Globus - (árfolyam)veszteség

Pénzcentrum
2004. február 16. 08:20

A szezonálisan nem túl erős utolsó negyedévben elsődlegesen a költségek átrendeződése miatt üzemi szinten kellemes meglepetésről számolt be a Globus Csoport, ugyanakkor a nettó eredmény - 500 millió Ft-os, még nem realizált árfolyamveszteség miatt - nyolc negyedév után ismét negatív.

A konszolidációba bevont társaságok száma egyre bővül (Csabai Konzervgyár Rt., a Deko-Food Rt., a Békéscsabai Hűtőipari Rt., a Csabafreeze Kft., a Nagykőrösi Konzervgyár Rt., a Tomat 2000 Kft., a CENT-R Kft. és a Deko-Apple Kft.), azonban a tervektől eltérően a Globus Polska négy lengyelországi gyárának tevékenysége még nem került be a konszolidációs körbe.


A társaság hazai értékesítései a növekedéssel együtt is mindössze minimális gyarapodást mutattak, amelyben szerepet játszott az Unilever Magyarország Kft-vel 2002 végén kötött szerződésen alapuló termeltetési-értékesítési megállapodás (az ételízesítők értékesítésében okozott éves szinten 11,000 tonnás hanyatlást), valamint a Csabai Konzervgyár Rt. telephelyének értékesítése (közel 1 milliárd forint értékesítési árualap esett ki).


Az exportárbevételt - elsődlegesen a dollárban realizált bevétel alacsonyabb forintra átszámított értéke miatt - jelentősen, 24%-kal esett vissza, amely részben az értékesítés visszafogásán alapuló stratégia következménye (éves szinten a késztermék-készlet állomány 51%-kal, az árukészlet állomány 29%-kal nőtt).


A jövőben a Globus értékesítési menedzsmentje az exportot főként a megbízható, fizetőképes nyugat-európai piacokra orientálja, ahol a várakozások alapján magasabb árrés érvényesíthető.


A költségek átrendeződésének köszönhetően a bruttó fedezeti szint soha nem látott magasságokba emelkedett:

- a Nagykőrösi Konzervgyár Rt. és a Békéscsabai Hűtőipari Rt. konszolidálása után immár nem vásárolt, hanem saját előállítású készletekről beszélhetünk;

- a gyorsfagyasztott termékek értékesítési volumenhez viszonyított részarányának további növekedése az előállítási költségek csökkenését és a később jelentkező disztribúciós költségek nagyjából hasonló mértékű növekedését eredményezte.

A készlet-visszatartó stratégiával együttjáró tárolási, valamint az integrációs és marketing költségek növekedése ellenére az üzemi eredmény az egy évvel korábbi 20 millió Ft-os veszteség helyett 641 millió Ft-os növekedést mutat, amely a gördülő adatokat szemlélve pozitív fordulat az elmúlt negyedévek után.


Az adózás utáni és mérleg szerinti veszteség oka a pénzügyi műveletek soron keresendő: a realizálatlan, tehát egyelőre ki nem fizetett árfolyamveszteség 500 millió Ft-os nagyságrendű. A 12 havi gördülő EPS immár négy negyedéve folyamatosan süllyed.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Globus papírjainak árfolyama az elmúlt hónapokban stabilan az 1,050 és 1,150 Ft közötti sávban tartózkodott: egy-két jelentősebb eladó részesedésének csökkenését eddig ellensúlyozta a vételi érdeklődés a meglehetősen illikvid piacon.

Az elmúlt két-három gyorsjelentés tükrében inkább kivárás valószínűsíthető a vételi oldalon: a stratégia megvalósításának irányába tett lépések ugyan biztatóak, a sztori folytatódásához azonban újabb akvizíciókra, a domináns befektetők figyelmét felkelő lépésekre van szükség.

A MAVA kezében még mindig jelentős, 11.4%-os pakett van, amely akár tartós eladói nyomást is jelenthet, így az árfolyam lefelé történő elmozdulására jelenleg nagyobb esélyt látunk.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm