Pannonplast - a gyorsjelentés után közzétett teljes közlemény

Pénzcentrum
2004. február 16. 11:10

A Pannonplast menedzsmentje közleményt adott ki a társaság 2003-as eredményéről és a közeljövő terveiről.

A 2003. év eredményei

A társaság - részben a korábbi évek tevékenységének eredményeként - a szokásos mértéket meghaladó egyszeri leírásokat volt kénytelen elszámolni, mely a konszolidált nettó veszteség 92%-os növekedéséhez vezetett (-1.83 milliárd Ft).

A profit warningban megjelölt veszteségnél nagyobb tény adat a goodwill-, készlet és vevőleírások vártnál magasabb értékére vezethető vissza. Az egyszeri 460 millió Ft költségtételek és 290 millio Ft egyszeri bevételek hatásával korrigált üzemi eredmény 593 millió Ft volt, ami 8.4%-os javulást mutat a 2002. évi 547 millió Ft auditált üzemi eredményhez viszonyítva. A fröccstechnológiai üzletágban bekövetkezett drasztikus árbevétel csökkenés kedvezőtlen hatásainak jelentős része ebben az évben jelentkezett. Ezt nem tudta ellensúlyozni a fogyasztói csomagolások üzletág eredményének javulása. Az építőipari és infrastruktúrális üzletág nem növelte üzemi eredményét.

Rövid távú program

Leányvállalati struktúra kiigazítása

A "core" kompetenciákra fókuszáló portfolió menedzsment keretében elindult hat "nem-core" tagvállalat értékesítésének és átszervezésének előkészítése. Ezen belül a Dexter esetében az értékes kompetenciák megtartása mellett a társaság tevékenysége jelenlegi formájában megszűnik. A Dexter átszervezésétől 2004-ben a cash pozíció közel 300 millió Ft-os javulása várható.

Szervezeti átalakítások

A szervezeti hatékonyság növelése és a jobb átláthatóság megteremtése érdekében a menedzsment a kontrolling terület erősítéséről, a belső információ áramlás átalakításáról, s bizonyos esetekben a vezetőségi feladatkörök átcsoportosításáról döntött.

Pénzügyi hatékonyság növelése

A menedzsment rövid távú programjának egyik meghatározó célja a vállalat pénzügyi hatékonyságának növelése:

• a társaság adó-optimalizációjához szükséges lépések meghatározására a PricewaterhouseCoopers kapott megbízást
• a devizaárfolyam és alapanyagár mozgásokból származó kockázatok mérséklésére döntés született a treasury tevékenység erősítéséről
• megkezdődött a forgóeszközszint csökkentése

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Értékesítési tevékenység erősítése

Az értékesítési tevékenység eredményességének javítása érdekében a társaság vezetése központosított értékesítési szervezet létrehozásáról döntött. Továbbá megkezdődött az ipari marketing funkció kialakítása.

Költség csökkentés - visszafogott beruházási aktivitás

A költségcsökkentési program felgyorsítása érdekében ezen célra fókuszáló, a stratégiai igazgató alá rendelt csoport került felállításra. Az egész szervezetben bevezetésre kerül a célszámokon alapuló tervezési és számonkérési rendszer. A menedzsment döntése értelmében, az első félévben csak szinten tartó beruházások indulhatnak meg. Új kapacitások kiépítését szolgáló beruházás csak hosszú távú szerződés által biztosított megtérülés esetén valósulhat meg.

Hitelrefinanszírozás

A menedzsment meggyőződése, hogy a Pannonplast hiteleinek refinanszírozása a közgyűlésig megtörténik. Mindehhez kellő alapot biztosít a társaság kedvező eladósodottsági szintje (52%) és az ismertetett rövid távú program pénzügyi stabilizációs hatása.

Az új stratégiáról

Felgyorsult a Pannonplast közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozása. A stratégia elfogadására és részletes ismertetésére 2004. március végén kerül sor.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?