolásban is - tette közzé az APEH.

Amennyiben a magánszemély az adóévet követő év január 15-ig olyan nyilatkozatot tesz munkáltatója felé, melyben kéri az adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás elkészítését, február 20-ig át kell adnia munkáltatójának valamennyi olyan igazolást, bizonylatot, amelyek az adókedvezmény érvényesítésére jogosítják.

A számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez kapcsolódó adókedvezmény alapját és összegét, a magánszemély nevére kiállított számla bizonyítja. A kedvezmény érvényesítéséhez - a számla általános kellékein (vevő neve, címe, az értékesítő neve, címe, adószáma, a termék megnevezése stb.) és a SULINET Express Pályázatban előírt egyéb feltételeken kívül (hologramos termékjelölő címke, keretszerződés iktatószáma stb.) - a számlán szerepelnie kell a magánszemély adóazonosító jelének is.

Amennyiben a magánszemély a számla kiállításakor nem közli a forgalmazóval az adóazonosító jelét, lehetőség van arra, hogy legkésőbb az adóévet követő év január 31-éig a forgalmazó az adóazonosító jel közlése alapján külön bizonylatot állítson ki. Ezen a külön bizonylaton is jelezni kell, hogy a vásárlás pályázat keretében történt. A bizonylaton fel kell tüntetni a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, továbbá a számla azonosítóit (a számla számát, keltét, a számlában feltüntetett összeget) is. A SULINET kedvezmény érvényesítésének feltétele ebben az esetben a két bizonylat együttes megléte. Nem fogadható el a számla, ha azon utólag kerül feltüntetésre a magánszemély adóazonosító jele.
A munkáltató köteles az elszámoláshoz átadott igazolásokat, számlákat az elévülési idő lejártáig (2003. évi vásárlás esetén 2009. december 31-ig) megőrizni.

Fő szabályként a magánszemély az eredeti bizonylatot (számla, igazolás) köteles átadni munkáltatójának. A garanciális jogok érvényesítése szempontjából ugyanakkor szükséges lehet, hogy az eredeti számla a magánszemély birtokában maradjon. Ezért nem kifogásolható, ha az eredetben bemutatott igazolásról, számláról a munkáltató másolatot készít, azt őrzi meg, az eredeti példányt pedig visszaadja a magánszemélynek. Ilyen esetben mind az eredeti, mind a másolati példányra a munkáltatónak rá kell jegyeznie, hogy mikor és milyen okból készült a másolat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezményre való jogosultság jogcímét sem a munkáltató, sem pedig az eszközt forgalmazó vállalkozás nem ellenőrizheti, így az ezzel kapcsolatos dokumentumokat sem kell bemutatni. A magánszemélynek azonban az adóhatóság felszólítására egy esetleges adóellenőrzés során akkor is hitelt érdemlően bizonyítania kell, hogy az eszköz, gép megszerzésének időpontjában a törvényben meghatározott kedvezményezetti körbe tartozott, ha az adóévre vonatkozó elszámolást munkáltatója készítette el.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?