Pannonplast - a gyorsjelentés után közzétett teljes közlemény

Pénzcentrum
2004. február 16. 11:10

A Pannonplast menedzsmentje közleményt adott ki a társaság 2003-as eredményéről és a közeljövő terveiről.

A 2003. év eredményei

A társaság - részben a korábbi évek tevékenységének eredményeként - a szokásos mértéket meghaladó egyszeri leírásokat volt kénytelen elszámolni, mely a konszolidált nettó veszteség 92%-os növekedéséhez vezetett (-1.83 milliárd Ft).

A profit warningban megjelölt veszteségnél nagyobb tény adat a goodwill-, készlet és vevőleírások vártnál magasabb értékére vezethető vissza. Az egyszeri 460 millió Ft költségtételek és 290 millio Ft egyszeri bevételek hatásával korrigált üzemi eredmény 593 millió Ft volt, ami 8.4%-os javulást mutat a 2002. évi 547 millió Ft auditált üzemi eredményhez viszonyítva. A fröccstechnológiai üzletágban bekövetkezett drasztikus árbevétel csökkenés kedvezőtlen hatásainak jelentős része ebben az évben jelentkezett. Ezt nem tudta ellensúlyozni a fogyasztói csomagolások üzletág eredményének javulása. Az építőipari és infrastruktúrális üzletág nem növelte üzemi eredményét.

Rövid távú program

Leányvállalati struktúra kiigazítása

A "core" kompetenciákra fókuszáló portfolió menedzsment keretében elindult hat "nem-core" tagvállalat értékesítésének és átszervezésének előkészítése. Ezen belül a Dexter esetében az értékes kompetenciák megtartása mellett a társaság tevékenysége jelenlegi formájában megszűnik. A Dexter átszervezésétől 2004-ben a cash pozíció közel 300 millió Ft-os javulása várható.

Szervezeti átalakítások

A szervezeti hatékonyság növelése és a jobb átláthatóság megteremtése érdekében a menedzsment a kontrolling terület erősítéséről, a belső információ áramlás átalakításáról, s bizonyos esetekben a vezetőségi feladatkörök átcsoportosításáról döntött.

Pénzügyi hatékonyság növelése

A menedzsment rövid távú programjának egyik meghatározó célja a vállalat pénzügyi hatékonyságának növelése:

• a társaság adó-optimalizációjához szükséges lépések meghatározására a PricewaterhouseCoopers kapott megbízást
• a devizaárfolyam és alapanyagár mozgásokból származó kockázatok mérséklésére döntés született a treasury tevékenység erősítéséről
• megkezdődött a forgóeszközszint csökkentése

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Értékesítési tevékenység erősítése

Az értékesítési tevékenység eredményességének javítása érdekében a társaság vezetése központosított értékesítési szervezet létrehozásáról döntött. Továbbá megkezdődött az ipari marketing funkció kialakítása.

Költség csökkentés - visszafogott beruházási aktivitás

A költségcsökkentési program felgyorsítása érdekében ezen célra fókuszáló, a stratégiai igazgató alá rendelt csoport került felállításra. Az egész szervezetben bevezetésre kerül a célszámokon alapuló tervezési és számonkérési rendszer. A menedzsment döntése értelmében, az első félévben csak szinten tartó beruházások indulhatnak meg. Új kapacitások kiépítését szolgáló beruházás csak hosszú távú szerződés által biztosított megtérülés esetén valósulhat meg.

Hitelrefinanszírozás

A menedzsment meggyőződése, hogy a Pannonplast hiteleinek refinanszírozása a közgyűlésig megtörténik. Mindehhez kellő alapot biztosít a társaság kedvező eladósodottsági szintje (52%) és az ismertetett rövid távú program pénzügyi stabilizációs hatása.

Az új stratégiáról

Felgyorsult a Pannonplast közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozása. A stratégia elfogadására és részletes ismertetésére 2004. március végén kerül sor.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?