33 °C Budapest

TVK: Tombol a beruházási láz

Pénzcentrum
2004. február 13. 07:52

Nyereségesen zárta a 4. negyedévet a tőzsdei jelentőségét fokozatosan elvesztett a Mol irányítása alatt álló TVK. A tiszaújvárosi vegyipari óriás nem ismételte meg igen gyenge bázisidőszaki teljesítményét, eredmény kielégítő lett, de a ciklus feltámadásra még várni kell.

A társaság a 4. negyedévben 1,762 millió forintos nettó eredmény ért el, ami a bázisidőszakhoz és 3. negyedévhez képest megnyugtatóan hat. AZ EBITDA negyedéves értéke ismét 4 milliárd forint fölé került.

A teljes év tekintetében a nettó eredmény megközelítette az 5 milliárd forintot, miközben az EBITDA 41%-os növekedéssel 12 milliárd forint fölé került. A 2003-as teljesítmény már nagyon enyhe bizakodásra ad okot, utoljára ennél magasabb eredmény csak 1999-ben volt, (Igaz a cég 1997-ben még 15 milliárd forintos profitot tudott csinálni).


A 2003. évi beruházások értéke 55.4 milliárd Ft , mely közel háromszorosa a bázisidőszaki értéknek növekedést döntően a Petrolkémiai Fejlesztési Projekt megvalósítása eredményezte,a projekt költsége az összes ráfordítások 94%-át tette ki.
2003-ban a működési cash flow 109%-kal emelkedve 21 milliárd forintot ért el az EBIT és a szállító állomány.

Az árbevétel növekedése negyedéves alapon 15, évesen 11 volt forintban, az euróban számított dinamika ennél alacsonyabb. A TVK árbevételének 54%-a származott belföldi értékesítésből.


A költségkontroll viszonylag jó volt, a legnagyobb költségtételt kitevő alapanyagok körében csodát művelni nem lehet.

Az intenzív beruházási program ellenére a társaság nem tekinthető eladósodottnak a pénzügyi tartalékok és az igen kiváló cash-flow menedzsment eredményeképpen. Az idei év valószínűleg az eladósodás jegyében fog eltelni, azonban fontos megjegyezni, hogy a beruházás oroszlánrészén már túl van a társaság.

A TVK ahogy veszített tőzsdei jelentőségéből, úgy nőtt gazdasági fontossága. Az egész régió életében kulcsszerepet játszik 110 milliárd forint értékű petrolkémiai beruházás, amelyen már 1700-2100 ember dolgozik.

A beruházás 4. negyedévben végrehajtott fázisai
Az Olefin-2 gyárnál az "open-book "rendszerű árubeszerzési eljárás keretében megrendelt berendezések és készülékek folyamatosan érkeznek be a TVK raktáraiba. Az építészeti munkák befejeződtek, a kivitelezési munkálatok közül a bontókemencék telepítését,az acélszerkezetek szerelését,a készülékek telepítését, a csőelőgyártást, valamint a helyszíni csőszerelést folyamatosan végezték.
Folytatásra került a hűtőtorony létesítése és a villamos-alállomás berendezéseinek telepítési munkálatai, s befejezték a gyár számítógépes folyamatirányító rendszerének telepítését és megkezdték annak tesztelését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új Polietilén-4 gyár esetében a hazai és a külföldi tervezés ,valamint a hazai kivitelezői kapacitások szerződéses lekötése a befejezéshez közelít. A negyedik negyedév során rendkívül intenzív volt a csőszerelési anyagok és a berendezések beszállításának üteme, ezzel párhuzamosan zajlott a készülékek telepítése is. Befejezték a vezénylő és a villamos alállomás építését, az extruder épület létesítése az ütemtervnek megfelelően halad. Az acélszerkezetek, technológiai csővezetékek és a pneumatikus szállító rendszer szerelését folyamatos.

A kiszolgáló létesítmények terveztetése minden területen befejeződött. A szennyvíztisztító korszerűsítése befejezés előtt áll, átadását most készítik elő. Az egyéb tevékenységek folyamatosak.

Mint az az eredményességen látszik a ciklus még nem kapott lábra, a TVK beruházását úgy ütemezték, hogy 2005-re (a vegyipari ciklus prognosztizált csúcspontján) már termeljen.

A gyorsjelentés értékelése végén talán nem árt megjegyezni, hogy a TVK-nak soha nem volt köze, s most sincs a valós fundamentumokhoz, így az ár szempontjából teljesen mindegy, hogy egy reális sávon belül mekkora eredményt termel.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?