Pannonplast - a gyorsjelentés után közzétett teljes közlemény

Pénzcentrum
2004. február 16. 11:10

A Pannonplast menedzsmentje közleményt adott ki a társaság 2003-as eredményéről és a közeljövő terveiről.

A 2003. év eredményei

A társaság - részben a korábbi évek tevékenységének eredményeként - a szokásos mértéket meghaladó egyszeri leírásokat volt kénytelen elszámolni, mely a konszolidált nettó veszteség 92%-os növekedéséhez vezetett (-1.83 milliárd Ft).

A profit warningban megjelölt veszteségnél nagyobb tény adat a goodwill-, készlet és vevőleírások vártnál magasabb értékére vezethető vissza. Az egyszeri 460 millió Ft költségtételek és 290 millio Ft egyszeri bevételek hatásával korrigált üzemi eredmény 593 millió Ft volt, ami 8.4%-os javulást mutat a 2002. évi 547 millió Ft auditált üzemi eredményhez viszonyítva. A fröccstechnológiai üzletágban bekövetkezett drasztikus árbevétel csökkenés kedvezőtlen hatásainak jelentős része ebben az évben jelentkezett. Ezt nem tudta ellensúlyozni a fogyasztói csomagolások üzletág eredményének javulása. Az építőipari és infrastruktúrális üzletág nem növelte üzemi eredményét.

Rövid távú program

Leányvállalati struktúra kiigazítása

A "core" kompetenciákra fókuszáló portfolió menedzsment keretében elindult hat "nem-core" tagvállalat értékesítésének és átszervezésének előkészítése. Ezen belül a Dexter esetében az értékes kompetenciák megtartása mellett a társaság tevékenysége jelenlegi formájában megszűnik. A Dexter átszervezésétől 2004-ben a cash pozíció közel 300 millió Ft-os javulása várható.

Szervezeti átalakítások

A szervezeti hatékonyság növelése és a jobb átláthatóság megteremtése érdekében a menedzsment a kontrolling terület erősítéséről, a belső információ áramlás átalakításáról, s bizonyos esetekben a vezetőségi feladatkörök átcsoportosításáról döntött.

Pénzügyi hatékonyság növelése

A menedzsment rövid távú programjának egyik meghatározó célja a vállalat pénzügyi hatékonyságának növelése:

• a társaság adó-optimalizációjához szükséges lépések meghatározására a PricewaterhouseCoopers kapott megbízást
• a devizaárfolyam és alapanyagár mozgásokból származó kockázatok mérséklésére döntés született a treasury tevékenység erősítéséről
• megkezdődött a forgóeszközszint csökkentése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Értékesítési tevékenység erősítése

Az értékesítési tevékenység eredményességének javítása érdekében a társaság vezetése központosított értékesítési szervezet létrehozásáról döntött. Továbbá megkezdődött az ipari marketing funkció kialakítása.

Költség csökkentés - visszafogott beruházási aktivitás

A költségcsökkentési program felgyorsítása érdekében ezen célra fókuszáló, a stratégiai igazgató alá rendelt csoport került felállításra. Az egész szervezetben bevezetésre kerül a célszámokon alapuló tervezési és számonkérési rendszer. A menedzsment döntése értelmében, az első félévben csak szinten tartó beruházások indulhatnak meg. Új kapacitások kiépítését szolgáló beruházás csak hosszú távú szerződés által biztosított megtérülés esetén valósulhat meg.

Hitelrefinanszírozás

A menedzsment meggyőződése, hogy a Pannonplast hiteleinek refinanszírozása a közgyűlésig megtörténik. Mindehhez kellő alapot biztosít a társaság kedvező eladósodottsági szintje (52%) és az ismertetett rövid távú program pénzügyi stabilizációs hatása.

Az új stratégiáról

Felgyorsult a Pannonplast közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozása. A stratégia elfogadására és részletes ismertetésére 2004. március végén kerül sor.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM