12 °C Budapest

Jó év a Raiffeisen mögött, 40%-kal nőhet a lakáshitelek állománya

Pénzcentrum
2004. február 16. 12:23

Jelentős mérlegfőösszeg és eredménybővüléssel (MSZSZ) zárta a 2003-as évet a Raiffeisen Bank. Az osztrák tulajdonú pénzintézet adózott eredménye 21%-kal 10,879 millió forintra nőtt, miközben mérlegfőösszege 53%-os növekedéssel 842 milliárd forintra bővült.

A bank bővülés a 2003-as évben viszonylag egyenletes volt, a kamatkülönbözet 31.2, a díj és jutalékbevétel 20%-kal bővült. Adózás előtti szinten az eredmény 25%-kal bővült.

A gyorsjelentéssel párhuzamosan megjelentette közleményben, a bank hangsúlyozzam hogy a rendkívül eredményes 2003. év után a Raiffeisen Bank a lakáshitel támogatási rendszer kedvezőtlen változásai ellenére 2004-ben 40%-os lakáshitel állománynövekedésre számít.

A lakáshitel támogatási rendszer 2003. decemberi változása a lakáshitelezési piac és az ingatlanpiac területén egyaránt érezteti hatását. A kormányrendelet hatására a Raiffeisen Banknál érezhetően csökkent a hiteligénylések száma. Míg 2003-ban a lakáshitel állomány több mint duplájára nőtt, 2004-ben a bank mindössze 40%-os állománynövekedésre számít.

A Raiffesien szerint a lakossági ügyfelek körében a leggyakrabban igényelt hitelösszeg 5 millió forint, a leggyakrabban igénybe vett hitelfajta pedig a forrásoldali kamattámogatásos lakáshitel, amely a lakáshitel állomány 90%-át teszi ki. A 32 Mrd forintos lakáshitel állománynak mindössze 2,6%-a a kiegészítő kamattámogatásos lakáshitel és 3,5%-a a piaci kamatozású lakáshitel.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az EU- csatlakozás közeledtével sokakat foglalkoztató kérdés, hogy mi várható a lakáshitelezési rendszer területén Magyarországon. A Raiffeisen Bank szakértői szerint önmagában az EU-csatlakozás nem lesz igazán hatással a magyar lakáshitelezési rendszerre, mivel ezzel kapcsolatban nem létezik kötelező jellegű EU-direktíva. A makro és gazdasági folyamatok alakulása fogja sokkal inkább meghatározni a hitelezés pályáját. A kamatok és az infláció várható csökkenésével a támogatások jelentősége is várhatóan mérséklődni fog. Ezzel párhuzamosan az alacsonyabb kamatok és az erősödő verseny minden bizonnyal szélesíti majd a lakáshitel-termékek körét, és a bankok refinanszírozási potenciálja is nőni fog a bank véleménye szerint.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06