Globus - (árfolyam)veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:20

A szezonálisan nem túl erős utolsó negyedévben elsődlegesen a költségek átrendeződése miatt üzemi szinten kellemes meglepetésről számolt be a Globus Csoport, ugyanakkor a nettó eredmény - 500 millió Ft-os, még nem realizált árfolyamveszteség miatt - nyolc negyedév után ismét negatív.

A konszolidációba bevont társaságok száma egyre bővül (Csabai Konzervgyár Rt., a Deko-Food Rt., a Békéscsabai Hűtőipari Rt., a Csabafreeze Kft., a Nagykőrösi Konzervgyár Rt., a Tomat 2000 Kft., a CENT-R Kft. és a Deko-Apple Kft.), azonban a tervektől eltérően a Globus Polska négy lengyelországi gyárának tevékenysége még nem került be a konszolidációs körbe.


A társaság hazai értékesítései a növekedéssel együtt is mindössze minimális gyarapodást mutattak, amelyben szerepet játszott az Unilever Magyarország Kft-vel 2002 végén kötött szerződésen alapuló termeltetési-értékesítési megállapodás (az ételízesítők értékesítésében okozott éves szinten 11,000 tonnás hanyatlást), valamint a Csabai Konzervgyár Rt. telephelyének értékesítése (közel 1 milliárd forint értékesítési árualap esett ki).


Az exportárbevételt - elsődlegesen a dollárban realizált bevétel alacsonyabb forintra átszámított értéke miatt - jelentősen, 24%-kal esett vissza, amely részben az értékesítés visszafogásán alapuló stratégia következménye (éves szinten a késztermék-készlet állomány 51%-kal, az árukészlet állomány 29%-kal nőtt).


A jövőben a Globus értékesítési menedzsmentje az exportot főként a megbízható, fizetőképes nyugat-európai piacokra orientálja, ahol a várakozások alapján magasabb árrés érvényesíthető.


A költségek átrendeződésének köszönhetően a bruttó fedezeti szint soha nem látott magasságokba emelkedett:

- a Nagykőrösi Konzervgyár Rt. és a Békéscsabai Hűtőipari Rt. konszolidálása után immár nem vásárolt, hanem saját előállítású készletekről beszélhetünk;

- a gyorsfagyasztott termékek értékesítési volumenhez viszonyított részarányának további növekedése az előállítási költségek csökkenését és a később jelentkező disztribúciós költségek nagyjából hasonló mértékű növekedését eredményezte.

A készlet-visszatartó stratégiával együttjáró tárolási, valamint az integrációs és marketing költségek növekedése ellenére az üzemi eredmény az egy évvel korábbi 20 millió Ft-os veszteség helyett 641 millió Ft-os növekedést mutat, amely a gördülő adatokat szemlélve pozitív fordulat az elmúlt negyedévek után.


Az adózás utáni és mérleg szerinti veszteség oka a pénzügyi műveletek soron keresendő: a realizálatlan, tehát egyelőre ki nem fizetett árfolyamveszteség 500 millió Ft-os nagyságrendű. A 12 havi gördülő EPS immár négy negyedéve folyamatosan süllyed.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A Globus papírjainak árfolyama az elmúlt hónapokban stabilan az 1,050 és 1,150 Ft közötti sávban tartózkodott: egy-két jelentősebb eladó részesedésének csökkenését eddig ellensúlyozta a vételi érdeklődés a meglehetősen illikvid piacon.

Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a domináns befektetők figyelmét felkelő lépésekre van szükség.

A MAVA kezében még mindig jelentős, 11.4%-os pakett van, amely akár tartós eladói nyomást is jelenthet, így az árfolyam lefelé történő elmozdulására jelenleg nagyobb esélyt látunk.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem