27 °C Budapest

TVK: Tombol a beruházási láz

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:52

Nyereségesen zárta a 4. negyedévet a tőzsdei jelentőségét fokozatosan elvesztett a Mol irányítása alatt álló TVK. A tiszaújvárosi vegyipari óriás nem ismételte meg igen gyenge bázisidőszaki teljesítményét, eredmény kielégítő lett, de a ciklus feltámadásra még várni kell.

A társaság a 4. negyedévben 1,762 millió forintos nettó eredmény ért el, ami a bázisidőszakhoz és 3. negyedévhez képest megnyugtatóan hat. AZ EBITDA negyedéves értéke ismét 4 milliárd forint fölé került.

A teljes év tekintetében a nettó eredmény megközelítette az 5 milliárd forintot, miközben az EBITDA 41%-os növekedéssel 12 milliárd forint fölé került. A 2003-as teljesítmény már nagyon enyhe bizakodásra ad okot, utoljára ennél magasabb eredmény csak 1999-ben volt, (Igaz a cég 1997-ben még 15 milliárd forintos profitot tudott csinálni).


A 2003. évi beruházások értéke 55.4 milliárd Ft , mely közel háromszorosa a bázisidőszaki értéknek növekedést döntően a Petrolkémiai Fejlesztési Projekt megvalósítása eredményezte,a projekt költsége az összes ráfordítások 94%-át tette ki.
2003-ban a működési cash flow 109%-kal emelkedve 21 milliárd forintot ért el az EBIT és a szállító állomány.

Az árbevétel növekedése negyedéves alapon 15, évesen 11 volt forintban, az euróban számított dinamika ennél alacsonyabb. A TVK árbevételének 54%-a származott belföldi értékesítésből.


A költségkontroll viszonylag jó volt, a legnagyobb költségtételt kitevő alapanyagok körében csodát művelni nem lehet.

Az intenzív beruházási program ellenére a társaság nem tekinthető eladósodottnak a pénzügyi tartalékok és az igen kiváló cash-flow menedzsment eredményeképpen. Az idei év valószínűleg az eladósodás jegyében fog eltelni, azonban fontos megjegyezni, hogy a beruházás oroszlánrészén már túl van a társaság.

A TVK ahogy veszített tőzsdei jelentőségéből, úgy nőtt gazdasági fontossága. Az egész régió életében kulcsszerepet játszik 110 milliárd forint értékű petrolkémiai beruházás, amelyen már 1700-2100 ember dolgozik.

A beruházás 4. negyedévben végrehajtott fázisai
Az Olefin-2 gyárnál az "open-book "rendszerű árubeszerzési eljárás keretében megrendelt berendezések és készülékek folyamatosan érkeznek be a TVK raktáraiba. Az építészeti munkák befejeződtek, a kivitelezési munkálatok közül a bontókemencék telepítését,az acélszerkezetek szerelését,a készülékek telepítését, a csőelőgyártást, valamint a helyszíni csőszerelést folyamatosan végezték.
Folytatásra került a hűtőtorony létesítése és a villamos-alállomás berendezéseinek telepítési munkálatai, s befejezték a gyár számítógépes folyamatirányító rendszerének telepítését és megkezdték annak tesztelését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új Polietilén-4 gyár esetében a hazai és a külföldi tervezés ,valamint a hazai kivitelezői kapacitások szerződéses lekötése a befejezéshez közelít. A negyedik negyedév során rendkívül intenzív volt a csőszerelési anyagok és a berendezések beszállításának üteme, ezzel párhuzamosan zajlott a készülékek telepítése is. Befejezték a vezénylő és a villamos alállomás építését, az extruder épület létesítése az ütemtervnek megfelelően halad. Az acélszerkezetek, technológiai csővezetékek és a pneumatikus szállító rendszer szerelését folyamatos.

A kiszolgáló létesítmények terveztetése minden területen befejeződött. A szennyvíztisztító korszerűsítése befejezés előtt áll, átadását most készítik elő. Az egyéb tevékenységek folyamatosak.

Mint az az eredményességen látszik a ciklus még nem kapott lábra, a TVK beruházását úgy ütemezték, hogy 2005-re (a vegyipari ciklus prognosztizált csúcspontján) már termeljen.

A gyorsjelentés értékelése végén talán nem árt megjegyezni, hogy a TVK-nak soha nem volt köze, s most sincs a valós fundamentumokhoz, így az ár szempontjából teljesen mindegy, hogy egy reális sávon belül mekkora eredményt termel.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM