26 °C Budapest

TVK: Tombol a beruházási láz

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:52

Nyereségesen zárta a 4. negyedévet a tőzsdei jelentőségét fokozatosan elvesztett a Mol irányítása alatt álló TVK. A tiszaújvárosi vegyipari óriás nem ismételte meg igen gyenge bázisidőszaki teljesítményét, eredmény kielégítő lett, de a ciklus feltámadásra még várni kell.

A társaság a 4. negyedévben 1,762 millió forintos nettó eredmény ért el, ami a bázisidőszakhoz és 3. negyedévhez képest megnyugtatóan hat. AZ EBITDA negyedéves értéke ismét 4 milliárd forint fölé került.

A teljes év tekintetében a nettó eredmény megközelítette az 5 milliárd forintot, miközben az EBITDA 41%-os növekedéssel 12 milliárd forint fölé került. A 2003-as teljesítmény már nagyon enyhe bizakodásra ad okot, utoljára ennél magasabb eredmény csak 1999-ben volt, (Igaz a cég 1997-ben még 15 milliárd forintos profitot tudott csinálni).


A 2003. évi beruházások értéke 55.4 milliárd Ft , mely közel háromszorosa a bázisidőszaki értéknek növekedést döntően a Petrolkémiai Fejlesztési Projekt megvalósítása eredményezte,a projekt költsége az összes ráfordítások 94%-át tette ki.
2003-ban a működési cash flow 109%-kal emelkedve 21 milliárd forintot ért el az EBIT és a szállító állomány.

Az árbevétel növekedése negyedéves alapon 15, évesen 11 volt forintban, az euróban számított dinamika ennél alacsonyabb. A TVK árbevételének 54%-a származott belföldi értékesítésből.


A költségkontroll viszonylag jó volt, a legnagyobb költségtételt kitevő alapanyagok körében csodát művelni nem lehet.

Az intenzív beruházási program ellenére a társaság nem tekinthető eladósodottnak a pénzügyi tartalékok és az igen kiváló cash-flow menedzsment eredményeképpen. Az idei év valószínűleg az eladósodás jegyében fog eltelni, azonban fontos megjegyezni, hogy a beruházás oroszlánrészén már túl van a társaság.

A TVK ahogy veszített tőzsdei jelentőségéből, úgy nőtt gazdasági fontossága. Az egész régió életében kulcsszerepet játszik 110 milliárd forint értékű petrolkémiai beruházás, amelyen már 1700-2100 ember dolgozik.

A beruházás 4. negyedévben végrehajtott fázisai
Az Olefin-2 gyárnál az "open-book "rendszerű árubeszerzési eljárás keretében megrendelt berendezések és készülékek folyamatosan érkeznek be a TVK raktáraiba. Az építészeti munkák befejeződtek, a kivitelezési munkálatok közül a bontókemencék telepítését,az acélszerkezetek szerelését,a készülékek telepítését, a csőelőgyártást, valamint a helyszíni csőszerelést folyamatosan végezték.
Folytatásra került a hűtőtorony létesítése és a villamos-alállomás berendezéseinek telepítési munkálatai, s befejezték a gyár számítógépes folyamatirányító rendszerének telepítését és megkezdték annak tesztelését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új Polietilén-4 gyár esetében a hazai és a külföldi tervezés ,valamint a hazai kivitelezői kapacitások szerződéses lekötése a befejezéshez közelít. A negyedik negyedév során rendkívül intenzív volt a csőszerelési anyagok és a berendezések beszállításának üteme, ezzel párhuzamosan zajlott a készülékek telepítése is. Befejezték a vezénylő és a villamos alállomás építését, az extruder épület létesítése az ütemtervnek megfelelően halad. Az acélszerkezetek, technológiai csővezetékek és a pneumatikus szállító rendszer szerelését folyamatos.

A kiszolgáló létesítmények terveztetése minden területen befejeződött. A szennyvíztisztító korszerűsítése befejezés előtt áll, átadását most készítik elő. Az egyéb tevékenységek folyamatosak.

Mint az az eredményességen látszik a ciklus még nem kapott lábra, a TVK beruházását úgy ütemezték, hogy 2005-re (a vegyipari ciklus prognosztizált csúcspontján) már termeljen.

A gyorsjelentés értékelése végén talán nem árt megjegyezni, hogy a TVK-nak soha nem volt köze, s most sincs a valós fundamentumokhoz, így az ár szempontjából teljesen mindegy, hogy egy reális sávon belül mekkora eredményt termel.


HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08