23 °C Budapest

Jó év a Raiffeisen mögött, 40%-kal nőhet a lakáshitelek állománya

Pénzcentrum
2004. február 16. 12:23

Jelentős mérlegfőösszeg és eredménybővüléssel (MSZSZ) zárta a 2003-as évet a Raiffeisen Bank. Az osztrák tulajdonú pénzintézet adózott eredménye 21%-kal 10,879 millió forintra nőtt, miközben mérlegfőösszege 53%-os növekedéssel 842 milliárd forintra bővült.

A bank bővülés a 2003-as évben viszonylag egyenletes volt, a kamatkülönbözet 31.2, a díj és jutalékbevétel 20%-kal bővült. Adózás előtti szinten az eredmény 25%-kal bővült.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan megjelentette közleményben, a bank hangsúlyozzam hogy a rendkívül eredményes 2003. év után a Raiffeisen Bank a lakáshitel támogatási rendszer kedvezőtlen változásai ellenére 2004-ben 40%-os lakáshitel állománynövekedésre számít.

A lakáshitel támogatási rendszer 2003. decemberi változása a lakáshitelezési piac és az ingatlanpiac területén egyaránt érezteti hatását. A kormányrendelet hatására a Raiffeisen Banknál érezhetően csökkent a hiteligénylések száma. Míg 2003-ban a lakáshitel állomány több mint duplájára nőtt, 2004-ben a bank mindössze 40%-os állománynövekedésre számít.

A Raiffesien szerint a lakossági ügyfelek körében a leggyakrabban igényelt hitelösszeg 5 millió forint, a leggyakrabban igénybe vett hitelfajta pedig a forrásoldali kamattámogatásos lakáshitel, amely a lakáshitel állomány 90%-át teszi ki. A 32 Mrd forintos lakáshitel állománynak mindössze 2,6%-a a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitel és 3,5%-a a piaci kamatozású lakáshitel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EU- csatlakozás közeledtével sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi várható a lakáshitelezési rendszer területén Magyarországon. A Raiffeisen Bank szakértői szerint önmagában az EU-csatlakozás nem lesz igazán hatással a magyar lakáshitelezési rendszerre, mivel ezzel kapcsolatban nem létezik kötelező jellegű EU-direktíva. A makro és gazdasági folyamatok alakulása fogja sokkal inkább meghatározni a hitelezés pályáját. A kamatok és az infláció várható csökkenésével a támogatások jelentősége is várhatóan mérséklődni fog. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb kamatok és az erősödő verseny minden bizonnyal szélesíti majd a lakáshitel-termékek körét, és a bankok refinanszírozási potenciálja is nőni fog a bank véleménye szerint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm