22 °C Budapest

Jó év a Raiffeisen mögött, 40%-kal nőhet a lakáshitelek állománya

Pénzcentrum
2004. február 16. 12:23

Jelentős mérlegfőösszeg és eredménybővüléssel (MSZSZ) zárta a 2003-as évet a Raiffeisen Bank. Az osztrák tulajdonú pénzintézet adózott eredménye 21%-kal 10,879 millió forintra nőtt, miközben mérlegfőösszege 53%-os növekedéssel 842 milliárd forintra bővült.

A bank bővülés a 2003-as évben viszonylag egyenletes volt, a kamatkülönbözet 31.2, a díj és jutalékbevétel 20%-kal bővült. Adózás előtti szinten az eredmény 25%-kal bővült.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan megjelentette közleményben, a bank hangsúlyozzam hogy a rendkívül eredményes 2003. év után a Raiffeisen Bank a lakáshitel támogatási rendszer kedvezőtlen változásai ellenére 2004-ben 40%-os lakáshitel állománynövekedésre számít.

A lakáshitel támogatási rendszer 2003. decemberi változása a lakáshitelezési piac és az ingatlanpiac területén egyaránt érezteti hatását. A kormányrendelet hatására a Raiffeisen Banknál érezhetően csökkent a hiteligénylések száma. Míg 2003-ban a lakáshitel állomány több mint duplájára nőtt, 2004-ben a bank mindössze 40%-os állománynövekedésre számít.

A Raiffesien szerint a lakossági ügyfelek körében a leggyakrabban igényelt hitelösszeg 5 millió forint, a leggyakrabban igénybe vett hitelfajta pedig a forrásoldali kamattámogatásos lakáshitel, amely a lakáshitel állomány 90%-át teszi ki. A 32 Mrd forintos lakáshitel állománynak mindössze 2,6%-a a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitel és 3,5%-a a piaci kamatozású lakáshitel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az EU- csatlakozás közeledtével sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi várható a lakáshitelezési rendszer területén Magyarországon. A Raiffeisen Bank szakértői szerint önmagában az EU-csatlakozás nem lesz igazán hatással a magyar lakáshitelezési rendszerre, mivel ezzel kapcsolatban nem létezik kötelező jellegű EU-direktíva. A makro és gazdasági folyamatok alakulása fogja sokkal inkább meghatározni a hitelezés pályáját. A kamatok és az infláció várható csökkenésével a támogatások jelentősége is várhatóan mérséklődni fog. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb kamatok és az erősödő verseny minden bizonnyal szélesíti majd a lakáshitel-termékek körét, és a bankok refinanszírozási potenciálja is nőni fog a bank véleménye szerint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?