23 °C Budapest

Globus - (árfolyam)veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:20

A szezonálisan nem túl erős utolsó negyedévben elsődlegesen a költségek átrendeződése miatt üzemi szinten kellemes meglepetésről számolt be a Globus Csoport, ugyanakkor a nettó eredmény - 500 millió Ft-os, még nem realizált árfolyamveszteség miatt - nyolc negyedév után ismét negatív.

A konszolidációba bevont társaságok száma egyre bővül (Csabai Konzervgyár Rt., a Deko-Food Rt., a Békéscsabai Hűtőipari Rt., a Csabafreeze Kft., a Nagykőrösi Konzervgyár Rt., a Tomat 2000 Kft., a CENT-R Kft. és a Deko-Apple Kft.), azonban a tervektől eltérően a Globus Polska négy lengyelországi gyárának tevékenysége még nem került be a konszolidációs körbe.


A társaság hazai értékesítései a növekedéssel együtt is mindössze minimális gyarapodást mutattak, amelyben szerepet játszott az Unilever Magyarország Kft-vel 2002 végén kötött szerződésen alapuló termeltetési-értékesítési megállapodás (az ételízesítők értékesítésében okozott éves szinten 11,000 tonnás hanyatlást), valamint a Csabai Konzervgyár Rt. telephelyének értékesítése (közel 1 milliárd forint értékesítési árualap esett ki).


Az exportárbevételt - elsődlegesen a dollárban realizált bevétel alacsonyabb forintra átszámított értéke miatt - jelentősen, 24%-kal esett vissza, amely részben az értékesítés visszafogásán alapuló stratégia következménye (éves szinten a késztermék-készlet állomány 51%-kal, az árukészlet állomány 29%-kal nőtt).


A jövőben a Globus értékesítési menedzsmentje az exportot főként a megbízható, fizetőképes nyugat-európai piacokra orientálja, ahol a várakozások alapján magasabb árrés érvényesíthető.


A költségek átrendeződésének köszönhetően a bruttó fedezeti szint soha nem látott magasságokba emelkedett:

- a Nagykőrösi Konzervgyár Rt. és a Békéscsabai Hűtőipari Rt. konszolidálása után immár nem vásárolt, hanem saját előállítású készletekről beszélhetünk;

- a gyorsfagyasztott termékek értékesítési volumenhez viszonyított részarányának további növekedése az előállítási költségek csökkenését és a később jelentkező disztribúciós költségek nagyjából hasonló mértékű növekedését eredményezte.

A készlet-visszatartó stratégiával együttjáró tárolási, valamint az integrációs és marketing költségek növekedése ellenére az üzemi eredmény az egy évvel korábbi 20 millió Ft-os veszteség helyett 641 millió Ft-os növekedést mutat, amely a gördülő adatokat szemlélve pozitív fordulat az elmúlt negyedévek után.


Az adózás utáni és mérleg szerinti veszteség oka a pénzügyi műveletek soron keresendő: a realizálatlan, tehát egyelőre ki nem fizetett árfolyamveszteség 500 millió Ft-os nagyságrendű. A 12 havi gördülő EPS immár négy negyedéve folyamatosan süllyed.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A Globus papírjainak árfolyama az elmúlt hónapokban stabilan az 1,050 és 1,150 Ft közötti sávban tartózkodott: egy-két jelentősebb eladó részesedésének csökkenését eddig ellensúlyozta a vételi érdeklődés a meglehetősen illikvid piacon.

Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a domináns befektetők figyelmét felkelő lépésekre van szükség.

A MAVA kezében még mindig jelentős, 11.4%-os pakett van, amely akár tartós eladói nyomást is jelenthet, így az árfolyam lefelé történő elmozdulására jelenleg nagyobb esélyt látunk.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44