23 °C Budapest

Jó év a Raiffeisen mögött, 40%-kal nőhet a lakáshitelek állománya

Pénzcentrum
2004. február 16. 12:23

Jelentős mérlegfőösszeg és eredménybővüléssel (MSZSZ) zárta a 2003-as évet a Raiffeisen Bank. Az osztrák tulajdonú pénzintézet adózott eredménye 21%-kal 10,879 millió forintra nőtt, miközben mérlegfőösszege 53%-os növekedéssel 842 milliárd forintra bővült.

A bank bővülés a 2003-as évben viszonylag egyenletes volt, a kamatkülönbözet 31.2, a díj és jutalékbevétel 20%-kal bővült. Adózás előtti szinten az eredmény 25%-kal bővült.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan megjelentette közleményben, a bank hangsúlyozzam hogy a rendkívül eredményes 2003. év után a Raiffeisen Bank a lakáshitel támogatási rendszer kedvezőtlen változásai ellenére 2004-ben 40%-os lakáshitel állománynövekedésre számít.

A lakáshitel támogatási rendszer 2003. decemberi változása a lakáshitelezési piac és az ingatlanpiac területén egyaránt érezteti hatását. A kormányrendelet hatására a Raiffeisen Banknál érezhetően csökkent a hiteligénylések száma. Míg 2003-ban a lakáshitel állomány több mint duplájára nőtt, 2004-ben a bank mindössze 40%-os állománynövekedésre számít.

A Raiffesien szerint a lakossági ügyfelek körében a leggyakrabban igényelt hitelösszeg 5 millió forint, a leggyakrabban igénybe vett hitelfajta pedig a forrásoldali kamattámogatásos lakáshitel, amely a lakáshitel állomány 90%-át teszi ki. A 32 Mrd forintos lakáshitel állománynak mindössze 2,6%-a a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitel és 3,5%-a a piaci kamatozású lakáshitel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az EU- csatlakozás közeledtével sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi várható a lakáshitelezési rendszer területén Magyarországon. A Raiffeisen Bank szakértői szerint önmagában az EU-csatlakozás nem lesz igazán hatással a magyar lakáshitelezési rendszerre, mivel ezzel kapcsolatban nem létezik kötelező jellegű EU-direktíva. A makro és gazdasági folyamatok alakulása fogja sokkal inkább meghatározni a hitelezés pályáját. A kamatok és az infláció várható csökkenésével a támogatások jelentősége is várhatóan mérséklődni fog. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb kamatok és az erősödő verseny minden bizonnyal szélesíti majd a lakáshitel-termékek körét, és a bankok refinanszírozási potenciálja is nőni fog a bank véleménye szerint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?