26 °C Budapest

Globus - (árfolyam)veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:20

A szezonálisan nem túl erős utolsó negyedévben elsődlegesen a költségek átrendeződése miatt üzemi szinten kellemes meglepetésről számolt be a Globus Csoport, ugyanakkor a nettó eredmény - 500 millió Ft-os, még nem realizált árfolyamveszteség miatt - nyolc negyedév után ismét negatív.

A konszolidációba bevont társaságok száma egyre bővül (Csabai Konzervgyár Rt., a Deko-Food Rt., a Békéscsabai Hűtőipari Rt., a Csabafreeze Kft., a Nagykőrösi Konzervgyár Rt., a Tomat 2000 Kft., a CENT-R Kft. és a Deko-Apple Kft.), azonban a tervektől eltérően a Globus Polska négy lengyelországi gyárának tevékenysége még nem került be a konszolidációs körbe.


A társaság hazai értékesítései a növekedéssel együtt is mindössze minimális gyarapodást mutattak, amelyben szerepet játszott az Unilever Magyarország Kft-vel 2002 végén kötött szerződésen alapuló termeltetési-értékesítési megállapodás (az ételízesítők értékesítésében okozott éves szinten 11,000 tonnás hanyatlást), valamint a Csabai Konzervgyár Rt. telephelyének értékesítése (közel 1 milliárd forint értékesítési árualap esett ki).


Az exportárbevételt - elsődlegesen a dollárban realizált bevétel alacsonyabb forintra átszámított értéke miatt - jelentősen, 24%-kal esett vissza, amely részben az értékesítés visszafogásán alapuló stratégia következménye (éves szinten a késztermék-készlet állomány 51%-kal, az árukészlet állomány 29%-kal nőtt).


A jövőben a Globus értékesítési menedzsmentje az exportot főként a megbízható, fizetőképes nyugat-európai piacokra orientálja, ahol a várakozások alapján magasabb árrés érvényesíthető.


A költségek átrendeződésének köszönhetően a bruttó fedezeti szint soha nem látott magasságokba emelkedett:

- a Nagykőrösi Konzervgyár Rt. és a Békéscsabai Hűtőipari Rt. konszolidálása után immár nem vásárolt, hanem saját előállítású készletekről beszélhetünk;

- a gyorsfagyasztott termékek értékesítési volumenhez viszonyított részarányának további növekedése az előállítási költségek csökkenését és a később jelentkező disztribúciós költségek nagyjából hasonló mértékű növekedését eredményezte.

A készlet-visszatartó stratégiával együttjáró tárolási, valamint az integrációs és marketing költségek növekedése ellenére az üzemi eredmény az egy évvel korábbi 20 millió Ft-os veszteség helyett 641 millió Ft-os növekedést mutat, amely a gördülő adatokat szemlélve pozitív fordulat az elmúlt negyedévek után.


Az adózás utáni és mérleg szerinti veszteség oka a pénzügyi műveletek soron keresendő: a realizálatlan, tehát egyelőre ki nem fizetett árfolyamveszteség 500 millió Ft-os nagyságrendű. A 12 havi gördülő EPS immár négy negyedéve folyamatosan süllyed.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A Globus papírjainak árfolyama az elmúlt hónapokban stabilan az 1,050 és 1,150 Ft közötti sávban tartózkodott: egy-két jelentősebb eladó részesedésének csökkenését eddig ellensúlyozta a vételi érdeklődés a meglehetősen illikvid piacon.

Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a domináns befektetők figyelmét felkelő lépésekre van szükség.

A MAVA kezében még mindig jelentős, 11.4%-os pakett van, amely akár tartós eladói nyomást is jelenthet, így az árfolyam lefelé történő elmozdulására jelenleg nagyobb esélyt látunk.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?